top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Môže po cyklotrase jazdiť aj ťažká technika?

Updated: Jul 7, 2020


cyklotrasa3

Nová cyklotrasa ešte oficiálne otvorená nie je, no už teraz viacerí jej návštevníci zažili nepríjemné situácie. Stáva sa totiž, že medzi cyklistami či korčuliarmi sa objaví aj hospodárske vozidlo. Jeho jazda ale v určitých úsekoch cyklotrasy úplne zakázaná nie je, a preto by si ľudia mali zvyknúť na to, že k takýmto situáciám môže dochádzať častejšie.


Dôležité je ale upozorniť na skutočnosť, že aj keď cyklotrasa je už takmer hotová, ešte stále je vo výstavbe, a teda sa považuje sa stavenisko, pohyb po ktorom je na vlastnú zodpovednosť.  I keď oficiálne otvorenie tohto úseku by malo byť až o niekoľko týždňov, veľkému záujmu sa teší už od vyasfaltovania plochy. Samotná jazda po cyklotrase je pre mnohých zážitkom, ale iba do času, pokiaľ sa na nej neobjavia poľnohospodárske stroje. A to zďaleka nie je jediný dôvod, ktorý používateľov cyklotrasy hnevá. ,,Neustále je tam vidieť autá, štvorkolky, motorky a poľnohospodárske stroje, ktoré tam nemajú čo robiť. Sľúbená rampa doteraz nie je a tie ostrovčeky zjavne nespĺňajú svoj účel. 15 rokov sme snívali o takejto cyklotrase a teraz si ju za pár mesiacov necháme takýmto spôsobom zničiť,“ vyjadril svoj názor na aktuálnu situáciu Ľuboš Orlovský, ktorého slová potvrdil aj Michal Petrilák: ,,Skôr, ako sa tento projekt pripravoval, tak sa malo počítať aj s poľnohospodármi a cestou, ktorú by mohli využívať.“


MUSIA SA DOSTAŤ K POZEMKOM Aj keď je pre viacerých pohyb poľnohospodárskych strojov po cyklotrase zarážajúci, tí, ktorí tento projekt pripravovali, s tým počítali a cyklotrasu preto naprojektovali tak, aby prejazd ťažkých mechanizmov zvládla. ,,Bola to podmienka vodohospodárskeho podniku, ktorý zabezpečuje údržbu hrádze, ale museli sme takto cestu prispôsobiť aj z bezpečnostných dôvodov, a to v prípade povodní. Okrem toho sme museli vytvoriť podmienky na to, aby sa poľnohospodári mohli dostať ku svojim pozemkom,“ spresnil primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko, ktorý ale upozornil, že ťažké stroje môžu cyklotrasu využívať iba v úseku od protipovodňového dvora po prvý ostrovček, avšak iba počas sejby a v čase zberu úrody. A trasu od Kovaneckého mosta k lúke a od Kauflandu k protipovodňovému dvoru môžu využívať výlučne vozidlá vodohospodárskeho podniku. V týchto úsekoch je teda jazda ťažkých mechanizmov povolená a ľudia by si mali na ich pohyb zvyknúť.


NOVÝ PORIADOK AJ POKUTY Radnica plánuje v najbližšom období prijať nový prevádzkový poriadok, ktorý stanoví podmienky pre využívanie cyklotrasy. Na jeho tvorbe sa majú podieľať pracovníci mesta, mestskej a štátnej polície. ,,Treba doriešiť rozličné skupiny obyvateľov a hlavne psičkárov, lebo v súčasnosti platné všeobecne záväzné nariadenie mesta práve túto lokalitu cyklotrasy určuje ako tzv. venčovisko, a pritom voľný pohyb psov tu nie je žiaduci,“ uviedol Ľ. Tomko. Pribudnúť by mali aj nové prvky, ktoré by mali obmedziť aj jazdu motoriek a štvorkoliek.


MUSÍME SA NAUČIŤ Dohliadať na dodržiavanie pravidiel novej cyklotrasy bude mestská polícia, ktorej majú pomôcť aj kamery umiestnené v niektorých úsekoch cyklotrasy. ,,V prvých mesiacoch nám nepôjde o ukladanie pokút za porušovanie poriadku, ale chceme ľudí naučiť, kto môže po cyklotrase jazdiť,“ dodal primátor.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 24 (19. júna 2018)


Foto: Jaroslav Jendrichovský


bottom of page