top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Adama Sikorjaka si vybrala svetová vedkyňa

Nové školské výzvy stoja aj pred výnimočnými študentmi sveta na jednej z najprestížnejších univerzít v Oxforde, kde študuje aj Adam Sikorjak z Novej Ľubovne, absolvent Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.


Nadaný študent má, podľa jeho vlastných slov, najťažší rok za sebou, keďže mal magisterské štátnice. Tri roky štúdia chémie venované hlavne teórii a praktickým laboratórnym zručnostiam úspešne zvládol, čaká ho časť štúdia venovaná výskumu.


Na ceste k titulu na Oxforde

Neľahké roky štúdia zvládol Adam s vyznamenaním, nebola to ale podľa neho prechádzka ružovou záhradou. „Skúšky som mal veľmi prísne, vykonávajú sa v budove určenej len na skúšanie študentov a pri vstupe je prísna kontrola, takmer ako na letisku. Môžeme mať len čierne pero, ceruzku, kalkulačku a neperlivú vodu v priesvitnom obale, aby sme nerušili ostatných študentov,“ načrtol náš rodák a pridal aj milú zaujímavosť, „na každú skúšku musíme mať na habite pripnutý karafiát. Prvá skúška - biely, skúšky medzi - ružový a na poslednú skúšku máte červený. Každý teda vie, v akom štádiu sa nachádzate a vedia, kedy vás môžu ostriekať šampanským, lebo ste už skončili.“

Adam si štúdium rozhodne nezľahčuje, od prvého ročníka si pridal španielčinu a zvládol to všetko s vyznamenaním a je na ceste k získaniu prvej triedy titulu.

Pre vysvetlenie, na Slovensku sú dve triedy, ako sa môže ukončiť štúdium – s vyznamenaním alebo bez. V Anglicku sú triedy štyri – prvá trieda, druhá vyššia, druhá nižšia a tretia trieda.

medzi svetovou elitou

Pre Adama Sikorjaka je štúdium na prvom mieste, ako nám prezradil, ani v čase voľna nezaháľal. Nastúpil na stáž na Univerzite v Bristole, kde dva mesiace pracoval na elektrochemických reakciách. „Bolo to veľmi obohacujúce a je to oblasť chémie, ktorú som predtým nemal možnosť vyskúšať, čiže som získal množstvo nových skúseností,“ dopovedal i to, že sa zúčastnil aj konferencie v oblasti Fyzikálnej Organickej Chémie, ktorá sa konala v Holderness v USA. Počas týždňovej konferencie spoznal množstvo akademikov z rôznych kútov sveta. Momentálne je na stáži v GSK, v nadnárodnej farmaceutickej firme. Túto šancu dostalo len 22 chemikov z celej Británie!


U najúspešnejšej profesorky na Oxforde

Podľa všetkého nadaný študent na voľnočasové aktivity nemá veľa priestoru, ak sa dá, rád ale cestuje a spoznáva Anglicko. Domov, na rodné Slovensko sa mu podarilo zavítať v uplynulý rok len raz.

Čaká ho náročný rok, svoj výskum bude vykonávať v skupine profesorky Gouverneur, ktorá momentálne patrí medzi najúspešnejších vedcov na celom svete a taktiež je najvyššie postavenou profesorkou chémie na Oxforde (Waynflete professor). „Nebolo vôbec ľahké dostať sa do jej skupiny, som veľmi poctený, že si ma vybrala, keďže si vzala len štyroch študentov,“ skromne uzavrel Novoľubovňan, ktorý, ako vraví, je plný očakávaní a nevie sa dočkať dátumu svojich promócií. Ako nám ale prezradil už pri nástupe na prestížnu univerzitu, tie zrejme nebudú jeho konečnou métou.

foto: archív A.S.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 34, 20. septembra 2023)

bottom of page