top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Nápor s energiami na školy. Najhoršie dopadli zariadenia s vlastným vykurovaním

Updated: Jan 27, 2023

Rekordné nedoplatky za rok 2022 vyrazili dych aj zástupcom v staroľubovnianskych školách. Najhoršie pritom dopadli tie, ktoré majú vlastný zdroj vykurovania. A aj faktúry za teplo na tento rok splatné do konca januára hovoria doslova o existenčných problémoch škôl.


„Relatívne dobre obstáli školy, ktoré sú napojené na centrálny zdroj vykurovania spoločnosti Slobyterm ako ZŠ na Komenského ulici či MŠ Tatranská. Faktúry pre ZŠ Levočská a Za vodou sú doslova devastačné,“ potvrdil za zriaďovateľa primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko a priblížil závratný nárast u ZŠ Za vodou, kde predstavuje nedoplatok 27-tisíc € a 650-percentný nárast aktuálnych faktúr v tomto roku, u školy na Levočskej ulici nedoplatok za vlaňajšok činí takmer 29-tisíc € a u MŠ Vsetínska necelých 14-tisíc eur.


Porovnanie zálohových platieb 
                         ZÁLOHOVÁ PLATBA
ŠKOLA               V ROKU 2022    V ROKU 2023
ZŠ Levočská	         1 401 €	     10 537 €
MŠ Vsetínska	           688 €	      5 129 €
ZŠ Podsadok	           459 €	      3 318 €
ZUŠ J. MelkovičA         341 €        2 159 €

Napriek modernizácii kotolní

„Ekonomika škôl, kde majú menej žiakov je vybilancovaná a takéto faktúry ich privádzajú do červených čísel a hrozia doslova existenčné problémy,“ poznamenal primátor mesta. Ako podotkol, práve to, že sa v minulých rokoch rekonštruovali kotolne a menili za moderné plynové čerpadlá je šťastím, faktúry by pri zastaralých systémoch boli ešte devastačnejšie.

„Mesto nie je schopné to zvládnuť, boli vystavené faktúry, ktoré si nikto z riaditeľov nedovolí neuhradiť. Veríme, že bude garantované plné hradenie výdavkov a nedoplatkov za rok 2022, či už prostredníctvom špeciálnych finančných transferov pre ZŠ alebo špeciálnou dotačnou schémou, kde mesto musí požiadať o úhradu pri vyčíslení nedoplatkov pre školy, centrum voľného času a základnú umeleckú školu,“ dodal primátor mesta. Okrem školských zariadení bude potrebné sa popasovať s faktúrami za teplo v prípade verejného osvetlenia, mestských budov a iných prevádzok ako napríklad komunitné centrum, teda ide približne o 12 odberných miest.


Nápor aj na rodičov

Ako uviedol primátor, situácia je mimoriadna, s riaditeľmi škôl je vedenie mesta v neustálej komunikácii. Ľuboš Tomko uisťuje rodičov, že samospráva nateraz nechce zrušiť prevádzku žiadnej základnej či materskej školy a ani obmedziť ich činnosť. „Chcem poprosiť rodičov aj o určité pochopenie, viem, že musíme robiť aj nepopulárne opatrenie, ako bolo napríklad od septembra zvýšenie poplatku v MŠ z 13 na 20 eur, ale aj toto má byť spôsob, ako rozložiť trošku ten nápor, ktorý bude na školy.“

Situácia v školách je nateraz otvorená, napriek aktuálnym prísľubom, že štát vykompenzuje nedoplatky a bude sanovať aj zvýšené náklady za teplo v tomto roku, je radnica i riaditelia vo veľkej neistote.

Helena Musalová, foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3 (25. január 2023)




bottom of page