top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Alena Dudláková

Fotograf Ján Saloň si splnil sen: Je členom profesionálnych umelcov

Je známy hlavne vďaka fotografiám hradu či svadobným fotkám. Ján Saloň stal sa členom Asociácie profesionálnych slovenských fotografov.

Združenie funguje od roku 2007 a spája profesionálov z celého Slovenska. Je súčasťou Európskej federácie profesionálnych fotografov, čo poskytuje jej členom možnosť prezentovať sa na európskej úrovni a získať prestížne certifikáty. Cieľom Jána Saloňa je tak šíriť dobré meno slovenskej fotografie aj za hranicami našej krajiny. Nie je to preňho len práca, ale v prvom rade vášeň a umenie zhmotnené do vizuálnej podoby.


ZAČÍNAL V PRÍRODE

Ján Saloň sa fotografii venuje asi 14 rokov, z toho sedem profesionálne. „K fotke ma odmala viedla príroda okolo mňa. Lesy, lúky a hlavne zver, ktorú fotím asi stále, keď mám trošku čas pre seba. Je to moja psychohygiena,“ prezradil vášnivý fotograf, pre ktorého je táto záľuba aj veľký relax, pri ktorom má aj dostatok času premýšľať nad rôznymi zábermi.

Fotograf obdarený veľkou dávkou trpezlivosti si na správny záber počká aj niekoľko hodín. „To je proste wildlife (divoká zver, pozn.red.). Ak sa niečo podarí, stojí to za to a som z toho šťastný.“


HRADNÝ FOTOGRAF

Mnohí Jána Saloňa evidujú aj vďaka snímkam z hradu Ľubovňa, ktoré rád pridáva aj na sociálne siete „Mám tak viac príležitosti urobiť pekné fotografie, či už samostatného hradu alebo tamojších akcií,“ doplnil nadaný umelec, ktorý ale najradšej fotí prírodu a všetko, čo k nej patrí. Samozrejme, aj svadby, pri ktorých vie zužitkovať všetky skúsenosti. „Využívam tam asi všetky fotografické disciplíny - ako sú portréty, krajina, macro a, samozrejme, reportáž a emócie, ktorými sa to na svadbe len tak hemží,“ pousmial sa sympatický mladý muž, podľa ktorého sa o žiadnej fotografickej disciplíne nedá povedať, že je ľahká.


SVADBY SÚ HLAVNE O KOMUNIKÁCII

Ako nám prezradil J. Saloň, ak chce fotograf urobiť dokonalý záber, musí poznať lokalitu a priestor. Napríklad - pri fotení divokej zvery musí poznať jej návyky, kedy, kde a v akom období vychádza. „Finálna fotka je viac - menej len čerešnička na torte. Hlavná je príprava. To platí aj v prípade svadieb, pri ktorých musí fotograf poznať celý scenár svadobného dňa,“ povedal Ján a doplnil, že nielen to. Treba byť dobrý v komunikácii a mať talent podržať dobrú atmosféru počas celého svadobného priebehu. „Musíte aj predvídať, čo sa môže stať a hlavne komunikovať stále s novomanželmi. A tiež im trošku spríjemniť deň, lebo keď budú oni v pohode, budem aj ja a fotky budú dobré. Fotografa to musí baviť, a to je vidno vo výsledku,“ zhrnul Ján, ktorý sa zatiaľ nepúšťa do novorodeneckých fotografií, no rád by odfotil aj niečo pre NASA, keďže rád zvečňuje aj nočnú oblohu (pozn. výnimočná je aj jeho snímka na str. 12).


LÁKA HO SVET

35-ročný fotograf má už čosi precestované. Vyraziť do vzdialenejších krajín môže len mimo svadobnej sezóny, skĺbi tak spoznávanie krajiny a urobí si výnimočné snímky. Takýto výlet absolvoval nedávno na Island, prešiel celý ostrov a spoznal rôzne zákutia tejto prenádhernej krajiny. „Určite sa tam ešte vrátim,“ spokojne dodal. Vycestovať chce aj na Faerské ostrovy, do Nórska alebo Fínska. Najbližšie sa chystá na Madeiru a začína sa venovať aj umeleckej fotografii FineArt, v ktorej by sa chcel čo najviac zdokonaliť a následne urobiť výstavu.


DOSTAL SA MEDZI NAJLEPŠÍCH

Fotograf je poctený tým, že sa dostal do Asociácie profesionálnych slovenských fotografov. „Je to taký môj splnený sen. A spoznal som fotografov, o ktorých som len čítal na fotoportáloch  a obdivoval ich prácu. Určite je to pre mňa veľký prínos,“ spokojne uzavrel mladý muž, pre ktorého je to potvrdením, že to - čo robí, má zmysel a zaradil sa medzi profesionálov a ľudí, ktorí sú vo svojom fachu špičkou. Môže tu prijímať nové skúsenosti a rady od druhých a naopak, odovzdávať ďalej svoje poznatky. Fotografa čakajú aj zmeny, keďže sa bude snažiť získať ďalšie certifikáty, aj európske, ktoré sú zárukou kvality osobného rozvoja. Členstvo v asociácii je tak pre Jána Saloňa prvým stupienkom na dosiahnutie ďalších vyšších cieľov.







foto: archív Jána Saloňa


(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 21, 29. máj 2024)

bottom of page