top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Marekova práca bude zdobiť aj časť prezidentského paláca

Updated: Mar 5

Mladý chalan z Jakubian získal na celoslovenskej výtvarnej súťaži Slovensko, krajina v srdci Európy prvé miesto. V kategórii plastika a priestorové stvárnenie najviac zaujala práca Mareka Mariančika (16) z keramiky.


Dve ruky, ktoré nesú na dlaniach našu krajinu, budú, tak ako všetky prvé miesta, putovať na výstavu do Prezidentského paláca. Talentovaný mladík dlho nad nápadom, ktorým by najviac vystihol Slovensko, nepremýšľal. Skôr išlo o spontánne tvorenie z hliny, v ktorom chce však aj naďalej pokračovať a venovať sa chce i dobročinným aktivitám.


Účasť na celoslovenskej výtvarnej súťaži Slovensko, krajina v srdci Európy vám priniesla úspech, ktorý sa cení. Za svoju prácu ste získali 1. miesto v kategórii plastika a priestorové zobrazenie pre súťažiach vo veku 11 - 15 rokov. Čo pre vás toto ocenenie znemená?

- Cenu som si prevzal v Bratislave na slávnostnej ceremónii, ktorá sa konala v Škole umeleckého priemyslu. Znamená to pre mňa veľmi veľa, pretože som absolútne nečakal, že sa z takéhoto obyčajného a spontánneho nápadu môže stať až výhra v celoslovenskej súťaži.


Ako ste sa vlastne dostali ku keramike a plánuje ešte niečo vyrobiť?

- Dostal som sa k nej v škole. Konkrétne na predmete technická výchova a práve tam ma to začalo veľmi baviť. Je to úžasný spôsob, ako pretvoriť vlastné myšlienky na niečo reálne. Určite sa k tomu plánujem vrátiť aj tento rok a ak by bola možnosť sa opätovne prihlásiť, ale už do vyššej vekovej kategórie 16 - 19 rokov, veľmi rád by som to skúsil znova. A čo budem vyrábať? Na to plán nemám, uvidím, čo príde.


Čo okrem modelovania z hliny vás ešte baví? Vieme, že sa zapájate aj do dobročinných aktivít...

- Baví ma vymýšľať rôzne kreatívne veci, či už v škole alebo aj vo voľnom čase. K dobrovoľným činnostiam som sa dostal v rámci projektu DofE. Dobrovoľníctvo ma baví, pretože stretnem veľa milých a ochotných ľudí. Keby to nebolo tak veľmi náročné na organizáciu, privítal by som, aby sa takéto podujatia, ako je napríklad swap oblečenia, ktorého som sa zúčastnil, usporadúvali častejšie. Myslím si, že každý by mal pokračovať vo veciach, ktoré ho bavia a napĺňajú.


Kde sa vidíte o pár rokov, aké máte plány?

- Môj plán je po strednej ísť študovať na vysokú školu, možno niečo s kreatívnym zameraním, no venovať sa najmä tomu, čo ma baví a napĺňa, pretože to považujem za absolútne najdôležitejšie. Veľmi by som si želal žiť život naplno, mať prácu, ktorá ma bude tešiť a robiť mi radosť. Riadim sa heslom: Never give up, teda nikdy sa nevzdávaj. Som celkom tvrdohlavý človek, a aj keď mi niečo nejde, hnevá ma to, no nevzdávam sa, snažím sa nájsť odpoveď, nájsť riešenie problému. Vždy vytrvať, hoci to nebýva stále jednoduché.

Pripravila: Alena Dudláková, foto: archív M.M.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 8, 28. februára 2024)




bottom of page