top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Máj bol chladnejší, ale prírode to pomohlo

Máj bol síce chladný a daždivý, no podľa dlhoročného pozorovateľa počasia Štefana Pekára z Plavča, sú takéto podmienky na pestovanie ovocia a zeleniny žičlivé. Prezradil tiež, aké počasie môžeme očakávať v júni.

Priebeh počasia v máji bol ako na hojdačke, pocitovo veľmi chladný. Striedali sa daždivé dni so studenými severozápadným vetrami. Dážď alebo prípadné prehánky nás celkovo sprevádzali šestnásť dní. „Priemerná teplota bola k 24. máju vysoká, a to 11,7 °C . Zimný muž Pankrác sa nám dal ohriať pri maximálnej teplote 25,8 °C,“ vtipne skonštatoval Š. Pekár. Teplota však 11. mája podskočila až na 26,8 °C. Posledný májový týždeň bol chladnejší, priemerná teplota vystúpila len na 11,3 °C. V porovnaní s minulým rokom bol tohtoročný máj studenší o 1,1 °C.


Na prvý pocit sa môže zdať, že bolo veľmi chladno, vcelku však bolo jarné počasie v našom regióne priaznivé, pomerne teplé s priemernou zrážkovou činnosťou. „Môžem potešiť ovocinárov, že jabĺk, hrušiek a sliviek by malo byť hojne. Takže hruškovica, calvados či slivovica budú veľmi kvalitné,“ s úsmevom dodal Š. Pekár.


AKÉ BUDE LETO?

Vrtochy počasia môžeme očakávať aj v najbližšom čase. „Mesiac jún sa ukazuje ako chladnejší a upršaný. Príslovie hovorí, že Medardova kvapka štyridsať dní kvapká. Daždivý jún môže pokaziť celé leto. Tak bodaj by na moje narodeniny, a teda na Medarda, nepršalo. Buďme optimisti a dúfajme, že leto bude slnečnejšie a teplejšie, ako to bolo napríklad v roku 2007, keď v najteplejší deň teplota vystúpila na 35 °C alebo v roku 2013 na 35,7 °C,“ optimisticky skonštatoval Š. Pekár.


foto: archív ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 21 (2. jún 2021)

bottom of page