top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Aj našich zmrzlinárov postihla koronakríza

Updated: Aug 17, 2020


Počasie je tým najdôležitejším, ktoré ovplyvňuje dopyt po zmrzline. Ak sa k tomu pridá povinné zatvorenie počas koronakrízy, zmrzlinári musia tiež rátať straty. Chladená pochúťka ale neodmysliteľne patrí k horúcim letným mesiacom, preto majitelia predajní so zmrzlinou spoliehajú ešte na počasie.

„Apríl bol síce krásny, ale otvoriť sme mohli až na konci mesiaca. V tejto situácii sme, bohužiaľ, nezískali vôbec nič. Iba sme stratili,“ priblížil neľahkú situáciu Aníz Torbeši, ktorý sa teší tak z uvoľnenia opatrení, teplého počasia i záujmu zákazníkov. Tí majú rôzne chute a aj preto sa v posledných rokoch kreativite zmrzlinárov medze nekladú a vymýšľajú stále nové príchute, niektoré celkom netradičné. V rôznych kútoch Slovenka už môžete ochutnať citrón s bazalkou, kopček levanduľovej či dokonca parmezánovej zmrzliny. „U nás idú najviac klasické príchute ako kakao, vanilka, jogurt a citrón, ale záleží to, samozrejme, od ľudí. Niekto preferuje osvedčené, niekto naopak menej tradičné chute,“ pripomenie vedúci zmrzlinového stánku, ktorý sa tomuto povolaniu venuje už dvadsaťšesť rokov.


Do Ľubovne priniesli balkánsku zmrzlinu Zmrzlinárske remeslo má však v rodine Aníza Torbešiho omnoho dlhšiu a silnú tradíciu. Na Slovensko priniesli pravú balkánsku zmrzlinu ešte v roku 1970. „Dedíme to od starého otca na otca, od otca na syna – môj dedo začínal v roku 1930. Viete, ľuďom musí zmrzlina chutiť. Čo z toho, že dobre vyzerá, ak nemá chuť,“ prezradil južan a zamyslel sa nad tým, že odvtedy sa, samozrejme, veľa zmenilo. Ponuka zmrzlín dnes musí reflektovať na ľudí s potravinovými alergiami či vegánov. „Alternatívou pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mlieko môže byť sorbet. Ale ani v našich ovocných zmrzlinách mlieko nenájdete. Takisto mávame kornútky, ktoré sú vhodné pre ľudí s bezlepkovou diétou,“ vysvetľuje skúsený zmrzlinár. Na zmrzline si podľa Torbešiho pochutia rovnako deti aj dospelí, počas prázdnin logicky zvyknú prevládať mladší zákazníci. Na to, či je podľa neho v meste veľká konkurencia, reaguje: „Myslím, že konkurencia je v súčasnosti všade okolo. Dnes nemáme taký územný plán mesta ako kedysi, a tak môže byť aj niekoľko zmrzlinární pri sebe. Ľudia k nám však chodia, a to je dobré.“ Ako skúsený zmzlinár dodáva, aj napriek súčasným uvoľneniam je zo strany zákazníkov, ale aj obchodníkov stále cítiť rešpekt a obavy pred touto pandémiou a jej dopadmi.







Klára Muchová, foto: Edvin Fazekaš

bottom of page