top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Zahraničie očami našincov

Vyše 300-tisíc Slovákov sa do roku 2020 rozhodlo krátkodobo odísť za prácou do zahraničia. Zo Staroľubovnianskeho okresu je pohyb obyvateľstva v tejto oblasti výrazný. Oslovili sme niektorých z nich, zaujímal nás ich pohľad, osobná skúsenosť a rady pre krajanov.



Zuzana

Holandsko, operátorka v sklade

- Po vysokej škole som si ako učiteľka nemohla nájsť prácu, a tak som spoločne s kamarátkou a jej priateľom odišla preč. Pôvodný plán bol - ísť na rok, no akosi to bolo 10 rokov... Síce som s platom, prácou a životnou úrovňou spokojná, veľmi mi chýba rodina... Určite sa chcem vrátiť, najmä kvôli synovi, aby trávil viac času s rodinou, starí rodičia sú nenahraditeľní. Ľudia, ktorí by chceli odísť, nech neočakávajú veľké zárobky a nech sa spoliehajú sami na seba. A nech pomáhajú iným, najmä tu si to človek viac váži.


Maja

Nemecko, zdravotná sestra

- Chvíľu som robila v zahraničí 24-hodinovú opatrovateľku, no neskôr som sa rozhodla študovať, externe odbor zdravotnícky asistent a začala som pracovať v Nemecku v domove dôchodcov. Pokračovala som v odbore diplomovaná všeobecná sestra a aktuálne pracujem na nefrologickom oddelení. Po troch týždňoch sa vraciam domov, kde zotrvávam ďalšie dva. Život v zahraničí je náročný... Slovensko a moju rodnú Ľubovňu milujem, a preto sa teším na dôchodok, keď už nebudem musieť baliť kufor a žiť dvojitým životom. Moja rada - nebáť sa vyskúšať niečo nové a byť pozitívny, lebo život je o prekonávaní prekážok.


Peter

Rakúsko, čašník

- Osem rokov pracujem v zahraničí, odišiel som kvôli nevyhovujúcim platobným podmienkam na Slovensku. V mnohých ohľadoch je tu život jednoduchší, bývanie je síce drahšie, no zdravotné služby a potraviny sú oveľa prijateľnejšie. Na Slovensko chodím 2 až 3-krát do roka, zatiaľ som veľmi spokojný, no určite sa raz plánujem vrátiť natrvalo... Moja rada - aby prezentovali naše Slovensko, je to krásna krajina s pestrým cestovným ruchom.


Mária

Nemecko, zdravotná sestra

- V zahraničí som už 9 rokov a hlavným podnetom bola lepšie platená práca. Spolu s manželom sa domov vraciame tak často, ako nám to umožní zamestnanie, no určite sa chceme vrátiť natrvalo. Myslím si, že ak si človek ide za svojím, je trpezlivý a pracovitý, po čase si na krajinu zvykne a príde aj spokojnosť. Všetko má však aj negatíva, a v tomto prípade to nie je iba vidina zárobku a šťastného života. Treba ostať skromným, vážiť si - čo nám život ponúka a držať sa pri zemi.


Štefan

Nemecko, elektrikár

- Do zahraničia som odišiel s otcovým kamarátom a teraz som už deviaty rok zamestnaný ako elektrikár. Dôvodom bola práca, keďže sa podľa mňa v Ľubovni ťažko hľadá taká, ktorá je dobre platená a všeobecne platy na Slovensku nezodpovedajú životnému štandardu, ktorý človek potrebuje. Všetko má svoje výhody a nevýhody, v mojom prípade to je turnusová práca, kvôli ktorej často mením miesta. 17 dní pracujem, ďalších desať som doma. Životná úroveň krajiny je vysoká, no aj tak si neviem predstaviť žiť tu navždy. Len čo si zarobím, tak sa na Slovensko vrátim, pretože je to môj domov.


Ján

Holandsko, skladník

- S vtedajšou partnerkou, teraz už manželkou, sme vycestovali preto, lebo sme sa rozhodli ísť za lepším životom a zarobiť si na vlastný domov... Život v inej krajine nie je nikdy jednoduchý, mne na začiatku robila problém jazyková bariéra. Domov sa vraciame 2- až 3-krát do roka, no určite sa chceme vrátiť natrvalo. Tým, ktorí nad tým premýšľajú, radím, aby boli trpezliví, aby si išli za svojím cieľom a najmä mladým to dá veľa skúseností.


foto: ilustračné


Natália Havrilová

bottom of page