top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Mário Veverka

Na hrad doletel mních Cyprián

Updated: Jul 23, 2020


Tri posolstvá – snívať nie je hriech, nikdy sa nevzdávať a aj dobrý vynález môže byť zneužitý zlými ľuďmi, boli skryté v divadelnom rozprávkovom muzikáli, ktorý sa uplynulý týždeň hral na hrade Ľubovňa. A po Dažďovej víle, Planetárovi či Nebojsovi sa svojím námetom opäť vrátil do regiónu – presnejšie Červeného Kláštora.


Scenár Lietajúceho Cypriána sa zrodil (tak ako vlastne všetky) v hlave Petra Karpinského. Ten pri jeho písaní vychádzal zo starej legendy, no vzal si z nej len tri veci – osobu mnícha, bylinky a krídla. „Potrebovali sme sa priblížiť detskému divákovi, preto sme do deja vtiahli rozprávkové motívy – víly, tatranského kráľa, čarodejnicu Kikimoru, čo tiež je vlastne legendická postava viažuca sa k Tatrám,“ osvetlil dôvod zreteľného odklonu od známych verzií povesti scenárista a režisér v jednej osobe. Ako preto dodal, vznikol tak úplne nový príbeh mnícha, „ktorý po vytvorení krídel musí opustiť kláštor, aby ich nezneužil gróf z Ľubovnianskeho hradu. Pri svojom putovaní sa dostáva do akoby rozprávky, aby sa na záver vrátil späť…“

DSC_0376

Pokiaľ, samozrejme, nepršalo, predstavenie sa opäť hralo na piatich scénach. Vystriedala sa na nich takmer tridsiatka hercov, vrátane Tomáša Senka, ktorý autenticky stelesnil osobu frátra Cypriána. „Postava tohto mnícha je náročná, pretože je dobrá a ľahšie sa znázorňujú negatívne postavy. Prvá moja obava teda bola, ako to dopadne,“ prezradil už jeho stvárniteľ, ktorému však, podľa vlastných slov, rola sadla, „a veľmi dobre sa mi táto postava hrá.“ Ako tiež na margo nej priznal, najťažšie nebolo ani zvládnuť všetky jej repliky, ani ten správny výraz či gestikuláciu. Ale let. „Samozrejme, ako videli i diváci, skutočne som neletel. Napriek tomu je konštrukcia krídel dosť ťažká, takže fyzicky to bolo náročné,“ dodal na vysvetlenie T. Senko. Mimochodom, muzikál, piesne ku ktorému vyšli z osvedčenej dielne Ján Sivuľka (hudba) – Eva Kollárová (text) a prispel k nim aj Adam Kollár, je dnes už pasé. Lietajúceho mnícha tak môžete vzhliadnuť už len na DVD.  Za 7 € v Provinčnom dome.


bottom of page