top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Dočkali sme sa! Obchvat je hotový

Updated: Jun 28, 2020


3

Obchvat je konečne hotový! Obyvatelia Starej Ľubovne i okresu sa dočkali jednej z najdôležitejších investícií za posledné roky. Za 2,35 milióna eur pribudla v meste preložka cesty spájajúca Levočskú a Prešovskú ulicu. Unikátom je, že náklady na výstavbu si podelilo mesto a Prešovská župa.


Z radnice rovný milión, z kraja 1,35 milióna eur – takto si podelili náklady samosprávy. „Keď sme 1. apríla poklepkávali základný kameň, mnohí si mysleli, že ide o žart. Teraz vidíme, že je to realita. Ocenia to nielen Ľubovňania, ale aj obyvatelia okolitých obcí. Je to typický príklad spolupráce miestnej a regionálnej samosprávy,“ povedal po spustení obchvatu Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Obchvat 1

Otvorenie obchvatu je podľa viacerých významným momentom. O jeho potrebe sa pritom začalo hovoriť už v roku 1988, neskoršie výkupy pozemkov trvali asi dve dekády. „Na obchvat sme čakali viac ako 20 rokov. To, že sa to podarilo vybudovať za sedem mesiacov, je vynikajúci výsledok,“ povedal Ľuboš Tomko, primátor Starej Ľubovne. Podľa neho pridanou hodnotou k novej stavbe je aj zrekonštruovaná cesta od Prešovskej ulice popri družstvu v smere na cestu prvej triedy na Prešov. Nový asfalt tu pribudol na úseku 1 530 metrov.


Nový obchvat otvorili minulý štvrtok, meria 920 metrov, jeho dominantou a najzložitejším prvkom je most ponad Jakubianku. Je založený na veľkopriemerových pilótach s dĺžkou nosníkov 24 metrov. Súčasťou diela bolo aj vybudovanie protihlukovej steny na Levočskej ulici.


Spustením obchvatu sa očakáva výrazné zníženie dopravného zaťaženia historického centra mesta. Podobne by sa mala znížiť aj nehodovosť a zlepšiť bezpečnosť dopravy.

Obchvat 2

Obchvat v číslach 2,35 milióna eur boli náklady na stavbu 920 metrov je dĺžka 22-tisíc metrov štvorcových pozemku vykúpilo mesto 229-tisíc eur išlo do výkupov pozemkov



6
1
3

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 42 (12. november)


Peter Rindoš, foto: autor, Doprastav, mesto SL


bottom of page