top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Babičkou okresu sa stala Mária Valigurská

Updated: Jul 24, 2020


Deväť babičiek zo Starej Ľubovne a okolitých obcí v piatok zápolilo o titul tej NAJ. Okresná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska, Ľubovnianske osvetové stredisko a Mesto Stará Ľubovňa usporiadalo pre ne 1. ročník súťaže o NAJ Babičku okresu.


Na prihlásenie sa do súťaže museli babičky splniť viaceré kritériá. Medzi inými napríklad aj vek. „Ten mal byť nad 60 rokov, babičky mali mať vnúčatá a tiež záľuby, ktoré všetkým odprezentujú. Musím povedať, že máme naozaj veľa šikovných starých mám v okrese,“ prezradil za organizátorov riaditeľ ĽOS Martin Karaš.

Súťažiace: Janka Lukáčová – Stará Ľubovňa, Mária Valigurská – Nižné Ružbachy (víťazka – druhá sprava), Monika Dudzíková – Vyšné Ružbachy, Oľga Lichvárová – Kamienka, Viktória Bulíková – Jarabina, Mária Vasiľová – Jakubany, Božena Fröhlichová – Plavnica, Anna Gernátová – Čirč, Anna Balušinská – Šarišské Jastrabie. 


Svoju šikovnosť, výrečnosť a jedinečnosť koniec koncov predviedli súťažiace v troch disciplínach. Za potlesku a povzbudzovania plnej sály Domu kultúry najprv každá z nich prezentovala ľudový kroj alebo oblečenie zo svojej obce. Následne všetkých deväť žien predstavilo svoje bydlisko a v záverečnej disciplíne Ukáž, čo vieš preukázali babičky svoje vedomosti, danosti a zručnosti. Niektoré zaspievali, iné zarecitovali či popýšili sa ručnými prácami. Päťčlenná porota to mala nesmierne ťažké. „Najprv sme bodovali, ale po krátkom čase sme to vzdali. Na mojom papieri bolo napísané stále len vynikajúce, originálne, jedinečné, super, takže mne by vyšlo všetkých deväť prvých miest. Bolo to hlavne o emóciách, úroveň súťaže bola vysoká a som rád, že som mohol spoznať také skvelé ženy,“ ozrejmil za porotu jej predseda Dalibor Mikulík. Ako dodal, neraz to bolo o úsmeve, niekedy boli príbehy aj na slzu, ale taký je život. Napokon sa však porota zhodla na štyroch najlepších súťažiacich. Tretie miesto si tak podelili Anna Gernátová z Čirča a Mária Vasiľová z Jakubian. Druhá skončila Staroľubovnianka Janka Lukáčová: „S takým vynikajúcim umiestnením som vôbec nerátala, pravdupovediac, dlhšie som zvažovala, či sa do súťaže prihlásim. Nakoniec som veľmi rada, že som tu bola, bolo to fantastické.“ Milo prekvapená a dojatá zostala aj samotná víťazka, ktorá vyhrala v priebehu pár dní už druhýkrát. V poslednú májovú sobotu si totiž odniesla prvenstvo za svoj gruľovník na 1. Ľubovnianskom majálese. „Nechcela som tomu uveriť. Samozrejme, každý je rád, keď zvíťazí, ale naozaj som bola prekvapená, že som to dala až tak dobre,“ zdôverila sa tesne po vyhlásení výsledkov Mária Valigurská z Nižných Ružbách, ktorá bude náš región reprezentovať onedlho v súťaži o NAJ BABIČKU SPIŠA A ŠARIŠA


bottom of page