top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Beseda v štúdiu Ľubovnianskej TV: Vojnové udalosti pred 76 rokmi!

Neúrodná jeseň a zlyhávanie zásobovania obyvateľstva. Ľudia v Starej Ľubovni a ďalších obciach súčasného okresu žili pred januárom 1945 vo veľkom napätí. Oslobodenie mesta a okolia počas druhej svetovej vojny pripomenula ONLINE beseda v štúdiu Ľubovnianskej TV.

CHÝBALI ZEMIAKY, MÚKA I NAFTA

Besedu pri príležitosti 76. výročia oslobodenia pripravilo Ľubovnianske osvetové stredisko v spolupráci s Ľubovnianskou mediálnou spoločnosťou. Hovorilo sa v nej aj o tom, ako bolo civilné obyvateľstvo pred januárom 1945 v napätí. Zažilo neúrodnú jeseň a zásobovanie zlyhávalo. Chýbali strukoviny, zemiaky, múka, nafta či petrolej. Prichádzali správy o tom, že sa približuje front a prichádza Červená armáda. Miestni nevedeli ako budú vyzerať ich najbližšie dni a mesiace, báli sa. Oslobodenie územia dnešného okresu prišlo v dňoch 21. až 25. januára 1945.

Takto začalo rozprávanie s hosťami online besedy, ktorými boli Ladislav Šlachtovský, predseda Historicko-dokumentačnej komisie pri Oblastnom výbore Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Starej Ľubovni a Eduard Laincz, ktorý v súčasnosti pracuje ako historik a genealóg v Bratislave.


VYPLIENENÉ DOMY A OBCHODY

Keď nemecké vojsko odchádzalo z mesta Stará Ľubovňa narobilo značné škody. Vyplienili domy, obchody, skladiská, zapálili pílu a potom aj sklad dreva. Poškodili miestnu elektráreň, mlyn, poštové a telegrafné zariadenie. „Aj keď neprebehli veľké boje, došlo k veľkým škodám na majetku. Zničili mosty cez rieku Poprad a Jakubianku. Pri prechode po zamrznutom ľade jeden tank nešťastne spadol a vraj trvalo dva týždne, kým ho vytiahli z rieky Poprad,“ povedal Eduard Laincz.


ZO SPOMIENOK OBYVATEĽOV

Civilné obyvateľstvo vnímalo vojakov rôzne. „Niektorí zvykli hovoriť, že Nemci boli slušní, disciplinovaní vojaci a nekradli. Príslušníci Červenej armády boli zvyknutí na iné životné podmienky. Keď prišli na naše územie, prvýkrát videli rádio alebo hodinky. Boli schopní vymeniť zbraň za hodinky. Školský kronikár v Ruskej Voli zapísal ústup nemeckej armády: ,Brali všetko čo im prišlo do rúk, kravy, kone, sliepky, husi, obilie či slamu. Ako banditi chodili z domu do domu, z pivnice do pivnice a všetko kradli’,“ spomenul počas besedy E. Laincz. V opise vojakov Červenej armády z obecnej kroniky v Stráňanoch sa zas spomína, že brali všetko čo im prišlo pod ruky, ešte aj ženské šaty. „Kone vymieňali za dobrých a nechali hocijakú kaliku. Našli sa však medzi nimi aj statoční a slušní ľudia, ktorí nerabovali a čo nemali, pýtali od majiteľa a zaplatili za to,“ uzavrel túto problematiku E. Laincz.


PAMIATKA NA VOJAKA

Vo Veľkej Lesnej v lokalite Pustovec Nemci vyhodili do vzduchu most. Sovietsky vojak práve jedol kovovou lyžicou polievku u jednej z miestnych obyvateliek. Po výbuchu vojak vybehol von a v tom ho zastrelili. Obyvatelia lyžicu uchovali a neskôr ju venovali do Ľubovnianskeho múzea. Rozpovedal zaujímavosť o zachovanom zbierkovom predmete E. Laincz. Ak vás tieto podrobnosti o dávnych udalostiach zaujali, celú diskusiu nájdete na youtubovom kanáli ĽOS.


foto: ĽMS


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3 (27. január 2021)

bottom of page