top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Čakali dlhé roky. Podarí sa v meste vybudovať skejtpark?

Updated: Oct 17, 2022

Témou chýbajúceho skejtparku žila Stará Ľubovňa dlhé roky, doterajšie plány na výstavbu sa dlhodobo nedarilo dotiahnuť. Chýbajúce športovisko tak komunita nadšencov vyhľadávala v provizórnych priestoroch alebo ho nachádzala v iných mestách. Po rokoch svitá na lepšie časy.


Popri pripravenej projektovej dokumentácii mesto zvažovalo najmä priestorovú otázku, kam skejtpark umiestniť. Reálne vyzerala plocha pri futbalovom štadióne, smerom k potoku Jarabinka, neskôr sa zvažovala lokalita pod cyklotrasou smerom na obec Hniezdne pri rieke Poprad. „Rok čo rok sa to rieši a posúva na ďalší rok. Keď som sa tomu začal venovať, mal som 13 rokov, už vtedy starší chlapci riešili výstavbu s mestom, no neúspešne. Jazdilo sa hlavne na Družbe a za športovou halou, neskôr nám zobrali aj to. Teraz mám 27 rokov a stále nemáme vybudovaný žiadny priestor a najsmutnejšie je na tom to, že v Starej Ľubovni boli aj talentovaní chlapci, ktorí by to vďaka dobrým podmienkam niekam dotiahli,“ povedal Mário Saloň. Ako dodal, v súčasnosti sa musia uspokojiť so streetspotmi, ktoré sú určené len pre skúsených športovcov.


Nezabrali ani „protesty“

Zámeru vybudovať skatepark sa radnica venuje už od roku 2012. K realizácii jeho výstavby burcovali mladí aj akýmisi protestmi v podobe súťaží na pešej zóne pred mestským úradom. Chceli ukázať, že ich komunita je dostatočne veľká. „Neskôr sme spolu s BMX komunitou založili aj občianske združenie pre freestyle šport a vtedy to už aj vyzeralo, že sa bude konečne stavať. Nakoniec aj tieto plány zlyhali,“ spomína niekdajší skejter Starej Ľubovne Juraj Vranovský. Ako dopovedal jeho známy Boris Buyer, „nie je bežné, aby nejaké slovenské mesto malo takto bohatú skejtovú kultúru.“ Pritom našinci využívajú športoviská v Krynici, Piwnicznej, Poprade a Spišskej Novej Vsi.



Prichádzajú lepšie časy?

Pre skejterov prichádza, zdá sa, dobrá správa. Mestu bola v minulom týždni schválená dotácia z programu Najmenej rozvinutých okresov vo výške 70-tisíc eur. „Spolu s prostriedkami cez samosprávny kraj už máme vyše 100-tisíc eur z externých zdrojov na realizáciu skateparku. Posledný rozpočet bol na úrovni 135-tisíc eur a ak by sme to mali riešiť len zo zdrojov PSK, bolo by to veľmi náročné a pre mesto veľká záťaž,“ ozrejmil Aleš Solár, prednosta mestského úradu.

Lokalitou na umiestnenie bude nakoniec bývalý Areál zdravia vedľa cyklotrasy blízko supermarketov. Mesto má v tejto lokalite aj ďalšie plány. „Pripravenú máme napríklad aj štúdiu pumptracku a menší skatepark by mal vzniknúť aj v rámci KParku v lokalite na sídlisku Východ, v mieste kde sa stretáva JV obchvat mesta s cyklotrasou Za Vodou okolo potoku Jakubianka. Obidve investičné akcie by sa mali realizovať v roku 2023,“ uzavrel Aleš Solár.


Jana Blašková, foto: archív skaterov

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 38 (12. október 2022)





bottom of page