top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Drobný elektroodpad prineste na radnicu

Updated: Jul 28, 2020


Máte doma nefunkčné kalkulačky, telefóny, rádia či fény a neviete čo s nimi? Prineste ich na mestský úrad. Špeciálna nádoba na prízemí slúži už šesť rokov výlučne na zber drobného elektroodpadu. Staroľubovňania tak môžu tzv. E-box bezplatne využívať.


80-litrový E-box je určený na zbieranie všetkých drobných elektrozariadení z kancelárií a domácností. Svoje miesto si v ňom okrem už spomínaného odpadu nájdu, s výnimkou žiariviek, aj drobné počítačové vybavenia, MP3 prehrávače, nabíjačky, varné kanvice či elektrické náradie. Súčasťou zariadenia je aj nádoba na zber akumulátorov a batérií. „Tie sa odkladajú do samostatného horného boxu, ktorý je umiestnený nad otvorom na vhodenie,“ vysvetlil Miroslav Pristaš z MsÚ, ktorý dodal, že táto služba sa osvedčila a Staroľubovňania pravidelne E-box zapĺňajú. „Obsah špeciálnej nádoby sa na základe objednávky vyberá. Odvoz a recykláciu zozbieraného elektroodpadu, akumulátorov a batérií vykonáva bezplatne firma ASEKOL,“ doplnil M. Pristaš.

e-box

Do E-boxu na MsÚ už šesť rokov Staroľubovňania vhadzujú drobný elektroodpad. Výnimkou sú osvetľovacie zariadenia, žiarivky a výbojky.


Naviac, využitie E-boxu je ekonomické a ekologické. Prispieva totiž k ochrane životného prostredia a úspore prírodných zdrojov. Preto ak nájdete doma drobné nefunkčné elektroodpady, ktoré by inak skončili v komunálnom odpade, prineste ich radšej na radnicu. Alebo aj do škôl. Napríklad ZŠ Za vodou má so zberom malých elektrospotrebičov tiež skúsenosti. „Vo vstupnej hale máme červenú zbernú nádobu, pričom po jej naplnení je zabezpečený odvoz na vyžiadanie cez formulár na stránke projektu Recyklohry. Doteraz je však veľmi málo využívaná,“ prezradil riaditeľ Rastislav Vitkovský.


bottom of page