top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Bohatstvo tradícií je v našich rukách

Updated: Jul 1, 2020


DSC_0252-1

Do prehliadky nominovali svoje zástupkyne základné organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) pracujúce v mestách a obciach okresu Stará Ľubovňa. Diváci tak mali možnosť vidieť umenie babičiek z Hniezdneho, Jakubian, Jarabiny, Kamienky, Kolačkova, Nižných Ružbách, Plavnice, Starej Ľubovne a Šarišského Jastrabia. Staré mamy museli zvládnuť tri disciplíny. V prvej, s názvom „Tradíciu odovzdávam deťom,“ predstavovali detský ľudový kroj obce či mesta, odkiaľ pochádzajú. Pestrosť krojov si od publika vyslúžila obdivné reakcie.

Načrieť do minulosti mohli diváci cez rozprávanie zaujímavej, veselej či smutnej príhody, ktorú musela každá účinkujúca vyrozprávať počas dvoch minút. Odzneli také, ktoré seniorky počuli od svojich predkov alebo zažili na priadkach, krstinách, svadbách alebo pri práci. Prevažovali príbehy s vtipným, ale aj náučným posolstvom. „Najťažšia bola pre mňa práve táto disciplína. Musela som to zvládnuť samostatne a myslieť na to, aby som na niečo nezabudla, pretože človek, keď má trému, tak sa to môže stať. Ale to všetko prejde,“ povedala súťažiaca s číslom sedem Terézia Starinská z Plavnice.

V záverečnej disciplíne nominantky predvádzali svoje znalosti a zručnosti, ktoré zdokonaľovali po celý svoj život a teraz ich odovzdávajú ďalšej generácii. Napr. Katarína Krivoňáková sa venuje výrobe jednotlivých častí jakubianskeho kroja, vyšívaniu a tiež háčkovaniu. Okrem toho na pódiu zaspievala, ale ukázala aj svoje tanečné umenie. „Keďže spolu chodíme do FS Kečera, viem, že veľmi dobre tancuje. Dohodli sme sa, že ju na pódiu povykrúcam, pretože by bola škoda neukázať aj túto jej šikovnosť,“ povedal Štefan Vasiľ, predseda JDS Jakubany.


Ktorá babička bola odporučená na postup sa už dozviete v ĽN č. 18, ktoré sú v predaji do 13. mája.

Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN. 


bottom of page