top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Ľubovnianske spektrum oslávilo päť rokov

Updated: Aug 11, 2020


DSC01495

Február opäť priniesol priestor umelcom. Steny Galérie Provinčný dom zaplnili obrazy štrnástich umelcov zo Starej Ľubovne a okolia.


V galérii bola už po piatykrát predstavená výstava Ľubovnianske spektrum 5. Jej poslaním je dávať priestor tunajším umelcom, aby mohli ukázať svoj svet umenia.


Návštevník si môže vybrať z bohatej farebnosti abstrakcie, klasiky a expresívnej maľby. „Stále bolo hmlisté a sivé počasie ako v Anglicku. Pohltilo ma a preniesol som ho tromi farbami do svojich obrazov ,Po búrke na okraji mesta’ a ,Nad skanzenom’,“ povedal kurátor výstavy Vladimír Šipoš, ktorý takisto vystavil dve krajinné maľby.

DSC01493

70 obrazov Na vernisáži nechýbali už známe mená, no pribudol aj čerstvý vietor. Ivona Irhová sa približne osem rokov venuje maľovaniu portrétov. Priamo na výstave vystavovala tváre známych osobnosti, napr. Morgana Freemana, Ragnara Lothbroka zo seriálu Vikingovia alebo aj rockovú hviezdu Freddieho Mercuryho. „Rada sa pri maľovaní venujem detailom. Momentálne sa viac snažím maľovať krajinu, mestá, hlavne realistické veci,“ uviedla I. Irhová, ktorá sa na Ľubovnianskom spektre predstavila prvýkrát.

DSC01498

Pri maľovaní sa tiež rád odreaguje Viliam Volk, ktorý pracuje ako stavbár. „Maľujem väčšinou krajiny, mestské scenérie, dávnejšie som maľoval aj portréty. Tvorím väčšinou v zime, no nájdem si čas aj počas pracovnej sezóny,“ povedal V. Volk, ktorý maľuje už približne dvadsať rokov. Kvôli času si scenérie odfotografuje a potom ich premaľuje na plátno. No občas sa vyberie aj von, trebárs na jarmok a jeho plátna ožívajú tam. Výstava potrvá do konca februára.

DSC01505

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 5/2020 (11. február) 


bottom of page