top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Na vychýrenom festivale EĽRO aj Repkovci z Novej Ľubovne

Najväčší festival Európskeho ľudového remesla (EĽRO) pod Tatrami nedávno ožil návštevníkmi, ale najmä remeselníkmi. Počas troch dní sa v susednom Kežmarku predstavilo vyše 150 zručných majstrov. Za Staroľubovniansky okres prišiel svoj kumšt predstaviť keramikár Ladislav Repka z Novej Ľubovne a tentoraz sa prvýkrát predstavila aj jeho dcéra Veronika.

Medzinárodná účasť remeselníkov z Čiech, Poľska či Maďarska a rôznych kútov Slovenska si pochvaľoval aj zástupca nášho okresu, pre ktorého je účasť v Kežmarku počas ostatných 20-tich rokov tradičnou.


Na EĽRO oslávil aj jubileum

„Oslávil som tu aj 60-tku, aj mi tu zahral Miško Fiľo so skupinou,“ prezradil nám tvorca úžitkovej keramiky, ktorého potešilo aj to, že ľudia sa pri jeho stánku pristavovali a pochvaľovali si jeho výrobky, ktoré si kúpili v minulosti a roky im slúžia. „Mám svoju technológiu spracovania hliny, a tak im riad vydrží,“ prezradil majster i to, že EĽRO patrí, čo sa týka jarmokov k top-kám, aj keď kúpychtivosť jarmočníkov klesá. „Celková situácia a inflácia sa tu odrazili a bolo cítiť, že ľudia menej kupujú. Tiež mnohí už moje výrobky majú, tak podiskutovali. Som stále na tom istom mieste, tak už som tu takým maskotom,“ doplnil Ladislav Repka a zaspomínal aj na roky, keď sa zúčastňoval za Starú Ľubovňu aj kolesár Karol Smrek.

Premiéra

s liečivými bylinkami

Prvýkrát sa v Kežmarku predstavila aj dcéra nášho keramikára Veronika Repková, tentoraz neprišla pomáhať otcovi, ale predviedla svoje remeslo - spracovanie liečivých byliniek pod značkou Herbarium Projekt.

„Momentálne žijem v Trenčíne, ale do Ľubovne chodím zbierať minimálne ľubovník a v Kežmarku sme predvádzali aj akúsi alchymistickú prácu - destiláciu bylín,“ povedala Veronika Repková o svojej premiére i to, že badala veľký záujem návštevníkov. „Zrejme to vyplýva aj z doby, ľudia zistili, že treba sa tomu zdraviu venovať a zobrať to do vlastných rúk, že to zdravotníctvo alebo ten doktor nemá vždy na nich čas a priestor, aký by potrebovali,“ podotkla mladá žena k návratu k prírodnej medicíne.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 27, 12. júla 2023)




bottom of page