top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Návrat k pôvodnej medicíne: Rodičky vyhľadávajú obyčajné, prirodzené spôsoby

Staroľubovnianska pôrodnica lámala v roku 2022 rekordy. 1 235 pôrodov je v novodobej histórii absolútny rekord. V 12-tich prípadoch boli dvojičky, rok predtým ich bolo osem. Za stúpajúcimi číslami je aj nárast mimookresných rodičiek, ktorých bolo minulý rok až 590. Mnohé si prichádzajú pozrieť miesto, kde privedú svoje dieťa na svet, ešte pred termínom.


„Skôr inkliminujem k alternatíve, lebo mi vždy pomohla, a tak som hľadala niečo, čo je viac v súlade s prírodou a alternatívnym spôsobom. Som milo prekvapená, že na východe je také pracovisko, kde zohľadňujú tie najnovšie trendy a postupy a hlavne fyziologické postupy,“ povedala budúca mamička Eva, ktorá sa z Bratislavy presťahovala do Sabinova a možnosť, že si obzrie miesto a zoznámi s personálom, iba privítala.


Rodičky rozhodujú o spôsobe pôrodu

Ako povedal aj primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Ľubovnianskej nemocnice Štefan Kožuškanič, myslenie rodičiek zaznamenáva v ostatnom období prerod. „Mamičky vyhľadávajú čím ďalej, tým viac obyčajné prirodzené pôrody, návrat k pôvodnej medicíne a my sa snažíme im tie pôrody čo najviac spríjemniť. Ponúkame viaceré bylinné náparky, rôzne varianty polôh, akceptujeme ich pôrodné plány, sprevádzajúce osoby, doplňujeme vybavenie na pôrodných sálach. Snažíme sa teda plniť tie ich priania, vlastne to, ako si tie svoje pôrody predstavujú,“ povedal primár oddelenia a potvrdil aj známy fakt, že vek prvorodičiek sa posúva smerom hore, čo je už bežným trendom všade vo svete. I to, že stále je aj dosť mamičiek, ktoré si myslia, že cisársky rez je tým najlepším spôsobom, minulý rok bolo okolo 20 percent sekcií. Snažia sa toto percento znížiť. A hojne využívané sú aj nadštandardné izby, najnovšie aj rodinný apartmán. Oddelenie je po rekonštrukcii a prestavbe, a tak tu mamičky nájdu svoj komfort. Už dlhoročnou samozrejmosťou je prítomnosť oteckov pri pôrode i možnosť epidurálnej analgézie.


Nepretržité vítanie nového života v tunajšej nemocnici
Kolotoč života sa na gynekologicko-pôrodníckom oddelení nikdy nezastavuje, aj v roku 2023 tu nepretržite vítajú na svet nové bábätká. Z malého Peťka narodeného s pekným dátumom 11.1. s mierami 3 500 g a 49 cm sa tešia v rodine Želonkových zo Stráňan. Zdravý prvorodený syn aj vnuk určite prinesie rodine veľa radostí a šťastných chvíľ. Aj z Ľubovnianskej mediálnej spoločnosti mu prajeme šťastný a pokojný život.   

Nárast pôrodov si vyžaduje ďalší personál

„Nechcel som ísť, ale postupne som si uvedomoval, že je to tá chvíľa prvého puta s dieťaťom a neľutujem. Boli to úžasné chvíle, slzy v očiach, zimomriavky...,“ priblížil nám dojatý čerstvý otecko, ktorý držal v rukách malého Peťka. Jeho statočná mamička iba potvrdila, že ako prvorodička, ktorá sa nijako zvlášť nepripravovala na pôrod a všetko nechala na prírodu, bola milo prekvapená prostredím i ústretovosťou personálu. „Niet ani chvály, ktorá by to vystihla, boli sme nadmieru spokojní. Také veci, ktoré ani neviete, že vás môžu čakať, sú tu zabezpečené,“ dopovedala šťastná mamička zo Stráňan. Iba dopovieme, že v tunajšej pôrodnici ponúkajú spoluprácu nielen otecka, s rodičkou môže prísť príbuzný nad 18 rokov či dula, čo je ale využívané v menšej miere.

A so stúpajúcim počtom pôrodov je zrejmé, že je nutné posilňovať aj personál. Oddelenie preto rado privíta každého, kto posilní jeho rady.


Helena Musalová, foto: ĽTV

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 2 (18. január 2023)




bottom of page