top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Plánujú stretnutie šľachtických potomkov

Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni zorganizovalo v skrátenej sedem mesačnej prevádzke 20 podujatí. Pamiatku navštívilo viac ako 165-tisíc návštevníkov.

Aj napriek tomu, že v sezóne 2020 prišlo na hrad Ľubovňa až 200 000 ľudí, sú s návštevnosťou mimoriadne spokojní. „V porovnaní s celoslovenským múzejníctvom, ktoré evidovali takmer 80-percentný prepad, u nás sme zaznamenali len 20-percentný. Som z toho v šoku, pretože som očakával, že čísla budú oveľa nižšie. Stále organizujeme podujatia, hrad sa postupne obnovuje, je to všetko hlavne o práci. Máme až 30 percent vracajúcich sa návštevníkov, čo je v rámci hradov, zámkov a kaštieľov úplnou raritou,“ uviedol riaditeľ Dalibor Mikulík.


Pandemická situácia nepriaznivo ovplyvnila čísla návštevnosti z hľadiska zahraničných návštevníkov, teda najväčšiu časť záujemcov o kultúru tvorili Slováci. Pokles návštevnosti však nemal dopad na vysokú návštevnosť stálych podujatí počas letnej turistickej sezóny. „Leto sme osviežili divadlami, hradnými slávnosťami, nočnými prehliadkami a koncertmi populárnej, ľudovej či vážnej hudby. Išlo o podujatia, ktoré sú najväčším lákadlom pre nejedného turistu. Za zmienku stojí určite 15. ročník hradného divadla s pesničkami či koncert slovenskej speváčky Simy Magušinovej v múzeu ľudovej architektúry pod hradom Ľubovňa,“ povedala Petra Líšková z Ľubovnianskeho múzea.


DOBOVÝ MAŠKARNÝ PLES

Nová sezóna sa otvára 24. apríla sprievodným programom na hrade Ľubovňa, a to sv. omšou a sprístupnením novej historickej expozície. Prioritou Ľubovnianskeho múzea bude v tomto roku začatie rekonštrukcie severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria, vďaka ktorej sa ochráni aj archeologické nálezisko kasární zo 17. storočia. Výsledkom obnovy bude stála výstava, prezentácia remesiel či sokoliarsky dvor. „Ďalším cieľom je zorganizovať veľkolepé stretnutie potomkov šľachtických rodov priamo na hrade Ľubovňa počas hradných slávností, ktorých súčasťou bude maškarný ples v historizujúcich maskách, dobová kuchyňa a výstava dobových kostýmov. Chceme zorganizovať aj koncerty vážnej hudby, odborné prednášky a nočné divadelné predstavenia,“ predostrela pripravované podujatia P. Líšková.


NOVÁ VÝSTAVA V SKANZENE

V skanzene sa sprístupní výstava v pôvodnej horárni - hájovni, ktorú dal postaviť Gejza Alapi Salamon. Hájovňa bola do múzea premiestnená v rokoch 1980 – 1982 a postupne sa do nej vniesol život horára zo 40 - 50. rokov minulého storočia.


„V roku 2022 si Ľubovnianske múzeum pripomína 610. výročie od začiatku a 250. výročie od ukončenia tzv. Spišského zálohu. Pri tejto príležitosti sa v pamätné dni 8. až 10. novembra uskutoční v spolupráci s poľským partnerom Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu medzinárodná odborná konferencia, ktorej sa zúčastnia vedecké kapacity z celej strednej Európy,“ dodala P. Líšková.



Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4 (2. február 2022)

bottom of page