top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Koniec šmykľavej palubovky v telocvični ZŠ na Levočskej ul.

Updated: Jul 2, 2020


telocvicna

V Základnej škole na Levočskej ulici si už plnými športovými výkonmi užívajú novú palubovku, ktorá sa položila na pôvodnú. Tá trápila vedenie niekoľko rokov nie tak vzhľadom ako prílišnou šmykľavosťou, ku ktorej sa dopracovala po tom, ako sa vybrúsila a natrela lakom.    


Problémy s palubovkou tu vyvrcholili v lete pred 4 rokmi, keď pri rekonštrukcii strechy telocvične zatopilo podlahu. Okrem prieťahov okolo zodpovednosti i riešenia škody sa napokon po vyhotovení posudku nezávislého odborníka dohodol spoločný postup obnovy palubovky s tým, že firma, ktorá realizovala strechu, uhradila jednu tretinu nákladov. Podlaha sa zrenovovala, problémom však nebol koniec. „Podľa môjho názoru technológia a hlavne zvolený lak nebol vhodný. Žiaci sa veľmi šmýkali a aj záujmové skupiny, ktoré si tu objednávali hodiny, odmietli chodiť do tejto telocvične, lebo dochádzalo k zraneniam z dôvodu vysokej šmykľavosti,“ vrátil sa do obdobia, kedy už telocvičňu prakticky nemohli používať, riaditeľ školy Peter Höger. Zriaďovateľ, mesto, mal neskôr v pláne cez projekt zrekonštruovať tak túto palubovku, ako aj zmodernizovať telocvičňu v ZŠ Za vodou. Projekt ale neprešiel, a tak mesto muselo siahnuť do pokladnice. „Intervenoval som u zriaďovateľa, že musíme hľadať spôsoby opravy, zvlášť preto, že táto telocvičňa bola využívaná denne od rána až do 20.00 hodiny,“ dodal riaditeľ.


Ďalším problémom  je  strecha Napokon sa našla podpora z radnice aj u poslancov a palubovka dnes dýcha novotou. Stálo to 18 tisíc eur. „Treba podotknúť, že táto palubovka nebola celkom bez problémov ani pred zatečením, ale napokon po dlhšom čase a prieťahoch s firmou, ktorá realizovala strechu, sa našlo riešenie. A to k spokojnosti všetkých,“ povedal Aleš Solár, prednosta MsÚ. Jeden veľký problém je tak na Levočskej zmazaný, ďalší však tiká na streche. „V zime nám už tri roky pravidelne zateká strecha nad hlavnou budovou a je len otázkou času, kedy aj ostatné budovy, či už školskej dielne, alebo klubu detí budú tiež potrebovať väčší finančný zásah,“ obáva sa riaditeľ. Mesto tak už požiadalo o financie z ministerstva školstva v rámci havarijného stavu na opravu strechy školy na Levočskej ulici. A v zásuvke má aj viacero projektov, týkajú sa Levočskej, ale aj ZŠ Za vodou. Obe toho momentálne potrebujú najviac. Na opravu, resp. výmenu antuky za tartan čaká športový ovál na Levočskej a environmentálny projekt by mal zmeniť ZŠ Za vodou na zelenú. Tam ale najskôr musia vymeniť havarijné okná, momentálne sa vyberá dodávateľ.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 13 (2. marec)


bottom of page