top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Marián Hossa: „Stará Ľubovňa je navždy spätá s mojím menom“

Updated: Jun 26, 2020


82108379_2710817242341276_3445572663504797696_n

Je hokejovou legendou nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Marián Hossa (41) sa síce hrdo hlási k Trenčínu a jeho preslávenej hokejovej škole, faktom však je, že svoju pozemskú púť začal v Starej Ľubovni. Práve v tunajšej nemocnici ho porodila mama Mária pochádzajúca z Podolínca, ktorá tu v tom čase žila spolu s manželom, podobne známym hokejistom a neskôr trénerom Františkom. O okolnostiach spojených s naším regiónom, sme sa pýtali Mariána Hossu pri jeho minulotýždňovej návšteve rodiska.


Na Mariána boli v Starej Ľubovni zvedavé stovky fanúšikov. Ako sme zachytili, mnohí si pre jeho návštevu vyberali dovolenky v práci alebo menili služby. Vidieť rešpektovanú hokejovú hviezdu nie je každodenná záležitosť. Podpisy, spomienková fotografia i vzájomná výmena krátkych slov boli balzamom pre každého, kto s ním prišiel do osobného styku.


Marián začal žiť svoj život v Podolínci. Jeho rodina sa presťahovala, keď bol ešte maličký chlapec. Novým domovom sa pre Hossovcov stal Trenčín. „Už ako chlapec som začal chodievať na mestský štadión, vždy som sa tešil na korčule,“ potvrdil svoje zanietenie k športu.

DSC01242

SPOMIENKY NA PLAVÁREŇ


Hoci si Marián na ranné detstvo prirodzene pamätať nemôže, niektoré spomienky sa mu aj z rozprávania rodiny vynárajú. Vďaka nim si prvé roky života priblížil aj naposledy, keď k nám prišiel otvoriť nový, útulný štadión. Prezradil, že popri jazde autom sa zastavil v Podolínci, v domove starých rodičov i v Hniezdnom, pri rodine. „Stará Ľubovňa je už navždy spätá s mojím menom, bola tu najbližšia pôrodnica. Cestou som rozmýšľal, kedy som bol v mojom rodnom meste naposledy. Myslím, že to bol veľmi dlhý čas, ešte asi na začiatku mojej kariéry v kanadsko-americkej NHL, keď som hrával za Ottawu. Trávil som tu čas s bratrancami i s mojou krstnou. Chodili sme na mestskú plaváreň a behali sme po sídlisku na Mierovej, takže krásne spomienky mám na toto mesto a som rád, že tu opäť môžem byť,“ hovoril s rešpektom.


DO TRETICE TO VYŠLO


Atmosféra v Starej Ľubovni sa mu pozdávala, na niečo podobné však musí byť zvyknutý, veď napríklad ako víťaza hokejového Stanely Cupu (najprestížnejšia kolektívna hokejová trofej na svete – pozn.) ho neraz ospevovali státisíce ľudí. Osobne sa  tešil, že v Ľubovni bol súčasťou otvorenia ľadovej haly. „Som rád, že mesto spolu s investorom dokázali postaviť štadión, a že sa to tu otvorilo. Bude to pre deti a verejnosť, čo je výborné,“ a pokračoval: „Dozvedel som sa, že už tu boli dva pokusy, ale najprv sa nedostavalo a potom sa to tu zrútilo. Napokon to vyšlo na tretí pokus, takže podobne, ako aj mne sa až na tretí finálový pokus podaril zisk Stanley Cupu.“


ODKAZ RODIČOM


Pri svojich skúsenostiach vyslovil tiež želanie a zároveň radu. „Dôležité je, aby deti mali na štadióne svoj program a plán, aby im zodpovední vytvárali podmienky. Dôležité tiež je, aby rodičia deti poctivo podporovali, aj tu môžu vyrásť talenty. Ja som mal to šťastie, že moji rodičia mali víziu a videli, že hokej ma baví,“ zakončil dnes už legendárny Marián Hossa.

10391505_1013793978716466_218820173323292178_n

Marián Hossa – narodený 12. januára 1979 v Starej Ľubovni – v roku 1997 ho ako 12. hráča draftovali do NHL – v drese Chicaga získal trikrát Stanley Cup (2010, 2013, 2015) – v NHL získal v 1309 zápasoch 1134 bodov (525 gólov), po Stanovi Mikitovi (1467) a Petrovi Šťastnom (1239 bodov) je tretím najproduktívnejším Slovákom v histórii – Slovensko reprezentoval na štyroch olympiádach


Peter Rindoš, foto: autor, archív


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 2/2020 (21. január)

Schodištia nie sú sklady – hasiči avizujú prísne kontroly

Nedávna tragédia v Prešove nenechala nikoho ľahostajným, mnohí pomáhali… Ukázalo sa však, aké dôležité je aj nepodceňovať bezpečnostné pravidlá. Aj preto majú tunajší hasiči nariadené vykonanie kontrol v bytových domoch. Čoho sa budú týkať, čo hrozí za priestupky – aj o tom viac v rozhovore s Vladimírom Haľkom (na fotografii), riaditeľom Hasičského a Záchranného zboru (HaZZ) v Starej Ľubovni.


C Čoho sa teda budú avizované kontroly v bytovkách hlavne týkať?


– Tieto kontroly budú vykonávané namátkovo vo všetkých bytovkách v okrese Stará Ľubovňa. Akcia prebehne v prvom polroku 2020 a bude sa prísne dohliadať na stav v bytovkách. Upozorňujeme obyvateľov, aby si prekontrolovali svoje spoločné priestory a pivnice a prísne dodržiavali pokyny správcov a ich požiarnych technikov. Na stretnutí so správcami – technikmi požiarnej ochrany bytových spoločenstiev budeme upozorňovať na túto akciu.

C Mnohé tragické udalosti už ukázali, aké dôležité sú hlavne schodištia, zameráte sa na ne prioritne? 


– Na týchto jediných únikových cestách nesmú byť umiestnené žiadne horľavé látky, okrem konštrukcií dverí do bytov, okien a madiel zábradlí. V chránených únikových cestách taktiež nesmú byť umiestnené rôzne zriaďovacie predmety alebo iné zariadenia, ktoré zužujú ich šírku. Ďalšou skutočnosťou je aj nutnosť zabezpečenia prístupu k uzáverom rozvodných zariadení elektrickej energie, plynu, vody a k požiarnym vodovodom (hydrantom). Dôležité je povedať, že táto úniková cesta siaha aj do suterénu s podschodiskovým priestorom.

C Aké ale máte skúsenosti, vieme, že schodištia sú často využívané práve aj na iné účely…


– Na základe skúseností a vyhodnotenia požiarov v bytových domoch na Slovensku začala v roku 2010 celoslovenská akcia na preverenie stavu v týchto objektoch. Aj v našom okrese. Žiaľ, stav nie je dobrý a potvrdil skutočnosť, že niektorí obyvatelia v bytovkách si urobili v jedinej únikovej ceste doslova sklad všetkého možného. Po upozornení reagovali často podráždene, že je to ich majetok a, že kde si majú veci uložiť. Vraj to nikomu neprekáža, iba nám. Títo obyvatelia si musia uvedomiť, že týmto počínaním ohrozujú v prvom rade seba a svojich najbližších, potom susedov a nakoniec aj zasahujúcich záchranárov (hasičov), ktorí pri evakuácii obyvateľov prechádzajú po týchto chodbách, kontrolujú priestor a vykonávajú zásah. V zadymenom priestore stačí botník, bicykel, kočiar, kvet či kvetinová stena, aby sa človek potkol, prípadne stratil orientáciu.

C Napriek tomu ste tieto veci asi pri kontrolách na schodištiach nachádzali…


– Počas kontrolnej činnosti sme často nemo a s úžasom pozerali, čo všetko sa na chodbách a za výťahmi nachádzalo. Od nepotrebného materiálu z domácnosti ako balíky papiera a novín, vyhodeného oblečenia, drevené skrine plné šatstva a obuvi, horľavých riedidiel, farieb, zaváranín, až po sklad dosiek, polystyrénu. Tiež funkčný mraziaci box, staré práčky, chladničky, plynové sporáky, vyhodené kuchynské linky, nábytok a pod. Nutné je povedať, že tieto veci sú často nahádzané priamo na stúpačkách elektrického káblovania a na rozvádzačoch elektrickej energie. Taktiež drevené zásteny a mreže, ktoré znemožňujú prístup k hlavným vypínačom energie a plynu, tiež vetraniu, ak sa nachádza okno za výťahom. Všetky tieto materiály sú „potravou pre oheň“ a hlavne „obrovským vyvíjačom“ toxického dymu a plynu.

C Často ale zvádza napr. vyzdobiť si priestor pred bytom kvetom… Sú aspoň menšie kvetináče prípustné?


– V zadymenom priestore sa o ne človek ľahko potkne. Veľkým neduhom sú aj kvetinové steny, ktoré sme našli namontované priamo cez schody a bolo ťažké sa okolo nich prešmyknúť tak, aby sa osoba nezachytila o oblečenie. A predstavte si, že sa tam má dostať hasič oblečený v zásahovom odeve a s dýchacím prístrojom. Zažili sme prípady, keď naši kolegovia boli prizvaní na výpomoc pri znášaní osôb, ktoré bolo potrebné dostať z vyšších poschodí nosidlami do sanitky. Najprv museli odpratať všetky kvety, aby sa vôbec vymerali s nosidlami. Ak ide o každú minútu, je to život ohrozujúca strata času.

C Aké teda sú preventívne možnosti?

– Pred kontrolou bytového domu sa stále nahlásime u správcu, ktorý nám poskytne povereného pracovníka, ktorý sa s nami zúčastní kontroly. SLOBYTERM aj OSBD s nami dobre spolupracujú a priebežne taktiež upozorňujú obyvateľov na tieto skutočnosti, o ktorých hovoríme. Každému bytu sú do poštových schránok vložené písomné výzvy na dodržiavanie požiarnych pravidiel. V domoch sú aj nástenky s týmito výzvami a informovaní sú aj domoví dôverníci. Pri prvej kontrole bytového domu obchádzame byt za bytom a vysvetľujeme a vyzývame na nápravu. Zistené nedostatky sú uvedené v zápisnici, kde sa určia termíny na odstránenie a prerokuje sa to so správcom. Ten znova písomne upozorní obyvateľov a domových dôverníkov. Po uplynutí termínov v zápisnici sa vykoná následná kontrola a až tu za neodstránené nedostatky sú ukladané pokuty.

C Stáva sa vám aj to, že pred avizovanou kontrolou si obyvatelia veci upracú, ale po vašom odchode ich tam dajú späť?


–  Áno sú takí a stáva sa to často. Ak ideme


bottom of page