top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Študentka Alena Pokrivčáková vyrobila kabelku zo živice

Updated: May 18, 2021

Mala chuť vytvoriť niečo nové, niečo z krištáľovej živice, niečo kde zároveň zachová ľudový motív. Podarilo sa, Alena Pokrivčáková vyrobila svoju prvú, vysnívanú kabelku zo živice. Zaujímalo nás, ako sa dopracovala k výrobe zatiaľ najväčšieho kúsku vo svojej tvorbe, ale i to, ako sa jeden z jej doplnkov ocitol na červenom koberci v Hollywoode.

Šperky tvorila už odmala. Väčšinou to boli náramky a náhrdelníky z korálikov. Samotnému vyrábaniu šperkov zo živice sa začala venovať v 12-tich rokoch. „Na letnom tábore ich vyrábala moja animátorka, veľmi sa mi tá technika zapáčila. Keď som sa vrátila z tábora, hneď som si objednala najzákladnejšie pomôcky k výrobe a do týždňa boli šperky na svete,“ povedala o svojich prvých tvorivých krokoch Alena, ktorá pochádza z obce Hraničné.


článok pokračuje pod reklamou


Tvorenie šperku zo živice zahŕňa dlhú prípravu. Najprv sa vymyslia vzory, ktoré sa vytlačia na rovnakú veľkosť lôžka šperku. Obrázky sa vystrihnú, nalepia do lôžka a zalejú sa živicou, ktorá tvrdne približne jeden deň. „Väčšinou sa inšpirujem folklórnymi motívmi. Ľuďom sa páčia najviac. V obľube je aj výroba šperku na želanie, či už s vlastnou fotkou, alebo aj textom, ktoré sa najlepšie vynímajú na zrkadielkach,“ prezradila študentka, ktorá aj tie najmenšie náušničky vytvára s láskou.


OD ŠPERKU KU KABELKE

V jej tvorbe môžete naraziť nielen na náušnice, náhrdelníky, prstene, brošne, zrkadielka, ale aj originálne záložky do knihy. Najnovšou novinkou, ktorú sa jej podarilo vytvoriť, je živicová kabelka. „Rozmýšľala som o tom už dlhšie, ale bála som sa do toho pustiť. Na prípravu bolo potrebné oveľa väčšie množstvo živice a celkovo výsledný produkt mal byť aj funkčný. Musela som si postup poriadne premyslieť.“


Nakopla ju Stredoškolská odborná činnosť, ktorej výstupom je písomná práca žiakov stredných škôl v treťom ročníku. „Rozmýšľala som nad výberom témy a napadlo mi, že môžem využiť svoju tvorbu. Začala som teda rozmýšľať o produkte do praktickej časti a povedala som si, že teraz je ten správny čas pustiť sa do výroby kabelky,“ povedala tretiačka Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.

Prvá kabelka zo živice.

AŽ V HOLLYWODE

Pred samotnou výrobou si načrtla približný návrh kabelky. „Najprv som si pripravila jednotlivé kusy, do ktorých som zaliala folklórny motív. Tie som následne spojila do kovového rámu,“ priblížila. Zatiaľ je teda na svete jediný kus živicovej kabelky, no určite bude vo vyrábaní pokračovať. Po prezentácii práce ju milo prekvapil záujem. „Hneď sa mi ozvala jedna spolužiačka, že by rada vlastnila takýto kúsok a veľmi sa páčila aj jednému profesorovi, ktorý si ju vedel predstaviť ako darček pre svoju pani manželku,“ tešila sa z reakcií Alena.


A dozvedeli sme sa aj jednu zaujímavosť. Súvisí s jej sesternicou, ktorá býva v Amerike a je švagrinou mediálne známeho Thomasa Puskailera. „Boli spolu na odovzdávaní Oscarov, a keďže vlastní moje zrkadielko zo živice, tak ho odfotila spolu s Thomasom priamo na červenom koberci,“ vyzradila o milej náhode Alenka.


Nevie, aké budú jej ďalšie kroky, no svojej tvorby sa vzdať nechce. „Je to moja záľuba. Niečo, čo mi prináša radosť. Ľudia moju prácu vedia oceniť, páči sa im, a to mi dodáva chuť k ďalšiemu tvoreniu.“

foto: archív: A.P.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 16 (28. apríl 2021)




bottom of page