top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes - pýcha regiónu

Updated: Sep 7, 2023

Porovnávajme premeny miest a obcí! Rubrika s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte nám na mejl noviny@lms.sk snímky – minulé i súčasné!

Dnes si priblížime všetkým známu lokalitu a pýchu nášho regiónu - kúpele Vyšné Ružbachy (maď. Felsőzúgófürdő, poľ. Kapiele Družbaki, nem. Bad Ober-Rauschenbach) s pompéznym hotelom Štrand. Štvorpodlažný hotel bol v severnej časti kúpaliska postavený v roku 1931. Jeho súčasťou bolo v tom čase zariadenie - 48 izieb, spoločenské priestory a manzardy nachádzajúce sa na najvyššom podlaží. Pri jeho realizácii sa zúčastnil aj Ing.Oskar Zuber z neďalekého Kežmarku, ktorý v roku 1923 projektoval aj pôvodný otvorený bazén s rozmermi 34 x 21 m, hĺbkou 2,4 m - napustený termálnou minerálnou vodou. Domáci obyvatelia a skalní pamätníci si určite spomenú, že bol tento hotel v minulosti nazývaný aj ako Liečebný dom Dukla (toto pomenovanie mal aj v čase vyhotovenia pôvodného záberu). 

Pôvodný záber z roku 1967 zachytáva hotel a jeho okolie aj s pôvodnou drevenou búdkou na predaj vstupeniek, kde sa v čase rozkvetu kúpeľov vytvárali dlhé rady netrpezlivých návštevníkov bažiacich po schladení sa v bazéne, relaxe a možno aj po liečení svojich zdravotných problémov. Pri hoteli sa v tom čase vynímala už asanovaná Villa Terézia (Tereza), drevená zrubová stavba postavená v roku 1900 (na pôvodnom zábere ale nie je zachytená), neskôr premenovaná na kúpeľnú vilu Torysa. Ešte dopĺňam informáciu, že na pohľadnici z mojej zbierky je nalepená 30-halierová známka s vyobrazením 6. prezidenta Československa - Antonína Novotného (vo funkcii 11/1957 - 3/1968). Dnešný záber som vyhotovil na rodinnom výlete v lete 2023.

Jozef Majerníček, foto: autor, pohľadnica

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31, 30. augusta 2023)

bottom of page