top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Kolízií vodičov so zverou alarmujúco pribúda

Updated: Jul 6, 2020


nehoda_3

V okrese Stará Ľubovňa sa stane okolo 500 dopravných kolízií ročne, z čoho je 150 stretov s lesnou zverou. Predstavuje to 30 %, a to je podľa polície veľa! Alarmujúce je, že tento rok ich bolo už 83 (73 škodových udalostí a 9 dopravných nehôd).


„Dopravná situácia je najnebezpečnejšia hlavne pri jazde za súmraku alebo v hmle. Zvýšenú pozornosť treba venovať hlavne úsekom, kde nás dopravná značka upozorňuje na výskyt lesnej zveri. Tam treba znížiť rýchlosť, pozorne sledovať okraje cesty a jazdiť bližšie k stredu vozovky,“ upozorňuje Milan Ženčuch, referent špecialista skupiny prevencie OR PZ Stará Ľubovňa. Skúsení vodiči už vedia, že lesná zver migruje v priebehu celého roka, hlavne však v období ruje a za potravou po zbere poľnohospodárskych plodín. Od jesene do jari sú však dopravné kolízie so zverou najčastejšie. V tomto období sa vlna kritiky spúšťa aj na poľovníkov, vodiči majú pocit, že hlavne vysoká zver je premnožená a čoraz častejšie ju vidíme pri cestách. „Určite nie je mimoriadne premnožená, regulácia lesnej zveri podlieha štátnemu dozoru. Aj tento rok je navýšený odstrel,“ myslí si Štefan Pokrivčák, predseda Poľovníckeho združenia Skalná, Mníšek n/Popradom a dodáva, „treba si len uvedomiť, že v tomto období sa zver zgrupuje, lákajú ju kukuričné polia, jabĺčka okolo ciest a podobne. Opakuje sa to každý rok, treba jednoducho zvýšiť pozornosť, hlavne za šera a v lokalitách v blízkosti lesov.“  Tak či tak, za kratší koniec tu ťahá väčšinou šofér. Pokrčené plechy sú tou lepšou alternatívou. Iba pripomenieme nedávnu smrteľnú nehodu, keď v dôsledku kolízie so 150-kilovým jeleňom zomrel na ceste 46-ročný motorkár z Vyšných Ružbách.


DOBRE VEDIEŤ! „Ak sa zver na ceste nečakane objaví, nespúšťajte ju z očí. Spomaľte a stlmte svetlá. Aj keď z cesty odskočí, majte na pamäti, že sa tu môže nachádzať i ďalšia. Ak sa zrážke už asi nevyhnete, nemeňte smer jazdy do protismeru alebo lesného porastu,“ radí M. Ženčuch. A privolať treba vždy políciu. A to bez ohľadu na výšku škody a či je auto v osobnom vlastníctve alebo na lízing. Lesná zver je majetkom poľovníckeho združenia, v ktorého revíri sa nachádza. Oznámiť každú takúto zrážku treba aj preto, lebo polícia privoláva lesníkov, aby čo najrýchlejšie odstránili prekážku a obnovila sa zjazdnosť cesty. A rozhodne netreba brať zrazenú zver so sebou, bolo by to považované za pytliactvo! „Vzniknutá škoda na vozidle bude uhradená len vtedy, ak máte havarijné poistenie alebo taký typ povinného zmluvného poistenia, ktoré zahŕňa škody spôsobené zrážkou s voľne žijúcou zverou,“ dodáva policajný preventista. A zástupca poľovníckeho združenia dodáva, že strážcovia lesov si tiež môžu žiadať náhradu škody za usmrtenie zveri, a tá sa môže tiež uhradiť z povinného poistenia, doteraz takúto požiadavku však nevzniesli.

foto_nehoda
zver

Foto (archív PZ)


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 35 (25. september 2018)


bottom of page