top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Mário Veverka

Čertovu skalu poslanci pod hradom nechcú

Updated: Jul 6, 2020


DSC_0875

Najväčšie bludisko v strednej Európe pod Ľubovnianskym hradom zatiaľ nevyrastie. Rozhodli o tom poslanci, ktorí síce projekt areálu so záhradou, lúkou na piknik a obrovským bludiskom zo živého plotu vyzdvihli, spoločnosti JVR Enterprise však 15-ročný prenájom pozemku s výmerou 1 ha neschválili.


Dôvodom bola, podľa ich vyjadrení, vysoká hustota atrakcií na hradnom kopci a možný nepriaznivo zmenený pohľad na dominantu mesta.„Nápad výborný, lokalita úplne nevhodná,“zhrnul názor asi viacerých volených zástupcov ľudu Dalibor Mikulík. Ten pritom upozornil na fakt, že genius loci (duch miesta) pôvodnej drevenej dediny je čiastočne narušený už teraz. A to je i dôvod, prečo Ľubovnianske múzeum vstupuje do rokovania s fungujúcimi jednotkami a pamiatkármi. „Jeden z vlastníkov už bol aj informovaný, čo má urobiť, aby sa to vrátilo do pôvodnej výhľadovej podoby,“uviedol poslanec, ktorý tak ďalším potenciálnym aktivitám v tejto oblasti odkazuje jasné:„Nie!“


10 SA ZDRŽALO,  3 PROTI a JEDEN ZA Odmietavý postoj deklaroval počas diskusie i Filip Lampart, ktorý bludisko kritizoval už na aprílovom MsZ. „Nie pre projekt, ktorý je dobrý. Súhlasím ale s D. Mikulíkom, že výber lokality nie je vhodný. Je to prechod lúčin, lesa a keď do toho ešte zahrniem pohľady na hrad…,“ uviedol muž, ktorý si myslí, že by sa v tejto oblasti mal zachovať súčasný stav, „a nenarúšať malebnosť krajiny.“ Jediným poslancom, ktorý sa nezdržal hlasovania (10), resp. dvihol ruku proti (3), tak bol len Patrik Boďo. Toho pritom zarazilo najmä to, ako jednoznačne jeho kolegovia zmietli projekt zo stola. „Čakal som, že ich bude viac „za“. Myslím si, že všade v zahraničí sa pri hradoch snažia atrakcie kumulovať, a preto argument, že podhradie bude predimenzované, nie je pre mňa dostačujúci,“ uviedol po skončení MsZ poslanec. Ten zároveň poukázal na iné projekty, ktoré v danej lokalite prešli v ostatných rokoch. „A tento posledný sa mi zo všetkých zdal najpriechodnejší. V tejto súvislosti mi tiež napadá otázka, v čom môže prírodný projekt plný zelene prekážať vtákom,“ nadhodil P. Boďo, ktorý tým narážal na vyjadrenie Združenia ochranárov severovýchodného Slovenska – Pčola, podľa ktorého by sa vybudovaním 6400 m2 veľkého bludiska ešte viac narušil ráz krajiny a ohrozilo hniezdenie vtákov európskeho významu. Pre úplnosť, Krajský pamiatkový úrad, stanovisko ktorého je v tomto prípade jedno z najrozhodujúcejších, mal síce k nemu pár malých výhrad (použitie listnatého živého plotu namiesto tují, zmena tvaru bludiska na nepravidelný), vo všeobecnosti však zámer Čertovej skaly „odobril“.


certova

Vizualizácia záhrady s bludiskom, v ktorom je zakomponovaný príbeh o Čertovej skale. Ako však podotkol Jozef Romaňák, táto podoba je len ilustračná a prispôsobila by sa konkrétnej lokalite


TRI OTÁZKY – TRI ODPOVEDE Jozef Romaňák, CEO JVR Enterprise, s.r.o.


Romanak

Ako sa s odstupom času pozeráte na takmer jednomyseľné odmietnutie lokality nad skanzenom?

– Pravdupovediac, takéto rozhodnutie som nečakal. Neviem, prečo poslanci takto hlasovali, pretože, keď som prvýkrát, ešte v apríli, projekt pred nimi prezentoval, tak mu boli viac-menej naklonení a nemali nič ani proti lokalite. Požadovali len vyjadrenie Pamiatkového úradu, ktorý bol, mimochodom, za a ani Odbor starostlivosti o životné prostredie nemal k tomu pripomienky. Proti boli akurát ochranári zo Združenia Pčola, ktorí však nemôžu právoplatne rozhodovať. Musím povedať, že pod hradom by sa bludisko hodilo najviac a poznámky, že tam nepasuje, odmietam. Najmä, ak je tematika spätá s ním. Navyše, nápor turistov by mal pomôcť celej lokalite.

Poslanci MsZ síce nápad vychválili do nebies, zároveň vám ale odporučili poobzerať sa po iných miestach. Sú však pre vás vôbec iné lokality akceptovateľné?

– Pokiaľ by sme sa snažili pretlačiť prenájom pozemku pod hradom, tak by to, podľa mňa,  nemalo šancu na úspech. Z tohto dôvodu som už prednostu MsÚ informoval o tom, že by sme to možno skúsili i na pozemku, ktorý nám ponúkla samospráva – pri Jakubianke. No keďže naň nie je prístup, v tomto prípade by sme sa potrebovali dohodnúť s mestom, kde by bolo možné postaviť parkovisko.

To znamená, že ste projekt  bludiska ešte nezmietli zo stola?

– Určite nie a budeme sa ho snažiť zrealizovať. Zopakujem, pod hradom to nevidíme veľmi ružovo, preto budeme žiadať o pozemok pri Jakubianke. To sa však uvidí po 15. októbri, kedy by mala zasadnúť komisia. Medzitým sa ale stále snažíme nájsť plochy aj v okolitých mestách. A postaviť, hoci neradi, bludisko tam…


Článok bol publikovaný v ĽN č. 38 (16. októbra 2018)


bottom of page