top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

K dohode v mestských lesoch zatiaľ nedošlo. Traily pre cyklistov plánujú rozšíriť o 11 kilometrov

Prevádzkovatelia cyklistických tratí v mestských lesoch v Starej Ľubovni chcú rozšíriť sieť o ďalšie kilometre. Ich zámer sa však nepozdáva poľovníkom, ktorí majú viacero výhrad. A hoci sa o veci hovorilo na mestskom zastupiteľstve, konečný verdikt nepadol. Nezhody majú vyriešiť stretnutia dotknutých strán.

Súčasné cyklostopy majú 12,5 kilometra.


Zámer o rozširovaní Cyklostôp - siete lesných singletrailov prezentovali ich tvorcovia na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva. Samosprávu zároveň žiadali o súhlas, nachádzajú sa totiž v lesoch pod správou mestskej firmy Ekos. „Zmeny nie sú natoľko veľké, aby sme sa ich museli báť. Projekt Cyklostôp sme vybudovali v roku 2014, v podstate sme zlegalizovali staré chodníčky a doplnili ďalšie. Ide o komunitný projekt, kde sme doteraz odpracovali vyše 5-tisíc brigádnických hodín,“ vysvetľoval Miloš Guzy, zastupujúci prevádzkovateľa z občianskeho združenia Cyklovňa.


Sieť chcú rozšíriť o 11 kilometrov

Cyklostopy patria k vyhľadávaným miestam pre nadšencov nielen z celého Slovenska, ale i zo zahraničia. V súčasnosti ich tvorí osem trás v celkovej dĺžke 12,5 kilometra a napomáhať majú napríklad aj rozvoju turizmu. Tvorcovia ich chcú po novom rozšíriť o ďalších 10,9 kilometra. „Vo výšľapovom chodníku sa snažíme dodržiavať sklon, aby sa jazdilo jednoduchšie, preto chceme dobudovať aj rodinné traily, aby ich zvládali aj menší. Zároveň chceme urobiť Cyklostopy odolnejšími a dať ich do ucelenej podoby, aby čím viac končili pri vojenskom tábore. Za doterajších osem rokov sme ukázali životaschopnosť. Dokončenie projektu by znamenalo zatraktívnenie aj pre sponzorov, ktorí by nám sčasti prispievali na údržbu,“ povedal M. Guzy.


Poľovníci žiadajú prevádzkový poriadok

Zámer rozšírenia Cyklostôp v mestských lesoch sa nepáči poľovníkom, ktorí fungujú v lesnom revíri s výmerou 1 151 hektárov. Na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva preto vzniesli námietku. „Ku dnešnému dňu nebol zo strany prevádzkovateľa Cyklostôp vypracovaný prevádzkový poriadok využívania tratí. Nie sme proti cyklistike a využívaní lesov, ale nech využívajú lesné cesty,“ povedal Michal Kovalčík z poľovníckeho spolku Osli. Ako dodal, poľovníci spracovali návrh s viacerými opatreniami – chceli napríklad zrušiť trate pod Osly cez lesný porast a celkovo ich aj časovo obmedziť, čo by znamenalo pozastavenie prevádzky počas jarných i jesenných mesiacov. Zakázať vstupy chcú aj v čase poľovačiek, a to vyvesením červenej vlajky. Ako M. Kovalčík povedal, podľa neho sa cyklisti správajú v lesoch hlučne, vraj nechýba ani plašenie zveri. „Podotýkame, že Cyklostopy slúžia najmä pre občanov a mládež, ale stretávame sa s Poliakmi a tí sú tak drzí a dotieraví, že sa tu rozkladajú a nocujú. Už som ich trikrát vyhnal.“ Tiež upozornil na nebezpečné strety cyklistov s pešími. „Kto bude niesť zodpovednosť, ak sa niečo stane?!“

Poľovníci pri prácach v lese.


Trate majú byť podľa cyklistov prínosom

Nadšenci horskej cyklistiky niektoré z výčitiek poľovníkov akceptovali, samotnú prevádzku singletrailov však nepovažujú za obmedzujúcu. „My máme prírodu radi a jazdíme aj preto, lebo chceme k nej byť bližšie. Určite by sme nedovolili jej ničenie. Mávame pravidelné brigády, pri upratovaní odpadkov mám pocit, že singletraily sú najčistejšími pasážami v lese. A áno, v nejakej miere aj plašíme zver, ak je blízko trailu, lenže my ju už ďalej nenaháňame. Bicykel ide tichšie, ako nejaké mechanizmy, ktoré chodia do lesa,“ poznamenal zástupca Cyklovne, ktorý pripomínal, že v ich podaní ide o komunitný projekt dobrovoľníkov. „Naše mestské lesy považujeme za prírodné bohatstvo. V oblasti turistického ruchu vie na tom získať aj mesto, ktoré má v blízkosti vojenský tábor s malou krčmou. My máme pár lopát, píl, motyky a chuť pracovať.“


Zámer rozšíriť horské trate pre cyklistov napokon na ostatnom zastupiteľstve v Starej Ľubovni odložili. Poslanci sa zhodli na tom, aby si obe strany ešte spoločne sadli za rokovací stôl, vrátane správcu z mestskej firmy Ekos. Jedno stretnutie vo veci hľadanie zhody už prebehlo a koncom augusta sa má uskutočniť ešte ďalšie.

Dobrovoľníci z Cyklovne odpracovali doteraz vyše 5-tisíc brigádnických hodín.


Peter Rindoš, il. foto: oz cyklovňa a cyklostopy, ps osli

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30 (17. august 2022)



bottom of page