top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Huby na záhradke

Updated: Jul 22, 2020


Vydarená hubárska sezóna je tento rok v plnom prúde. Čo by ste však povedali na to, keby vám priamo na záhradke vyrástli jedlé huby veľké ako futbalové lopty?

Presne to sa stalo Štefánii Lukačovskej (na fotografii) zo Starej Ľubovne. Obrovské biele huby, ktoré sa nielen podobajú, ale aj chutia ako ovčí syr, si záhradku po rodičoch pani Števky na Garbiarskej ulici mimoriadne obľúbili. „Už pred pár rokmi sme u nás mali asi tri tieto vatovce. Je to veľmi vzácna a chutná jedlá huba. Dá sa vypražiť ako rezeň, urobiť z nej polievka, alebo vysušiť do omáčok či polievok,“ prezradila Š. Lukačovská.

Vatovce obrovské, ktoré sú jedlé, kým je vnútro ešte biele, rastú od júna do septembra najmä na lúkach a lesných čistinkách. O to bolo väčšie prekvapenie, keď ich táto čiperná 80-tnička objavila začiatkom augusta na záhradke. „Prišla som pozbierať černice a pozerám, čosi biele je v záhrade, tak som prišla bližšie a zistila, že sú to dva vatovce veľké asi ako 5-kilogramová hrudka syra,“ potešila sa Staroľubovnianka, ktorá si ich ale nenechala pre seba. Pochutila si tak na nich jej rodina a známi.


bottom of page