top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

10. ročník saxofónovej súťaže bol výnimočný nielen jubilejným číslom

Updated: Jul 1, 2020

najmladšia účastníčka w

Najmladšia účastníčka Zuzana Jurčová.


V rámci Dni Jána Melkoviča sa v Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Jána Melkoviča v Starej Ľubovni konal 10. ročník celoslovenskej súťažnej prehliadky v sólovej a komornej hre na saxofóne. Tento hudobný nástroj má uplatnenie vo všetkých hudobných žánroch, možno aj preto má mnoho priaznivcov a obdivovateľov.


V sólovej hre sa súťažilo v troch kategóriách. Celkovo sa predstavilo 36 sólistov a ich repertoár musel zahŕňať jednu povinnú skladbu. V komornej hre sa predstavilo päť zoskupení, výber skladieb bol voľný. Zo ZUŠ Jána Melkoviča sa v sólovej hre predstavilo šesť saxofonistov a jedno trio v komornej hre. Sólistky Alica Jozefíková a Michaela Kyšelová sa pod vedením pedagóga Jána Melchera umiestnili v 1. kategórii v bronzovom pásme. Žiaci pod vedením Petra Mosorjaka sa v 1. kategórii umiestnili v striebornom (Andrej Pristáč) a bronzovom pásme (Alica Turčániová). V 3. kategórii v bronzovom (Jasmína Michaela Potočková) a v striebornom pásme, v ktorom sa najvyššie umiestnil Patrik Hangurbadžo so stratou jediného bodu na víťazstvo. V komornej hre sa saxofónové trio v zložení Jasmína Michaela Potočková, Andrej Pristáč a Alica Turčániová, umiestnilo v striebornom pásme. „Vcelku zahrali pekne, ale sú tam rezervy, na ktorých musíme pracovať a dúfam, že nabudúce to bude ešte lepšie,“ zhodnotil Peter Mosorjak. Žiaci, ktorí sa pripravujú na súťaž, musia veľa cvičiť a výhodou je, že si rozširujú svoj repertoár. „V sólovej hre sú každý rok povinné skladby, ktoré sú podľa mňa veľmi náročné. Tým, že sa pripravujeme na súťaž, musíme tú náročnosť zvládnuť, a tým spôsobom posúvame umeleckú úroveň svojich žiakov, ale aj seba ako pedagógov,“ priblížil P. Mosorjak.

Trio w

Naše saxofónové trio sa umiestnilo v striebornom pásme.


Neľahká úloha poroty Porotcovia si musia za sebou vypočuť veľmi veľa účinkujúcich. „Na umeleckom výkone je vždy dôležitý dojem. Naň vplýva viacero faktorov. Hlavný je zvuk, tzn. tón, ktorý sa nesie z nástroja – či znie pekne, alebo je ostrý a tupý. Malo by to byť guľaté, vzdušné, a tak úplne ľahučko nesené… To je základný artikel,“ priblížil porotca  Radoslav Solárik. Porota si tiež intenzívne všíma intonáciu. V neposlednom rade je dôležité technické prevedenie skladby. „Máme možnosť poznať notový materiál dopredu, pokiaľ sú to skladby, ktoré nepoznáme a na základe toho vieme posúdiť, nakoľko bol zvládnutý melodický text,“ vysvetlil R. Solárik. Podľa jeho slov bol tento ročník výnimočný nielen jubilejným číslom, ale aj poznaním, že úroveň súťažnej prehliadky z roka na rok stúpa. Žiaci sú čím ďalej, tým profesionálnejšie vedení, čo poznať na celkovej hre.


Výsledky 10. ročníka Absolútnymi víťazmi jednotlivých kategórií sa stali: v 1. kategórii Sophia Balážová zo ZUŠ Š. Baláža, Nová Dubnica, v 2. kategórii Kristína Muchová zo SZUŠ R. Tatára, Banská Bystrica, v 3. kategórii Natália Hatalová zo ZUŠ Ľ. Fullu, Ružomberok. V komornej hre si ocenenie za 1. miesto prevzalo zoskupenie K. B. SAXQUARTET zo ZUŠ Jantárová, Košice. „Som veľmi spokojná so svojím výkonom… Myslím si, že som zahrala najlepšie ako kedykoľvek predtým. Veľmi veľa som ale musela cvičiť,“ povedala víťazka 2. kategórie Kristína Muchová, ktorá sa venuje hre na saxofón štyri roky. Cenu primátora mesta Stará Ľubovňa Ľuboša Tomka za najlepšiu interpretáciu povinnej skladby získala Sofia Gagdošová zo SZUŠ Múza, Humenné. Cena vedúcej oddelenia kultúry MsÚ v Starej Ľubovni za korepetíciu skončila v rukách Alžbety Džurňákovej. Cena predsedu poroty pre najmladšieho účastníka súťaže putovala Zuzane Jurčovej zo ZUŠ M. Vileca, Bardejov. Laureátkou súťaže sa stala Sophia Balážová zo ZUŠ Š. Baláža, Nová Dubnica.

laureátka súťaže w

Najviac bodovala Sophia Balážová, laureátka súťaže.


Iba dopovieme, že keď v ZUŠ Jána Melkoviča začali uvažovať o súťaži, mali obavy, ako to zvládnu organizačne a aká bude jej umelecká úroveň. „Brali sme to veľmi zodpovedne, boli sme v očakávaní, aký ohlas bude mať súťaž u ostatných učiteľov. Za tých desať rokov sa nevyskytlo nič také, čo by sa nedalo prekonať. Školy sa k nám stále vracajú, pretože tu máme veľmi srdečné prostredie. Samozrejme, súťaživosť medzi nami je, ale jeden druhému prajeme, a to vidno aj na výkone, ako aj na celkovej spokojnosti iných kolegov,“ uzavrel P. Mosorjak.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 19 (14. máj 2019)


bottom of page