top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Úspechy Staroľubovňanov

Jaroslav už dlhé roky venuje svoj čas hraniu na flautu, Dominika veľmi rada spieva, ale úspech zožala i recitovaním a Eriku láka svet ekonomiky a manažmentu, v ktorom už teraz ako úspešná študentka boduje na plné obrátky.


Erika Šutorová

Narodila som sa v Starej Ľubovni, študujem na Gymnáziu Terézie Vansovej a medzi moje najväčšie úspechy v súťažiach patrí postup na celoslovenské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti v Bardejove, kde som obhajovala svoju prácu v odbore ekológia. V práci sme sa venovali problematike dopadu klimatickej krízy na súčasné poľnohospodárstvo. Je to zároveň prepojené s neformálnym vzdelávaním, a to prostredníctvom stolovej hry, ktorá sa nachádza pri ZŠ Komenského v Starej Ľubovni. Okrem SOČ som prednedávnom dosiahla úspech na celoštátnom kole Olympiády o Európskej Únii na FSV UCM v Trnave, kde sme sa s mojím tímom zo všetkých zapojených 314 súťažných skupín umiestnili na 4. mieste a získali tak zájazd do Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Mimo štúdia sa venujem činnosti v mládežníckych skupinách, v ktorých pôsobím. V mestskom mládežníckom parlamente zabezpečujem hlavnú organizáciu akcií a dobrovoľníckych aktivít, ktoré realizujeme. Na celoštátnej úrovni v žiackom poradnom výbore poskytujem nápady a pripomienky k pripravovaným reformám Ministerstva školstva. Nezabúdam ani na psychohygienu, preto sa pravidelne hýbem, čítam knihy, pozerám seriály a trávim čas s priateľmi.


Dominika Rydziková

Pochádzam z obce Jakubany, kde študujem tretí ročník na základnej škole. Navštevujem aj umeleckú školu Jána Melkoviča v Starej Ľubovni, kde chodím na výtvarnú a tiež sa učím hrať na akordeón. Mojou záľubou je spev a tanec, ktorý si zdokonaľujem aj vo FS Kečera. Zúčastnila som sa na súťaži v speve s názvom Jakubiansky slávik, kde som sa umiestnila na 2. mieste. V súťaži Vrbová píšťalka na okresnom kole v Starej Ľubovni som sa umiestnila taktiež na 2. mieste, z čoho mám neskutočnú radosť, pretože som sa na súťaž dlho pripravovala a mala pred ňou veľký rešpekt. Zúčastnila som sa aj recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, v ktorej som získala 1. miesto a nevynechala som ani súťaže ako Miss bábika či Talent najmenších. Mojím veľkým snom je stať sa herečkou a speváčkou. Budem preto naďalej pokračovať v tom, čo ma baví a pevne verím, že sa tak postupne prepracujem až k naplneniu môjho sna.


Jaroslav Hrebík

Bývam vo Veľkom Lipníku a som študentom Gymnázia Terézie Vansovej. Na zobcovú flautu hrám už 8 rokov, ak rátam prípravku, tak to bude už 9-ty rok. Prvé štyri roky som začínal na sopránovej flaute, neskôr som prešiel na altovú. Je medzi nimi rozdiel nielen vo vizuálnej stránke, kedy sopránová je rozmerovo menšia ako altová, ale aj v hĺbke tónu. Altová flauta má hlbší tón, konkrétne o 4 tóny. Okrem flauty hrám druhý rok aj na saxofón. Nedávno som sa zúčastnil súťaže Čarovná flauta, ktorá sa organizovala tento rok už po 21-krát. Osobne som sa jej zúčastnil tri razy. Prvýkrát som dostal diplom s čestným umiestnením, následne som sa umiestnil na treťom mieste a tento rok, kedy sa konala súťaž po dvojročnej odmlke, som obhájil opäť tretie miesto. Z umiestnenia som sa tešil, tretie miesto na celoslovenskej súťaži je super. Chcem sa poďakovať pánovi učiteľovi Mosorjakovi, že sa mi venuje a zakaždým ma povzbudí. Svoj voľný čas rád trávim s kamarátmi, či už pri futbale alebo na prechádzke. Moje plány v budúcnosti sa týkajú (ako inak) flauty a saxofónu, rád by som sa v tom naďalej zdokonaľoval.


Jana Blašková, foto: archív umelcov

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 47,48 (14. december 2022)

bottom of page