top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Konkurencia obvinila prevádzku karanténnej stanice pre psov. Prípad je v rukách polície

Updated: Jul 18, 2021

Prevádzka karanténnej stanice pre psov v Starej Ľubovni čelí obvineniam niektorých zo svojich kolegov. Občianske združenie Zvierací Azyl ju podozrieva z finančných machinácií a týrania zvierat. Mesto zároveň žiada, aby prevádzku karanténnej stanice, na ktorú samospráva prispieva sumou 7 500 eur ročne, zverilo im. Podozrenia sa dostali na stôl aj poslancom a vedeniu mesta, celú vec vyšetruje polícia.

Karanténnu stanicu prevádzkuje miestny kynologický klub už niekoľko rokov. Momentálna situácia vyvolala množstvo otázok. „Máme vážne podozrenia, že v karanténnej stanici dochádzalo k viacerým prípadom porušenia zákona. Máme svedectvá niektorých bývalých aj terajších členov Kynologického klubu a dobrovoľníkov z Karanténnej stanice, ktorí boli svedkami viacerých skutkov, na ktoré upozornili aj štatutára klubu, avšak bez odozvy,“ uviedlo v zaslanom stanovisku OZ Zvierací Azyl, ktorého štatutárom je Martin Hains, člen užšieho výboru na karanténnej stanici. Spomedzi údajných obvinení združenie poukazuje na psov ponechaných vo vlastných výkaloch a špine, na to, ako si navzájom ubližovali či dokonca, ako ich telá zakopávali v priestoroch areálu stanice.


PREVÁDZKOVATEĽKA STANICE: JE TO ŠTVAVÁ KAMPAŇ

Predsedníčkou spomínaného združenia Kynologického klubu a Karanténnej stanice je Lenka Vašková. Starostlivosti o štvornohých miláčikov sa venuje dlhé roky. Samotné podozrenia považuje za štvavú kampaň a zásadne ich odmieta. „Obvinenie popierame v plnom rozsahu. Ak by dochádzalo k niečomu takému, malo by to fatálne následky a ľudia by si to všimli. Starostlivosť o psov prebieha v súlade s vyhláškou, to znamená, dodržiavame vychádzky, kŕmenie či napájanie vodou. Koterce riadne čistíme a dezinfikujeme. Nie je u nás zaznamenané žiadne prenosné ochorenie psíkov, takže z našej strany k žiadnemu pochybeniu nedošlo,“ ohradila sa vo svojom stanovisku a dodala, „Pán Hains ako člen výboru, má prístup a kľúče od všetkých našich zariadení. Chodí tu kedy chce, robí si fotky a snaží sa na nás vrhať zlé svetlo. Síce som nečakala, že nám s kolegami za našu činnosť niekto poďakuje, no to, čo sa tu teraz deje, nám ničí život.“ Krútila hlavou milovníčka psov, u ktorej spolu s hospodárkou vykonali pred časom vyšetrovatelia domové prehliadky. Zároveň priznala, že v areáli mala uložené telo svojho nebohého miláčika, keďže ho chcela mať nablízku. Ak tým porušila predpisy, je pripravená znášať sankcie.


PRIMÁTOR: NECH SA DAJÚ VECI NA PRAVÚ MIERU

Niektoré nami oslovené zdroje hovoria, že kauza môže súvisieť s bojom o prevádzku karanténnej stanice. OZ Zvierací Azyl prednedávnom takúto žiadosť mestu adresoval. V nej tvrdí, že jeho členmi a dobrovoľníkmi sú občianski aktivisti, ktorí majú skúsenosti s prácou s túlavými a týranými zvieratami. „Naše občianske združenie ponúka riešenie problému.“

Súčasný prevádzkovateľ má na vec jasný pohľad. „V areáli sme od roku 2000, svojpomocne ho zveľaďujeme a sme naňho hrdí. Ak má niekto výhodnejšiu ponuku na prevádzkovanie, nech ju odošle, aj tak o nej rozhoduje mesto. V tomto prípade však máme za to, že niekto nám chce ukradnúť priestory a cielene sa snaží o likvidáciu nášho občianskeho združenia. Pripomínam, že my sme začínali s nulou na účte a s nulou vieme existovať aj ďalej,“ poznamenala L. Vašková.


O údajných pochybeniach v prevádzke stanice sa nedávno hovorilo aj na pôde mestského zastupiteľstva. „Ak sú podozrenia skutočne pravdivé, je na mieste zvážiť zmenu prevádzkovateľa,“ povedal poslanec Rastislav Stašák. Primátor Ľuboš Tomko prikývol, zároveň však pripomenul, že nekalé praktiky sa v prvom rade musia preukázať. „Ak sa preukáže, že išlo o krivé obvinenia, nech sa veci dajú na prvú mieru.“


POLÍCIA PRÍPAD BLIŽŠIE NEKOMENTUJE

V OZ Zvierací Azyl tvrdia, že mesto bolo v minulosti viackrát upozorňované na zlé podmienky v karanténnej stanici. Podľa našich zistení však neboli nikdy zo strany úradníkov potvrdené vo vážnom rozsahu. Naposledy mal výhrady hlavný kontrolór, ktorý namietal osadenie plota bez súhlasu mesta. Nepozdávala sa im ani voda v nádržiach, ktorá bola skladovaná na slnku. Prevádzkovateľovi tiež vytkol riziko pri účtovných dokladoch o výdavkoch, kedy môže prísť k ich duplicite na karanténnu stanicu i klub zároveň.


K tomu, ako sa celá vec má veľa napovie vyšetrovanie polície. „Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony, ktoré okresný vyšetrovateľ v prípade vykonáva, nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ povedala k prípadu Jana Ligdayová, hovorkyňa polície v Prešovskom kraji.



Poznámka k téme
Článok o prevádzke karanténnej stanice sme pred zverejnením zaslali obidvom stranám sporu. Pred záverečnou editáciou OZ Zvierací azyl k jeho obsahu uviedol, že je vedený tendenčne a čitateľom podsúva nami mierený záver. V súvislosti s témou boli na sociálnych sieťach zaznamenané aj veľké množstvá pohoršených reakcií hraničiacich s ľudskou dôstojnosťou, najmä na osobu obviňovanej prevádzkarky. 
Pripomíname, že polícia celú vec skúma, zatiaľ však nikoho neobvinila. Redakcia sa bude téme venovať aj naďalej, nie je preto vylúčené, že obsahom budúcich reportáží budú aj ďalšie súvisiace okolnosti prípadu. Redakcia si uplatňuje právo rozhodovať o tom, ktoré zo zozbieraných informácií uverejní a to napríklad aj z taktických dôvodov. Vždy sa snažíme objektívne pristupovať k veci, tendenčnosť je v našom prípade neprípustná.

Peter Rindoš, ms, foto: ms

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26, 27 (7. júl 2021)

bottom of page