top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Letné dni poznačilo slabšie zemetrasenie v meste i okrese

Updated: Jul 1, 2020


zemetrasenie

Dovolenkové a prázdninové dni v okrese Stará Ľubovňa poznačilo zemetrasenie. Aj keď nešlo o nič dramatické, mnohí obyvatelia sa vystrašili a hlavne na sociálnych sieťach sa dopytovali, čo sa vlastne deje a či prípadne nemožno čakať opakovanie.



Krátko po 14. hodine 13. júla mohli obyvatelia viacerých blízkych obcí a miest zaregistrovať mierne chvenie, viacerí to opisovali ako tlmený výbuch či štrngot pohárikov. Podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra mohli otrasy mať silu okolo 4 magnitúd a hĺbku 10 kilometrov. O správe informovali viaceré médiá, ľudia sa tak ešte v ten deň dozvedeli aj podľa Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) na webstránke www.seismology.sk., že naozaj išlo o zemetrasenie predbežne určené na 3,2. Okrem nepríjemných pocitov nedošlo k žiadnym škodám na majetkoch ani životoch. Aj zástupcovia Mesta Stará Ľubovňa potvrdili, že bolo cítiť na chvíľu mierne zachvenie. Nebolo to ale nič výraznejšie, ani nik nekontaktoval mestskú políciu.


V obciach okresu V Litmanovej podľa starostky Nataše Hlinkovej zaznamenali obyvatelia jemné otrasy: „Viem o šiestich, ktorí si boli istí, hneď po tom, keď sa o zemetrasení dozvedeli, že to bolo ono. Boli to citeľné otrasy, ktoré však napr. v hornej časti domu na poschodí cítili, ale v dolnej a na dvore nie. Škody na majetku neboli zaznamenané žiadne.“ Padanie hrnčekov a chvenie domov cítili aj vo Vyšných Ružbachoch, podľa starostu Petra Martineka však nič extrémnejšie nenastalo. Na FB Stara.sk sa okamžite objavilo množstvo postrehov. Mierne otrasy cítili v Kamienke, Hniezdnom, Plavnici, V. a N. Ružbachoch, Podolínci, Litmanovej, N. i St. Ľubovni, Kolačkove, Forbasoch, Jakubanoch i Chmeľnici či v Šambrone. „Bol som v ten deň v Plavnici, ale nepocítil som žiadne chvenie. Akurát syn ma kontaktoval, ktorý bol v Starej Ľubovni u babky, že v meste boli nejaké otrasy,“ reagoval starosta Plavnice Rastislav Grich. V podobnom duchu sa vyjadroval i prvý muž obce Jakubany Jozef Mačuga: „Jeden občan medzi rečou spomenul, že pocítil mierny otras, ale neprikladal tomu význam. Až keď sa dopočul o zemetrasení, tak si to s tým spojil.“ Aj v blízkej Novej Ľubovni bola podľa starostky Júlie Boďovej situácia podobná. Každopádne, už v minulosti, približne pred 14 -15 rokmi si ale niektorí pripomínali podobný prípad. „Bývali sme vtedy v Podolínci a v byte na Lesnej ul. sme pocítili jemný pohyb celého bytu, ako keď máte závrat,“ informovala nás čitateľka. Iná podotkla, že sa jej vtedy triasol celý sekretár s pohárikmi, trvalo to iba pár sekúnd. Ale strach bol veľký.“


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 27 (30. júl)


bottom of page