top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Galavečer aj s rukopisom Starej Ľubovne

Updated: Jun 25, 2020


atmosféra

Výnimočný večer pre športovcov! V Prešove ocenili najúspešnejších v kraji, prím síce podľa očakávania hrali domáci hádzanári, rukopis však zanechali aj aktéri zo staroľubovnianskeho regiónu. Na pódiu ich poriadne vyzvŕtal známy športový moderátor Slávo Jurko. Podpichol aj nášho majstra sveta Tomáša Smreka i maratónca Ladislava Šimka.

IMG_20200212_192147

Víťazom o Naj športovca Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa stal talentovaný hádzanár Lukáš Urban z Tatrana Prešov. Do top desiatky za ním, bez ďalšieho poradia sa vmestil aj jediný zástupca zo Starej Ľubovne – majster sveta v kulturistike Tomáš Smrek. Na pódium sa vrátil v najlepšom možnom svetle. „Odovzdávanie v Prešove mám veľmi rád, býva tu uvoľnený večer. Stretáva sa tu veľa skvelých športovcov, o ktorých verejnosť často ani nevie,“ hovoril nám krátko po vyhlásení v historickej budove Čierneho orla.


Nebalili ti ju šejkovia? Pýtal sa moderátor …


Moderovanie akcie organizátori zverili do rúk ostrieľanému Slávovi Jurkovi, inak rodákovi z Prešova. Divákov v zaplnenom hľadisku bavil od prvej chvíle. Pri mikrofóne zabŕdal aj do nášho majstra sveta. Ten sa mu priznal, že okrem vysnívaného titulu šampióna v Spojených arabských emirátoch, kde bol aj s terajšou manželkou, sa minulý rok oženil. „A nebalili ti ju šejkovia?“ pýtal sa uštipačne Jurko. Po tom, ako sa mu Tomáš zdôveril, že doma čakajú prírastok, moderátor pokračoval: „Na tvoju kariéru by to vplyv mať nemalo, veď ako hovorí Sagan, je to hlavne jej dieťa.“


Ako nám Staroľubovňan povedal, dieťatko by malo prísť na svet na prelome apríla a mája. „Ak nám to najbližšie vyšetrenie potvrdí, malo by to byť dievčatko.“

Smrek

Šimka nazval ambasádorom


Medzi vrcholy galavečera patrilo odovzdávanie Ceny predsedu PSK. Župan Milan Majerský ju udelil vytrvalcovi Ladislavovi Šimkovi z Podolínca. Ten ako diaľkový bežec z kraja zabehol všetky maratóny z takzvanej veľkej šestky – Tokio, Boston, Londýn, Berlín, Chicago a New York. „Ja som ani v jednom z týchto miest nebol a on tam bol a ešte aj bežal,“ vystrúhal poklonu nášmu zástupcovi Slávo Jurko. Pred divákmi nazval L. Šimka ambasádorom športovcov v kraji. „Bolo to dobre zorganizované, malo to výbornú atmosféru, ku ktorej prispel aj výborný moderátor. Moje ocenenie znamená, že nielen víťazstvá sú v živote dôležité. Keď sa tomu človek aktívne venuje celý život, možno je to niekedy viac, ako víťazstvá,“ poznamenal niekdajší vedúci už neexistujúceho bežeckého klubu v Starej Ľubovni.

Šimko

Na podujatí zastupoval Starú Ľubovňu aj jej viceprimátor a podpredseda PSK Peter Bizovský, ktorý športovcom odovzdával ceny. Nepriame zastúpenie mala aj Chmeľnica. Florbalistka Tamara Točeková je totiž platnou členkou ženského tímu Sabinova, ktorý sa stal v minulom roku majstrom krajiny. V ankete sa tak družstvo zo susedného okresu dostalo medzi trojicu najúspešnejších.


Podujatie Športovec roka v PSK má 17-ročnú históriu. Pre Starú Ľubovňu bol výnimočný rok 2007, kedy sa celkovým víťazom stal kulturista Andrej Hlinka.

Jurko

ŠPORTOVEC ROKA PSK ZA ROK  2019


Naj športovec Lukáš Urban (hádzaná, Tatran Prešov)


Naj športovci bez určenia poradia Igor Čupryna (hádzaná, Tatran Prešov), Marek Karlík (kickbox, KK Panter Prešov), Ján Velgos (silový trojboj, Family Bardejov), Tomáš Smrek (kulturistika, KŠK Stará Ľubovňa), Patrik Svitana (hokej, HK Poprad), Martin Otčenáš (biatlon, VŠC Dukla BB/ŠKP Vysoké Tatry), Martin Sopko (volejbal, VK PU Mirad Prešov), Nikola Krčová (fitnes, Ždiar), Tajmuraz Salkazanov (zápasenie, Vihorlat Snina)


Cena predsedu PSK Ladislav Šimko (atletika, Podolínec)


Naj kolektívy dospelých víťaz: Tatran Prešov (hádzaná, muži), ďalej: BK Iskra Svit (basketbal- muži), Predátor Sabinov (florbal, ženy)


Naj športovci stredných škôl Marko Jalowiczor (karate, KK Prešov), Súkromná stredná odborná škola Poprad – Veľká Viktória Jefanovová (bikini fitness, FC D-Fitness), Kežmarok, Škola umeleckého priemyslu Kežmarok),


Naj stredná škola Gymnázium J.A. Raymana Prešov


Cena pre znevýhodneného športovca Patrik Kuril (paracyklistika, Sportakus cycling team Tatranská Štrba)


Naj tréner Slavko Goluža (hádzaná, Tatran Prešov)


Naj tréner Tomáš Potocký (taekwondo, Black Tiger Snina)


Naj talent PSK do 15 rokov Kamila Novotná (športová streľba, ŠKP Prešov)

I

nternetový víťaz PSK Karate klub Junior Prešov (karate, 6 252 hlasov)


Nominácia najlepších Top desať si Tomáš Smrek rozhodne zaslúžil. Po dvoch strieborných medailách na predchádzajúcich šampionátoch sa rozhodol v tréningu obetovať ešte viac a vyplatilo sa. Zlato a svadba mu priniesli nádherný a výnimočný rok. Výnimočnou bola aj udalosť okolo Ladislava Šimka. Muž, ktorý miluje beh a ktorý je preňho životnou filozofiou sa dostal na piedestál možno nečakane, no rozhodne zaslúžene. V zbierke má zapísané momenty, aké si viacerí ani len nevieme predstaviť. Precestoval celý svet, len aby mohol behať a dôjsť do cieľa. Maratón (a bolo ich 20) nikdy nevzdal, hoci bol neraz na pokraji síl. Ten posledný zabehol minulý rok, symbolicky v Grécku, kde má táto disciplína pôvod. Ďalej sa chce venovať už iba polmaratónom. Víťazstvá v jeho kariére predchádza tvrdenie, že ide o človeka so srdcom športovca.  Práve príbeh Ladislava Šimka som sa rozhodol predostrieť kolegom v príslušnej komisii, ktorá nad nomináciou vôbec neváhala a odporučila ju županovi. Bol som si istý, že v prípade športovca ide o príklad oddanosti, zodpovednosti, vytrvalosti a férovosti. Úprimne, som rád a teší ma, že župan si vybral práve nášho zástupcu. Na vzácnych ľudí sa netreba báť poukázať.


Peter Rindoš, foto: PSK   


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 6/2020 (18. február 2020)


bottom of page