top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Študentka navrhla galérii vlastné logo

Updated: Sep 7, 2023

Študentka Klaudia Schurdáková (19) zo Starej Ľubovne navrhla pre galériu v Provinčnom dome logo. Ide o miesto, ktoré je centrom stretnutí mladých talentovaných ľudí, umelcov či výtvarníkov.


Klaudia v maturitnom ročníku hľadala pre svoju záverečnú prácu kultúrnu inštitúciu, ktorú by vyzdvihla a spropagovala. Síce študovala Strednú školu umeleckého priemyslu v Prešove, no ako hrdá Staroľubovnianka chcela nájsť niečo v rodnom meste. „Galéria mi prišla ako vhodný subjekt, ktorému som sa chcela venovať v rámci mojej maturitnej práce. Pri fotení v galérii, na propagačné účely, som sa stretla s jej vedúcou a dostavila sa aj spokojná reakcia na moje logo, čo ma potešilo, keďže som to robila hlavne pre nich,“ povedala K. Schurdáková, ktorá sa počas štúdia na strednej škole venovala najmä počítačovej 2D grafike.


Písmená z renesančných oblúkov

Logo predtým galéria nemala, a keďže pre Klaudiu je tento priestor srdcovou záležitosťou, pretože Provinčný dom navštevuje už od základnej školy, rozhodla sa vyzdvihnúť práve toto miesto, ktoré sídli priamo v historickom centre mesta. „Hlavným prvkom loga sa stal samotný názov galérie. Grafickou časťou je nápis DOM, ktorý som vytvorila z oblúkov, ktoré sú referenciou na bránu do podchodu z renesančných oblúkov, kde sa nachádza vchod do galérie. Oblúky sú konštrukciou pre písmená tak, aby vytvárali jednotný štýl a aby to bol charakteristický prvok,“ nechala sa počuť talentovaná študentka, pre ktorú je aj fotografovanie veľkou vášňou.


Farba domov mešťanov

Ako mladá umelkyňa prezradila, prvotná verzia loga bola bez názvu mesta, avšak po konzultácii s vedúcou galérie sa rozhodla názov mesta pridať, keďže na Slovensku je viacero Provinčných domov. Jednoduché to nebolo ani s farbami. Hlavnú úlohu tu zohrala psychológia. „Musela som si uvedomiť, že je podstatné nájsť správnu farbu, ktorá vie správne prezentovať identitu značky. Zvolila som si čierno-bielu a bronzovo-hnedú variantu loga. Hnedá zo psychologického hľadiska symbolizuje pohodlie, útulnosť a bezpečie. Bronzová sa často označuje aj ako farba blaha a rešpektu. Tieto atribúty mi sedeli k charakteristike galérie, ktorá bola v minulosti súčasťou domov mešťanov, ktorých charakterizovalo najmä blaho a doteraz je tým známa. Zvolený bronzový odtieň sa vyznačuje tradičnou hodnotou a luxusom. Bronzovo-hnedá sa používa už dlho a má historický a tradičný význam. Táto farba má za úlohu evokovať hodnoty spojené s tradíciou, kultúrou a históriou,“ spresnila Klaudia, ktorá má v pláne zdokonaľovať sa v štúdiu umenia, aby v budúcnosti mohla prísť na ešte lepšie návrhy a projekty.


Galéria začne logo používať od roku 2024

Klaudia už logo odovzdala galérii s tým, že by sa malo začať používať. „V mojej maturitnej práci som zahrnula veľa propagačných prvkov, ktoré však galéria musí prediskutovať s vedením. Obyvatelia by sa s ním v budúcnosti mohli stretnúť na stránkach galérie, prípadne aj na plagátoch podujatí a podobne,“ prezradila čerstvá vysokoškoláčka Fakulty umení v Košiciach. Ako dodala, chce pokračovať v rovnakom odbore s cieľom zdokonaliť sa a nadobudnúť väčšie sebavedomie na vytváranie vlastných prác v budúcnosti.

Termín, kedy by logo Galérie Provinčný dom mohli uviesť oficiálne do života, je naplánované na január 2024 v rámci vernisáže výstavy Súhvezdie umenia, ktorá prezentuje výtvarnú tvorbu mladých ľudí z nášho mesta.

ad, foto: archív K.S.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31, 30. augusta 2023)

bottom of page