top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Horúce leto prináša aj veľké nebezpečenstvo búrok

V tomto období často počúvame z meteorologických správ riziko intenzívnych búrok. K letu akosi patria, no keď sa hrmí a blýska, najradšej sme všetci niekde ukrytí. Čo však v prípade, ak sa vyberiete na výlet, do prírody, na túru a búrka vás prekvapí tam?

často vyskytujú tzv. búrky z tepla. Ak je pri zemi vzduch príliš horúci a vo väčších výškach veľmi chladný, vzniká ideálne prostredie na vznik búrok. Objavia sa náhle a ich predpoveď a lokalizácia je o to náročnejšia.


Zásah bleskom môže byť fatálny

Vedci blesk definujú ako elektrostatický výboj, ktorý vzniká v mrakoch. Zásah bleskom môže byť devastačný a neraz končí smrťou. Ak sa teda vyberiete niekam do prírody a zastihne vás búrka, mali by ste sa riadiť určitými zásadami, medzi ktoré patrí napríklad to, že počas búrky nie je vhodné mať pri sebe kovové predmety a čo najrýchlejšie sa ich zbaviť (retiazka, kovové časti na batohu, oblečení, bicykel, horolezecké mačky, termoska, dáždnik...). Tiež sa ich netreba počas búrky dotýkať, platí to napr. aj pre kovové reťaze určené na pridŕžanie sa počas túr v skalnatých terénoch.

Ak vás v prírode zastihne búrka, a máte kdesi blízko odstavené auto, čo najrýchlejšie sa doň schovajte. Nezabudnite sa uistiť, že sú dobre zatvorené okná. Nedotýkajte sa ničoho kovového, elektrického, nezapínajte rádio, nepoužívajte GPS navigáciu. Prípadne sa ukryte v obytných budovách, chatách, ak sú nejaké v blízkosti. Ak to nie je možné, zostúpte aspoň do nižších polôh, na hrebeňoch, kopcoch a končiaroch je väčšia pravdepodobnosť zasiahnutia bleskom. Tiež sa ale vyhýbajte veľkým otvoreným plochám, ako je napríklad lúka, golfové či futbalové ihrisko... Pohyb v otvorenej krajine je veľmi nebezpečný, elektrický výboj sa môže šíriť nielen pôdou, ale i skalami.


Idete na túru v skupine?

Je známe, že blesky najčastejšie udierajú do najvyšších položených predmetov v okolitých priestranstvách, preto sa vyhýbajte osamelým, samostatne stojacim stromom, ktoré po zásahu blesku rýchlo začnú horieť, ale i stožiarom vysokého napätia. Hoci sa vám zdá, že pod košatým stromom sa dobre skryjete, opak je pravdou.

Ak je vás viac, je lepšie sa rozptýliť, ako zostávať v skupine. Rozostupy znižujú riziko prenosu blesku z jednej osoby na druhú. V extrémnom prípade je vhodné čupnúť si na izolačnú podložku (napr. karimatka, batoh), hlavu si zakryť rukami a skloniť sa k zemi. Neľahajte si na zem!

Nebezpečný je počas búrky aj pobyt na alebo vo vode. Ak ste práve v loďke, chytáte ryby alebo plávate v jazere, okamžite vyjdite z vody.


Pred túrou sa dobre pripravte

Ak sa do hôr či do prírody chystáte, vždy si vopred zistite predpoveď počasia. Na stránke Slovenského meteorologického ústavu môžete sledovať meteorologické výstrahy. Ak hrozí riziko búrok, zvážte svoju túru. Tiež si vyberajte vhodný čas a nevychádzajte neskoro na poludnie či až popoludní, kedy sú búrky častejšie, ako je tomu v raňajších hodinách. O svojej trase niekoho informujte. Majte pri sebe nabitý telefón, no počas búrky ho vypnite. Nechajte si poradiť od miestnych obyvateľov, vo vysokohorskom teréne od horských vodcov, sprievodcov ap. Vždy dbajte na bezpečnosť a nikdy zbytočne neriskujte.

Dagmar Baluchová, ilu.foto: www.pixabay.com

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 25, 28. júna 2023)

bottom of page