top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Hrozí vám osteoporóza? Pozor by si mali dávať seniori i ženy v menopauze

Updated: Nov 11, 2022

Každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov sú ohrození rizikom zlomeniny kvôli osteoporóze. Na stúpajúci výskyt tohto ochorenia upozorňuje už od roku 1996 Svetový deň osteoporózy, ktorý si pripomíname 20. októbra. A ako sú na tom vaše kosti?


Bolia ma všetky kosti – povieme si neraz a často nie sme ďaleko od pravdy. Hoci ich nevidíme, ich zdravie je nesmierne dôležité. Myslieť na to by sme však mali skôr ako v dôchodku. Aj Úrad verejného zdravotníctva SR, vzhľadom na stúpajúci počet seniorov u nás i vo svete, apeluje: „Pod narastajúci počet ľudí trpiacich osteoporózou sa podpisuje najmä nezdravý životný štýl, nedostatočná konzumácia mliečnych výrobkov, znížený príjem vápnika, nedostatok vitamínu D a v neposlednom rade aj nedostatok pohybu. Práve ten je jedným z faktorov, pre ktorý označujeme osteoporózu ako civilizačné ochorenie. V budúcnosti preto môžeme očakávať, že so zvyšujúcim sa vekom obyvateľstva sa bude zvyšovať aj výskyt osteoporózy.“


Krehké kosti

Osteoporózu môžeme definovať ako poruchu látkovej výmeny kostného tkaniva. Prejavuje sa ubúdaním množstva kostnej hmoty, čo vedie k zníženiu pevnosti kostí. V detstve ich máme pevné, ich hustota je najvyššia okolo 30. roku života, no s pribúdajúcim vekom starnú aj naše kosti. Niekedy je však toto tempo prirýchle. Krehké kosti sú náchylnejšie na zlomeniny, preto sa najmä u starých ľudí rýchlejšie a častejšie lámu. Stačí jeden zlý, neprimeraný pohyb a zlomenina je na svete. Akútna bolesť, nevyhnutná cesta na chirurgiu, sadra a tak ďalej – scenár, ktorý si nepraje nikto.

Je toto riziko vysoké u všetkých? Významnú rolu hrajú genetické faktory – ak sa osteoporóza a s ňou spojené časté zlomeniny vyskytovali u matky, je vysoká šanca, že tak bude aj u jej dcéry. Veľký vplyv pri tomto ochorení hrajú aj faktory životného štýlu, najmä nedostatočný prísun vápnika, horčíka, vitamínu D a stopových prvkov, no na druhej strane nadmerný prívod fosforu, sodíka a živočíšnych bielkovín, ako aj nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínu a fajčenie. Na pozore by sa mali mať aj vegetariáni a vegáni.


Sedíme príliš veľa

Čím sme starší, tým menej sa hýbeme. Ak k tomu máte 10 či 20 rokov sedavé zamestnanie, všade sa vozíte autom, minimálne chodíte pešo a ani na záhrade veľa pohybu nespravíte, vaše kosti starnú rýchlejšie, ako by bolo vhodné. Práve pohyb napomáha kostiam, aby boli dostatočne pevné. Preto lekári bijú na poplach a odporúčajú nám – nielen kvôli alarmujúcej obezite – aby sme sa stále viac hýbali.


Rizikové skupiny

Okrem seniorov sú potenciálnymi kandidátmi na osteoporózu aj ženy, ktoré sú priskoro v prechode (hovorí sa o hraničnom 45. roku veku) a tiež ženy, ktoré neboli tehotné.

Navyše, osteoporóze nahrávajú aj iné zdravotné problémy, napr. endokrinologické – ochorenia štítnej žľazy, cukrovka, gastroenterologické ochorenia, ale napríklad aj reuma. Ohrozenou skupinou sú aj ľudia užívajúci dlhodobo hormóny, lieky na krvnú zrážanlivosť, lieky proti kŕčom ap.


Vyšetrenie

Zistiť hustotu svojho kostného tkaniva je možné pomocou denzitometrického vyšetrenia. Na toto vyšetrenie vás môže odoslať napr. reumatológ, gynekológ, endokrinológ a v určitých prípadoch aj všeobecný lekár. Vyšetrenie je absolútne bezbolestné, trvá iba pár minút a prinesie presný obraz o stave vašich kostí – s odporúčaním, čo robiť, ak ich stav vyžaduje liečbu. Jedno je však isté, bez zmeny životného štýlu to určite nepôjde.


Chcete predísť osteoporóze a zlomeninám?
- Buďte často na slnku, získate viac vitamínu D.
- Strava s dostatočným príjmom bielkovín, minerálnych látok a vitamínov 
  ovplyvňuje výrazne zdravie kostí. Konzumujte preto čo najviac potraviny 
  s vysokým obsahom vápnika, ako mlieko a mliečne výrobky, vaječný žĺtok, 
  ryby, strukoviny, semiačka, brokolica ap.
- V rybách a morských plodoch nájdete tak dôležité omega mastné kyseliny, 
  ktoré okrem mnohých benefitov majú kladný vplyv aj na kĺby. 
- Veľa sa hýbte, minimálne 30 minút aktívneho pohybu denne, zabezpečíte 
  tak svojim kostiam pružnosť a odolnosť. Najprirodzenejším pohybom pre 
  človeka je chôdza.
- Obmedzte kávu, kolové nápoje a alkohol. Kofeín znižuje hladinu vápnika 
  v ľudskom organizme a alkohol znižuje jeho vstrebávanie z čreva.  
- Skoncujte s fajčením. Látky v cigaretách majú za následok vyplavovanie 
  vápnika z tela.

Dagmar Baluchová, foto: npz.sk

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 41 (2. november 2022)

bottom of page