top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Mária Furtkevičová teší deti háčkovanými hračkami

Hlavne malé deti dokážu oceniť, keď si pod stromčekom nájdu ručne háčkované hračky. Mária Furtkevičová dokáže takéto hračky vyčarovať háčikom. Keďže ich vyrába niekoľko hodín, s niektorými sa jej lúči veľmi ťažko.


Pre Máriu je háčkovanie relax i psychohygiena. Nachádza podporu u manžela i rodiny, práve vďaka nim sa môže venovať svojej vášni od srdca a s láskou.


ZÁUJEM PO CELOM SLOVENSKU

S háčkovkou vedela pracovať už ako dieťa, no nikdy nemala dostatok času, aby mohla nad výrobkom stráviť niekoľko dlhých hodín. Až teraz, keď dovŕšila dôchodkový vek, nastal ten správny čas a spod jej rúk vychádzajú nádherné farebné výtvory, ktoré potešia nejednu detskú dušičku. „Som na dôchodku, tak ráno vstanem a pri káve začínam, hneď po raňajkách. Samozrejme, aj doma porobím čo treba, ale keďže dnes veľa pracuje za mňa technika, tak si môžem viac dopriať háčkovanie,“ hovorí zručná žena, ktorej vyrobiť väčšie hračky trvá aj desať dní.

„Ku každej hračke mám iný vzťah, lebo pri nej niečo iné prežívam, nad iným rozmýšľam, robím ich s láskou a pre potešenie iných,“ doplnila Mária, ktorej sa s niektorými kúskami lúči ťažko. Hračky predáva aj cez internet. O niektoré jej výrobky je záujem aj v iných častiach Slovenska, kde sú ľudia ochotní za výrobky aj viac zaplatiť. Ich cena závisí od veľkosti a množstva použitých komponentov. Pohybujú sa od troch až po 70 eur. „Materiál zdražel, napríklad len väčšie oči, ktoré používam na hračky, stoja aj štyri eurá,“ spresnila kreatívna dôchodkyňa.


NEODRADILA JU ANI OPERÁCIA

Pre záľubu musela ísť zručná žena už aj na operáciu. Syndróm karpálneho tunela je pomerne častý u ľudí, ktorí pracujú manuálne. „Aj napriek tomu ma to stále napĺňa. No investujem teraz trošku viac už aj do svojho zdravia a doprajem si napríklad masáž,“ nechala sa počuť Mária, ktorá práve v období Vianoc má viac objednávok, no potešiť chce aj svoje vnúčatá. „Hračky som predávala aj na Ľubovnianskom jarmoku, kde bol o ne záujem, no pri niektorých výrobkoch som premýšľala, či predať, lebo sa blížia Vianoce a vtedy musím naozaj veľa pracovať, aby som potešila blízkych aj vnúčatá a tiež ostatných ľudí.“


HÁČKUJE AJ TOPÁNKY

Mária Furtkevičová sa venuje aj pleteniu košíkov a váz, no nie z prútia. Učaroval jej iný materiál. „Nevyrábam len hračky, ale robím aj z pedigu. Je to prírodný materiál z vnútornej časti ratanovej liany. Tá rastie v zahraničí, napríklad v Ázii. U nás je známy tento materiál ako ratan alebo rákos,“ spresnila Mária, ktorá sa venuje aj háčkovaniu obuvi. „Na údržbu je to dobré. Obuv sa môže prať v práčke, keďže je to bavlna, ľahký materiál. Tiež sa to dobre predáva,“ povedala dôchodkyňa, ktorá sa chce práve v zime viac zamerať na výrobu obuvi, keďže práve po chladných dňoch bude o tieto produkty väčší záujem.

Alena Dudláková, foto: autorka

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 47/48, 20. decembra 2023)

bottom of page