top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Mário Veverka

Cyklotrasy rastú ako huby po daždi

Updated: Jul 22, 2020


n

Doslova cyklistický boom zažíva od vlani okres Stará Ľubovňa. Ako huby po daždi totiž za posledné mesiace vyrástli asfaltové úseky určené bajkerom a inline korčuliarom.  Okrem už hotových sú však potvrdené aj ďalšie.


Kovanecký most by sa mal s Nestville parkom spojiť tento rok, v pláne je asfalt potiahnuť až do Kamienky (resp. Vyšných Ružbách). Poslednou lastovičkou, ktorá sa z úvahovej zmenila na reálnu, je 2 km úsek Podsadek – Chmeľnica. Z tejto správy boli nadšení i cykloturisti, ktorí, podľa slov Pavla Mruga, oceňujú najmä jej nenáročný profil. „Je chvályhodné, že je rovinatá a budú ju tak môcť využívať aj rodičia s deťmi,“ uviedol predseda Klubu slovenských turistov v Starej Ľubovni, ktorý zároveň nadniesol myšlienku potiahnuť cyklotrasu ešte ďalej. „Z Chmeľnice je napríklad krásny úsek ku Čertovej skale. Pokiaľ by sa zrealizoval, chýbala by už iba časť okolo Andrejovky, aby sa dalo dostať až do Plavča. Úžasné.“


34743698_1857242884318909_3423740558760214528_n

Vznik asfaltových úsekov, ktoré by mali slúžiť nielen na športové vyžitie, ale tiež na cyklodopravu, turisti vítajú. Ako totiž podotkol P. Mrug, dá sa, samozrejme, jazdiť aj po cestách. Tam je to však často masaker. „A myslím si, že bezpečnosť cyklistov je v tomto prípade prvoradá.“ // Na fotografiičasť z 1870 m dlhej cyklotrasy Plaveč – Údol.


Ďalšie úseky by, ako podotkol, mohli vzniknúť smerom na Novú Ľubovňu, Jakubany a Kolačkov, čím by rozšírili zatiaľ 4-člennú rodinu asfaltových trás. Ich momentálna dĺžka v okrese jemne presahuje 10 km, z čoho necelých 2 tvorí chodník okolo Údolských skaliek. O kilometer viac má potom ten, ktorým prejdete z Vendo Parku až na Kovanecký most.

„Ďalší úsek vedie z Ľubovnianskych kúpeľov do Novej Ľubovne, no ten je vhodný skôr pre skúsených, zdatných cykloturistov. A vybudovaná je tiež časť z Malého Lipníka do Mníška, kde síce chýba asi 2 km asfaltu, je to však veľmi krásna cyklostrasa meandrami rieky Poprad,“doplnil ešte výpočet P. Mrug.

Mimochodom, prihraničný úsek, podobne ako Podsadek – Chmeľnica, je súčasťou Eurovela 11, ktoré do okresu vstúpi v Mníšku nad Popradom a bude viesť cez Sulín, Plavnicu, Starú i Novú Ľubovňu až do Šambrona. Európska cyklodiaľnica tak doplní „kúpeľný“ okruh Aquavelo, ktorý zas región pretne západovýchodným smerom.

Foto: P. Šlosár


bottom of page