top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Sprístupnili priestory a vybavenie za 7 mil.€

Bodku za veľkou rekonštrukciou Ľubovnianskej nemocnice, aká nemá obdobu v novodobej histórii mesta, čo sa rozsahu investícií týka, dal piatok 28. mája, kedy si prístavbu i vynovené priestory prišiel pozrieť aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


„Priestory sú moderné, vynovené a potešilo ma, že pán riaditeľ povedal, že nemá žiadne personálne problémy, tá situácia je tu stabilizovaná. Predstavujem si takto naše nemocnice budúcnosti,“ vyjadrila sa po obhliadke vynovených i pristavených priestorov hlava rezortu.


PANDÉMIA IM PARADOXNE POMOHLA

V kontexte toho, že dlh nemocníc na Slovensku sa blíži k miliarde eur, a to bez ďalších investičných potrieb, tak bola poklona Ľubovnianskej nemocnici zaslúžená. Tá okrem toho, že pravidelne získava popredné miesta v rámci hodnotení starostlivosti, najnovšie vložila do obnovy okolo 7 miliónov €, z toho 4,1 mil. eur tvorili európske zdroje a 2,9 mil. pridala z vlastných zdrojov. Tie smerovali aj na technické vybavenie.

Komplexná obnova nemocnice, ktorá trvala od júla 2018 do apríla tohto roku, priniesla prístavbu a vybudovanie nového urgentného príjmu, výstavbu a rekonštrukciu operačných a pôrodných traktov chirurgického a gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia vrátane moderných sál. Vďaka projektu sa rozšírilo RDG pracovisko a detské oddelenie, došlo i k zatepleniu a výmene strechy Pavilónu A. V rámci prestavby nemocnice vzniklo navyše nové onkologické ambulantné oddelenie a pribudol pacientmi dlho žiadaný výťah v poliklinike.

Aj keď sa gro výstavby konalo v zložitom pandemickom období, riaditeľ Peter Bizovský vidí v tom aj výhody: „Bolo tak menej pacientov, menší pohyb a teraz, keď sa situácia uvoľňuje, môžeme robiť plánované operácie, a to v nových otvorených operačných a pôrodných sálach a sme pripravení. Teraz nemáme covidových pacientov, ráno boli dvaja na kyslíkovom lôžku (piatok 28. mája., pozn.), čiže sa uvoľnili aristické sestry, lekári a ideme naplno pracovať, aby sme skrátili čakačky na operačné výkony na čo najkratšiu dobu.“



OD ZRIAĎOVATEĽA SI NEPÝTALI ANI CENT

Výnimočné je, že na tak rozsiahlu investíciu nežiadala od zriaďovateľa, zakladateľmi nemocnice sú Prešovský samosprávny kraj (70 %) a Mesto Stará Ľubovňa (30 %), ani cent.

„Od roku 2005, kedy sme začínali ako nezisková organizácia a nikto nám vtedy neveril, mám zásadu, že nebudeme nikoho pýtať nič, aj keby sme si mali ruky zodrať po lakte,“ načrtol riaditeľ nemocnice, ktorá sa pred 16-timi rokmi borila s dlhmi, dnes je v dobrej kondícii a jej majetok postupne narastá a predstavuje hodnotu 15 mil. eur. „Nie je to samozrejmosť, pretože mestá i kraje ako zriaďovatelia prijímajú úvery, aby podporili takéto rekonštrukcie a naša nemocnica si dobrým hospodárením vytvorila vlastné zdroje. Je to dobrá správa pre mesto i široký región, pretože starostlivosť tu ponúka vysoký, dokonca európsky štandard 21. storočia,“ poznamenal primátor Ľuboš Tomko.



V PLÁNE PARKOVACÍ DOM ZA TAKMER 1,8 MIL. €

Nemocnica so spádovou oblasťou 53-tisíc obyvateľov okresu, plus okolo 30 percent pacientov z iných okresov, navyše nemieni ustrnúť, má ďalšie plány. Do konca roka chce finalizovať s výstavbou viacpodlažného parkovacieho domu za takmer 1,8 mil. eur a gynekologického ambulantného traktu.


Pohľad na areál nemocnice pred rekonštrukciou a po nej.


STAROSTLIVOSŤ OD NARODENIA AŽ PO ZÁVER ŽIVOTA

A sú aj ďalšie vízie, v horizonte roku 2022 má Ľubovnianska nemocnica v pláne rekonštrukciu oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, ako i vybudovanie lôžkového hospicového pracoviska s 20 - 25 lôžkami. Poskytovať sa tu bude paliatívna starostlivosť pacientom v terminálnom štádiu života.


Foto: Miriama Sekelská, archív ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 21 (2. jún 2021)

bottom of page