top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Na bosonohý chodník vyzbierali najviac šišiek a gaštanov na Levočskej

Žiaci mali za úlohu vyzbierať čím viac šišiek a gaštanov. Budú použité do bosonohého chodníka na sídlisku v Starej Ľubovni.


Mesto Stará Ľubovňa vyhlásilo súťaž, do ktorej sa zapájali mestské základné školy. Úlohou žiakov bolo vyzbierať čo najviac šišiek a gaštanov a to ako materiál do bosonohého chodníka vo vynovenom medzibytovkovom priestore na sídlisku Západ.

Súťaž, ktorej cieľom bolo vyzbierať čo najviac gaštanov, smrekových a borovicových šišiek, trvala iba desať dní, a to od 5. do 15. novembra.


MÁLO ČASU NA ZBER

„Chceli sme, aby sa žiaci zapojili do aktivity, ktorá ich podnecuje k pohybu, hlavne v prírode. Tiež aby cítili istú zodpovednosť, že ten chodník môže patriť aj im, že sa môžu realizovať pri jeho tvorbe,“ priblížil prednosta mesta Aleš Solár.

Do zápolenia sa zapojili štyri základné školy: Levočská, Za vodou, Komenského a Podsadek. Spolu vyzbierali 21,5 prepraviek šišiek a 5,5 prepraviek gaštanov. „Tento rok to bolo také spontánnejšie, keďže sme sa rozhodli zorganizovať súťaž na poslednú chvíľu. Prepočítavali sme vyzbierané lesné plody na počet žiakov danej školy a našou mierkou boli prepravky. Čiže napokon najviac vyzbierali v ZŠ na Levočskej ulici, no v tomto prípade nebolo až tak dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa,“ spresnil A. Solár.


MATERIÁL NA CHODNÍK

Súťaž bude prebiehať každý rok, keďže prírodný materiál sa v chodníku rýchlo opotrebuje. Plody v chodníku budú pravidelne vymieňať a pomáhať pritom budú základné i materské školy v meste. Motiváciou by malo byť získanie putovného pohára. „Veríme, že žiaci nám budú takto pomáhať. Budúci rok im necháme viac času na zbieranie. Súťaž začne už niekedy v septembri, bude takou každoročnou jesennou mini akciou,“ doplnil prednosta MsÚ.

Pre žiakov, ktorí sa zapojili tento rok, chystajú radní piknik vo vynovenom vnútrobloku na sídlisku Západ. Chcú sa tak milým posedením deťom poďakovať za aktivitu. A putovný pohár odovzdajú ako prvej ZŠ na Levočskej ulici.

Alena Dudláková

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 43, 22. novembra 2023)



bottom of page