top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Jazmína Pavlíková o situácii v USA: Najmä medzi staršími je panika

Updated: Jun 24, 2020


IAONEDDJ

Za oceánom trávila prázdniny niekoľko rokov po sebe, tentoraz tam pôsobí ako študentka vysokej školy. Jazmína Pavlíková zo Starej Ľubovne nám z ďalekej Ameriky popísala situáciu, ktorá tam aktuálne panuje. V súčasnosti je v USA  nakazených cez 320-tisíc ľudí koronavírusom, čo je najviac na svete. Infekcia si zároveň vyžiadala vyše osemtisíc obetí. Podobne ako na Slovensku, aj v USA sú zatvorené školy, Staroľubovnianka sa tak venuje štúdiu cez elektronické médiá.


Opatrenia proti šíreniu infekcie prišli v Spojených štátoch amerických o čosi neskôr, ako u nás v Európe. Dotklo sa to aj mnohých Slovákov za hranicami.


Rozhodla sa zostať


Staroľubovnianka je za oceánom od júna minulého roku, domov plánovala prísť zanedlho, v máji. „Mám študentské víza počas doby štúdia. Nikto nevie, ako dlho bude celá situácia trvať, tým, že pozatvárali hranice tu i v Európe, musela som sa rozhodnúť a zostala som tu. Mám mnoho spolužiakov, napríklad z Číny, ktorí odleteli domov v poslednom možnom termíne,“ povedala nám Jazmína v telefonickom rozhovore.

IMG_1060

Rúška zo Slovenska


Podobne, ako u nás, aj v Spojených štátoch sú školské zariadenia zatvorené, platí to aj o vysokých školách. „Vyučovanie nám prebieha online formou. Od učiteľov sme dostali mejly s kódmi, hodiny máme na skype, online robíme testy i rôzne skúšky,“ priblížila študentka, ktorá žije v jednom z mestečiek v Pensylvánii, čo je asi hodinu a pol cesty od jedného z najväčších ohnísk, New Yorku. „Žijem v malom mestečku, oproti bežným časom je to tu dosť opustené. Ľudia tu nosia rúška i rukavice a dávajú si veľký pozor. Hlavne medzi staršou generáciou je dosť veľká panika,“ opísala dojmy v mieste prechodného bydliska. Ako dodala, zo začiatku bola situácia komplikovaná aj s ochrannými pomôckami. „Ľudia vykupovali v obchodoch drogériu, toaletný papier, dezinfekčné prostriedky. Rady pred obchodom boli aj tridsaťminútové. Nebolo dostať ani rúška, mne ich ušila a poslala babka zo Slovenska.“


Je optimistkou


Aj v krajine, kde sa vírus v posledných dňoch výrazne rozšíril, platí, aby ľudia ostávali čím viac doma. Podľa Jazmíny, opatrenia v jednotlivých štátoch krajiny sa mierne odlišujú. „Kým New York, Kalifornia a Washington sú na tom dosť zle, v ostatných častiach to bolo relatívne pokojné. V súvislosti s predpoveďami sa objavujú aj rôzne špekulácie a scenáre. „Niektorí hovoria, že šírenie vírusu by sa mohlo zastaviť niekedy v máji, iní, že to bude trvať omnoho dlhšie. Nájdu sa ľudia, ktorí sa boja vyjsť von, hoci len na dvor, nájdu sa však aj takí, ktorí idú von normálne so psom či na bicykel. Vždy je to individuálne. Osobne sa snažím byť optimistkou a verím, že pandémia čím skôr pominie,“ podotkla Jazmína.

IMG_2035
IMG_1796

Peter Rindoš, foto: archív JP


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 13 (7. apríl 2020)


bottom of page