top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Jarmok by sa mal kvôli doprave zmeniť

Updated: Jul 23, 2020


Spomienky na tohtoročný jarmok ešte poriadne ani nevychladli, mestskí poslanci sa už venujú tomu nadchádzajúcemu. Aj keď bol tento ročník, čo sa týka prínosu do mestskej pokladnice, najúspešnejší, veľkým problémom bola opäť kolabujúca doprava.


Top udalosť mesta, ako sa zvykne ľubovnianskemu jarmoku hovoriť, bola predmetom aj ostatného zasadnutia mestského zastupiteľstva. Počas neho sa hovorilo nielen o jeho finančnej stránke, ale aj o možnom riešení stále sa opakujúceho problému, ktorý trápi najmä motoristickú verejnosť. Siahodlhé kolóny tvoriace sa počas jarmočných dní predovšetkým pred kruhovým objazdom v smere od Hniezdneho, podnietili kompetentných hľadať alternatívne riešenie, ktoré by tento problém minimalizovalo. S myšlienkou zmeniť trasu pre vozidlá sa organizačný štáb jarmoku pohrával už v závere tohto ročníka. ,,Náš pracovný návrh počíta so zmenou organizácie dopravy, a to najmä na hlavných cestách. Ak by ho odsúhlasili aj kompetentné orgány, tak by sme, predpokladám, odstránili kolóny, ktoré sa každoročne vytvárajú,“ naznačil podpredseda organizačného štábu Miroslav Srnka ešte počas jarmoku.


Obchádzka


Na novembrovej mestskej schôdzi sa už z pracovnej koncepcie zmeny dopravy stal o niečo konkrétnejší návrh. Vodičom, ktorí sa rozhodnú z kruhového objazdu zísť smerom do centra, sa jazda skončí tesne za obchodným domom Lidl. Rovnako by sa pre motorové vozidlá mal uzavrieť aj vjazd z Námestia sv. Mikuláša na Popradskú ulicu. Vodiči smerujúci od Popradu do Novej Ľubovne, resp. na sídlisko Západ, ale aj opačným smerom budú musieť absolvovať niekoľkokilometrovú obchádzku. Tá by mala byť podľa prezentovaného zámeru okolo fialovej čerpacej stanice cez odbočku pod viaduktom, okolo „farmy“ a následne cez Prešovskú ulicu smerom do centra.

Toto obmedzenie, ktoré predĺži jazdu o niekoľko minút, by museli dodržiavať nielen bežní vodiči, ale aj linky MAD či vozidlá záchrannej služby. Podľa kompetentných by sa ale problém s kolabujúcou dopravou čiastočne zlepšil. ,,Ak by sme takýmto spôsobom upravili dopravu, tak by sme výrazne zlepšili prejazdnosť kruhového objazdu. V kolónach tam je totiž polovica takých vozidiel, ktoré pokračujú v jazde smerom na Prešov a nie do mesta,“ vysvetlil M. Srnka, podľa ktorého prejdú vozidlá kruhovým objazdom rýchlejšie a hlavná selekcia bude práve pod viaduktom, kde ale výraznejšie zdržanie a kolóny nepredpokladá.

mapa_A

Mapka zmeny organizácie dopravy počas budúceho jarmoku. V označených miestach by mala byť uzávera. 


Viac predajného priestoru


Priestor určený pre stánkový predaj bol tento rok využitý takmer stopercentne. Navrhovanou zmenou by mohol nadchádzajúci ročník, čo sa týka počtu predajcov, prekonať rekord. Predajný priestor by sa mal rozšíriť o takmer 250 metrov. Po novom by svoj tovar ponúkali predajcovia už od obchodného domu Lidl až k Nám. sv. Mikuláša. Obchodníci by mohli naďalej využívať aj plochy na Ulici 17. novembra, v okolí Nám. gen. Štefánika a na Ulici 1. mája. Navrhovaným riešením by sa mal odstrániť aj každoročný problém s umiestnením kolotočov. Tie by mali byť rozložené na novom mieste, a to pod reštauráciou Panoráma.


Návrh si otestujú


,,Mne sa páči takáto koncepcia. Riešiť, kde budú jednotlivé stánky, je ešte predčasné. Treba si ale tento návrh zmeny dopravy odskúšať,“ vyjadril sa poslanec Pavol Gurega. A rovnaký názor zdieľajú aj autori tejto organizačnej zmeny jarmoku, ktorí si chcú túto koncepciu otestovať na najbližšom väčšom podujatí, ktoré radnica organizuje.

Dopravná komisia pri mestskom zastupiteľstve svoj návrh konzultovala aj s políciou (17. októbra), ktorá k plánovaným zmenám nemala žiadne výhrady, avšak určité požiadavky v rámci bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky bude nutné splniť.

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 43 (28. november 2017)


bottom of page