top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Mário Veverka

Župan priznal, že cesty sú u nás veľkým problémom

Updated: Aug 3, 2020


DSC_0036

S cieľom počúvať, čo trápi ľudí priamo v okrese, zavítal do Starej Ľubovne predseda PSK Milan Majerský (na fotografii vpravo). Jeho prvý pracovný výjazd tak v sebe zahŕňal nielen návštevy zariadení kraja, ale i Kina Tatra, kde so starostami obcí a podnikateľmi diskutoval o ich problémoch, potrebách a možnostiach pomoci.


„Samozrejme, takéto stretnutie vítame. Je to pre nás možnosť stretnúť a podeliť sa s problémami, ktoré máme. My sme vlastne po takomto niečom už dlhšie volali,“ tlmočil názor Ľubovnianskeho regionálneho združenia miest a obcí jeho predseda Ľubomír Rešetár. To, že sa stretnutie napokon, i keď v širšom auditóriu uskutočnilo, vnímal pozitívne aj podpredseda ĽRZMO Ľuboš Tomko. Ako totiž uviedol, „s PSK máme množstvo spoločných tém, či už v rámci dopravy, sociálnych služieb a vzdelávania. Bol by som preto rád, keby sa takéto stretnutie konalo na pravidelnej úrovni,“ dodal primátor Starej Ľubovne, ktorý priznal, že s VÚC si miestna samospráva vybudovala veľmi dobrý partnerský vzťah. Príkladom toho je trebárs Ľubovnianska nemocnica, „a taktiež nie je samozrejmosťou, že kraj, v rámci majetkových vyrovnaní, odovzdá pozemky mestu za 1 € na výstavbu zariadení pre seniorov a mesto, opačne, za rovnakú sumu tiež na výstavbu obchvatu,“ dodal Ľ. Tomko.


DSC_0052

NAJ-PROBLÉM: DOPRAVA

Hoci problémov kváriacich okres je viacero, aj samotný župan priznal, že tým najväčším je dopravná infraštruktúra.„Akonáhle vybudujeme cesty, je lepšia doprava či už za prácou, alebo do školy, je lepší rozvoj cestovného ruchu a, samozrejme, to najhlavnejšie – je ľahšia dostupnosť investorov, ktorí by mohli prísť do regiónu a vybudovať v ňom fabriku,“uviedol na tlačovom brífingu M. Majerský. I preto chce, ako dodal, vyšší územný celok „naliať“ do ciest II. a III. triedy približne 1,23 mil. € (v tabuľke).„Ale výnimočnou časťou budovania bude juhovýchodný obchvat Starej Ľubovne, ktorým odkloníme dopravu z jej z centra. A myslím, že to Ľubovňania asi najviac ocenia.“

So zástupcami verejnej správy i podnikateľskej verejnosti však župan diskutoval aj o duálnom vzdelávaní, sociálnej oblasti, rozvoji cykloturizmu a tiež výzvach, z ktorých môžu obce získať finančné prostriedky na rôzne projekty. Jednu z nich – Výzvu pre región, plánuje využiť i mesto, ktoré sa chce do nej, podľa slov primátora, prihlásiť s rekonštrukciou už v havarijnom stave nachádzajúcej sa malej športovej haly.


GTV, NEMOCNICA A DSS Ešte pred diskusiou v kine navštívil predseda kraja Gymnázium T. Vansovej, kde sa stretol s vedením školy  i študentmi. Maturanti sa ho pýtali napr. na to, ako eliminovať problémy mesta a zaujímala ich tiež téma bývania či problematika rómskych komunít. „Nastolili sme aj problém výstavby novej telocvične, čomu bol, ako aktívny športovec, veľmi prístupný,“ poodkryla ďalší predmet diskusie riaditeľka GTV Klaudia Satkeová, podľa slov ktorej sa však M. Majerský dotkol i dopravy, zamestnanosti, „a poukázal aj na význam vysokoškolského vzdelania pre región.“ Popoludní už kroky župana smerovali do nemocnice a svoj prvý pracovný výjazd ukončil v Domove pre seniorov, kde tento rok vyčlenila krajská samospráva 300-tisíc eur na zateplenie obvodového a strešného plášťa dvoch pavilónov.

DSC_0062

Mimochodom, to, že z trinástich okresov sa M. Majerský zastavil najskôr v tom našom, nebola náhoda. Ako totiž podotkol, Stará Ľubovňa je jeho srdcovka.„Do tohto regiónu chodím rád. S vaším primátorom máme veľmi dobrý vzťah a dokázali sme nájsť súlad názorov,“odpovedal na otázku predseda PSK, ktorý z mesta pod Ľubovnianskym hradom odchádzal, ako sám uviedol, s pozitívnym vnútorným pocitom.„Aj reakcie, ktoré som v predchádzajúcich hodinách počul, boli kladné. Ale nemôžeme ostať iba pri nich. Myslím, že sme získali veľa podnetov a nápadov, ako zlepšiť život v regióne a tie sa budeme snažiť pretaviť do praxe…“ Výber z plánovaných investíc PSK do ciest II. a III. triedy – Rekonštrukcia mosta v Litmanovej (240 000 €) Rekonštrukcia skládky chemického posypového materiálu v stredisku v Starej Ľubovni (15 000 €) – Opravy ciest v Čirči (50 000 €), úseku Stará Ľubovňa – Jakubany (60 000 €), Plaveč – Andrejovka (30 000 €), Toporec – Haligovce (267 000 €) a rekonštrukcia cesty v Chmeľnici (70 000 €).  


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 7 (19. februára 2019).


bottom of page