top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Čo bude z ošarpanej budovy pri vstupe do mesta?

Updated: Jul 24, 2020


Nielen Staroľubovňania vnímajú čulý stavebný ruch a obrovskú premenu kedysi modrej budovy na Popradskej ulici známej ako Petrostav. Bývalý motel pri hlavnom ťahu bol celé roky v dezolátnom stave, našťastie sa našiel súkromný investor, ktorý mení objekt na nepoznanie.


Čo tam plánuje? “Áno, naša dcérska spoločnosť Eco Energy Point, s.r.o., v jeseni zakúpila schátranú budovu, ktorá skutočne nevľúdne vítala každého prichádzajúceho vodiča. Rozhodli sme sa tak zrekonštruovať túto budovu na bytový dom s 15-timi veľkými bytmi a s polyfunkciou prízemných priestorov na účely kancelárií,“ potvrdil nám túto informáciu Martin Cigánek, ktorý predpokladá, že do konca roku 2016 bude stavba dokončená, resp. aspoň obytná časť bytových jednotiek.

DSC_0011

Bývalý Petrostav dlhé roky takto nevábne vítal  návštevníkov pri vstupe do mesta, vandali si z okien urobili terče.  Na svoj deň čakal zrejme až do týchto dní, premeniť by sa mal na moderný obytný dom (obr. dole).


Zaujímavosťou je, že budova bude v štýle eko-stavby, to znamená, že bude mať vlastnú ekologickú čističku odpadových vôd a bude energeticky nezávislá, lebo na jej streche bude 286 fotovoltaických panelov s výkonom 35 kWh, čím sa dokáže vyrábať energia pre vykurovanie a ohrev vody podstatne lacnejšie. „Veríme, že občanom sa bude páčiť jej moderný dizajn bielo-čiernej fasády zrkadlových okien aj s dreveným obkladom z termo-dreva, spojený s modernými ekologickými technológiami. Samozrejme, budova bude zateplená, vybavená výťahom, byty budú mať od 80 m2 do 92 m2, pričom 10 bytov bude mezonetových s dvoma kúpeľňami. Každý byt bude mať vlastné parkovacie miesto a vzadu za budovou bude malé detské ihrisko,“ pridal ďalšie pozitívne informácie investor, ktorý chce ponúknuť nadštandardné bývanie za polovičné náklady na elektrinu a teplo, pričom ich nákupná cena bude skôr nižšia, niekde na úrovni 700 eur za m2. „Kancelárske priestory budú len pre našu spoločnosť, pričom naša činnosť je len administratívna, bez kontaktu s verejnosťou a suterénne priestory by sme využili ako skladovacie priestory našich technológií,“ dodal zástupca majiteľa firmy Eco Energy Point, s.r.o., ktorú vlastní Naše Finančné Družstvo zo Starej Ľubovne.

untitled

Naplnil sa pôvodný zámer Tejto premene sa logicky môžu tešiť všetci. História nevyužitia budovy siaha totiž ešte do roku 2003. Vtedy ju Mesto po súdnych prieťahoch vydražilo so zámerom prebudovať na štartovacie nájomné byty. Táto alternatíva však padla kvôli financiám a nepodarilo sa tu premiestniť ani neskôr plánovaný štátny archív. V roku 2005 sa radnica tešila zo vstupu súkromného investora, ktorý ale napokon od kúpy odstúpil. „Čierneho Petra“ tak malo opäť v rukách Mesto. Niekoľko mesiacov na to sa sľubne javil ďalší záujemca, dokonca zo Slovinska, k žiadnym konkrétnym dohodám ani tu nakoniec nedošlo. Až v roku 2008 sa tak podarilo Mestu budovy definitívne „zbaviť“ za vtedajších 6 miliónov Sk (okolo 200 tisíc eur). Nádej, že ju vtedajší kupec premení však stroskotala a ďalších osem rokov budova chátrala, dlho bola terčom vandalov a opäť na predaj. Na svoj deň teda budova čakala vyše 13 rokov.


bottom of page