top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Anna Lazorčáková

Návraty k udalostiam roku 2020

Úvodné vydanie Ľubovnianskych novín patrí krátkemu sledu udalostí roka. Bol iný - všetkých nás potrápila pandémia, ktorej čelíme dodnes. Priniesol aj množstvo pozitívnych správ, zaujímavých tém, noviniek, aktualít, príbehov a fotografií... Nahliadnite na stručný prehľad udalostí v našom meste i regióne, ktoré sme zachytili aj v našich, VAŠICH Ľubovnianskych novinách (ĽN).



Január

Titul prvého Novoročného bábätka 2020 patril nádhernému Adamovi, ktorý prišiel na svet v Ľubovnianskej nemocnici. V tej sa pred rokmi narodil aj slávny hokejista Marián Hossa. V Starej Ľubovni, presne 14. januára symbolicky pokrstil prevádzku nového zimného štadióna, ktorého výstavbe predchádzali desaťročia trvajúce peripetie. V ĽN sme písali aj o Jakubianskych koledníkoch, ktorí spievali vo Vatikáne.

Otvorenie zimného štadióna s Mariánom Hossom.


Február

Top udalosťou najkratšieho mesiaca boli voľby do NR SR. V Starej Ľubovni i v okrese zvíťazila strana OĽANO. K urnám prišlo v okrese i meste takmer 62 percent voličov.

V ĽN sme predstavili zanieteného študenta Adama, ktorého prijali na prestížnu Univerzitu v Oxforde. Nezabudli sme ani na vzácneho rodáka, čestného občana a kňaza Petra Murdzu, ktorý sa významným spôsobom zaslúžil o rozvoj mesta a jeho propagáciu doma i v zahraničí. V Prešove došlo k oceneniu najúspešnejších športovcov v kraji. Medzi nimi bol aj náš majster sveta v kulturistike Tomáš Smrek i maratónec Ladislav Šimko.


Marec

V tomto mesiaci sa začalo hovoriť o prvej vlne pandémie koronavírusu a prvom prípade v okrese Stará Ľubovňa. Zavedené boli viaceré opatrenia, zakázali sa hromadné podujatia.

Veľkou a pozitívnou správou boli rozbehnuté práce na obchvate obce Plavnica v hodnote 34 miliónov eur.

Pokračovalo sa aj na veľkej rekonštrukcii farského kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni a pracovalo sa aj na obnove Družby.

Rozbehlo sa vybavovanie rezidentských, ročných parkovacích kariet i pre držiteľov ŤZP preukazov.

Vo veku 100 rokov zomrel vtedy najstarší obyvateľ mesta Stará Ľubovňa Vojtech Krajňák.

Predstavili sme nominovaných naj reprezentantov 2019 kultúry a vzdelania i zoznam ocenených športovcov.


Obdobie koronakrízy.


Apríl

Bez rúšok bolo vidieť len málokoho. Ľudia museli strpieť obmedzenia na pošte, pred predajňami sa tvorili rady a žiaci boli doma. Zriadené bolo odberové testovacie miesto pred Ľubovnianskou nemocnicou a karanténne centrum pre repatriantov v Ľubovnianskych kúpeľoch pre ľudí prichádzajúcich z cudziny.

Počas veľkonočných sviatkov sa veriaci museli vzdať účasti na sv. liturgiách, pobožnostiach a obradoch.


Máj

Sociálna poisťovňa zaznamenala až osemnásobný nárast OČR-iek.

Pri rekonštrukcii obchodného domu Družba sa objavili komplikácie, naopak strecha ZŠ Za vodou bola úspešne ukončená.

Mladí volejbalisti si namiesto haly užívali piesočnatú pláž a trénovali pod holým nebom.


Jún

Po vyše dvoch mesiacoch vynútenej prestávky sa žiaci vrátili naspäť do škôl. Iba škola v Podsadku ostala prázdna.

Počas koronaodstávky v Ľubovnianskej knižnici nielen upratovali a chystali novinky, ale tiež zachytávali vodu zo strechy do vedier.

Riešili sme aj problém mamičiek s koľajničkami na kočíky a nezhody medzi vlastníkmi pozemkov a obyvateľov priľahlej Zimnej ulice, ktoré vyústili do petície.

Barokový palác na hrade Ľubovňa sa dočkal obnovy za 1,9 mil. eur. Mesto Stará Ľubovňa sa podľa Združenia miest a obcí Slovenska ocitlo na zozname dobrých príkladov, ale uspelo aj v súťaži o Mesto kultúry 2021.


Júl

V letných horúčavách sme informovali o otvorení krytej plavárne. Otvorenie bazénov skomplikovala najprv pandémia, neskôr hygienické normy, napokon sa milovníci vody dočkali.

Miestni mohli obdivovať novú medenú krytinu na veži a streche farského kostola sv. Mikuláša, práce pokračovali ďalej, a to aj v interiéri. Rozpočet na kostol prevýšil 420 tisíc eur. Na celkovú realizáciu chýbalo ešte okolo 120 tisíc eur.

Po online školskom roku si žiaci prevzali vysvedčenia. Predškoláci, deviataci či maturanti sa lúčili so svojimi školami.


August

Od augusta sa na mestských parkoviskách začalo s platením, ktoré mnohých vodičov zaskočilo. S úhradami za parkovné pomáhali študenti, policajti zatiaľ nepokutovali.

Novinkou bolo odhalenie krýpt a historických fresiek v Kostole sv. Mikuláša, ktoré by mali prilákať množstvo turistov.

Starú Ľubovňu a obec Hniezdne spojila plynulá asfaltová trasa a v meste pribudla ďalšia zeleň. Zazelenala sa aj strecha na Základnej škole Za vodou a podobné plány aj keď v menšom rozsahu má ZŠ na Levočskej ulici.

Na hore Zvir v Litmanovej si návštevníci pripomenuli 30. výročie zjavenia Panny Márie a konala sa aj tradičná púť rodín na vrch Osly. Na hrade zasa zožal veľký úspech muzikál Kocúr je kráľ, ktorý ohúril tisícky divákov.


September

Žiakom začal školský rok netradične, no dlho sa v laviciach neohrali. Zatvorili sa školy, vyučovalo sa dištančne a rodičia poberali pandemické ošetrovné. Pribudli viacerí novonakazení a Stará Ľubovňa sa ocitla v červenej zóne. Pred nemocnicou sa testovalo každý deň, denne aj 150 ľudí.

Pandémia sa podpísala aj pod zrušenie 29. ročníka Ľubovnianskeho jarmoku.

Ľubovnianska nemocnica sa zaviazala k nulovej tolerancii korupcie. Rozprávali sme sa aj s novým okresným prednostom Richardom Malým. Prispeli sme historickým príbehom 70 rokov od vzbury v Jakubanoch a pripomenuli sme sto rokov od narodenia Jána Lazoríka.


Október

Do Starej Ľubovne prišiel prvý minister novej vlády Roman Mikulec, šéf rezortu vnútra. Kraj sa pustil do rekonštrukcie cesty v smere na hrad.

V Kostole sv. Mikuláša boli odkryté a zreštaurované aj vzácne maľby zo 17. storočia. Výraznejšie sa začali prepisovať počty novonakazených na covid-19. V okrese Stará Ľubovňa bola prekročená hranica tristo potvrdených prípadov a nemocnica prijímala chorých s covidom.


November

Na Pamiatku zosnulých sa cintoríny v Starej Ľubovni zamkli. Prebiehalo celoplošné testovanie, v rámci nasledujúceho 2. kola sme už mali o polovicu menej pozitívnych. Prispeli sme aj exkluzívnymi výsledkami za obce, rozhovormi s dobrovoľníkmi, zdravotníkmi a so starostami obce o skúsenostiach s testovaním.

Ľubovnianska nemocnica sa musela vysporiadať s veľkým výpadkom zamestnancov, popri tom v jej areáli pokračovali investičné práce. Okrem prístavby k pavilónu sa pracovalo aj na podložení pre budúci parkovací dom za 2 milióny eur.

Vďaka veľkej rekonštrukcii Kostola sv. Mikuláša sa potvrdilo, že pod kostolom sa nachádzajú tajomné krypty.

Rekonštrukcia kostola sv. Mikuláša.


December

V Starej Ľubovni prebehlo testovanie rodičov, žiakov a zamestnancov škôl. Išlo o pilotnú činnosť v rámci Slovenska.

Zaznamenali sme aj záhadnú penu, ktorá sa vyskytla na rieke Poprad a viacerých pobúrila.

Pri rovnakej rieke mesto postavilo lodenicu.

So silnou až mrazivou témou zaujal Milan Malast v silnej konkurencii svetových fotografov. Na Továrenskej ulici vyrástla nová hala a dokončili aj opravu cesty v smere k hradu. Do 1,5 kilometrového úseku na Zámockej ulici investoval kraj 359-tisíc eur.

Naopak málo pravdepodobné sa ukázalo plánované obchvatové spojenie, ktoré prepojí sídlisko Západ s cestou 3. triedy na Levočskej ul. Odložila sa aj výstavba kruhovej križovatky pri vstupe do Starej Ľubovne.

Ani tentoraz nechýbal Vianočný benefičný koncert, pomocou ktorého sa pomáhalo najviac zraniteľným. Obrazovo ho zabezpečovala naša Ľubovnianska mediálna spoločnosť.

S rokom 2020 sme sa už rozlúčili. Aj keď opatrenia ohľadom koronavírusu zasiahli všetky oblasti života, stále sme tu boli pre Vás a prinášali sme rôzne postrehy, aktuálne témy a novinky z nášho mesta i regiónu.

Budeme aj naďalej blízko k svojim čitateľom, divákom, podporovateľom a partnerom.

HLAVNE ZDRAVÝ ROK 2021, ktorý veríme prinesie veľa podnetov, dobrých správ a inšpiratívnych tém, praje kolektív Ľubovnianskej mediálnej spoločnosti.


(al), foto (archív ĽMS)


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 1 (13. januára 2020)



bottom of page