top of page
  • janka.blaskova

Prinášame úspechy nadaných žiakov z okresu

Lukáš sa už dlhé roky venuje karate, Olivera lákajú strunové nástroje, ale úspech zožal i v matematike a geografii a Klaudia píše básne, ktoré boli uverejnené aj v knižnom projekte Starej Ľubovne.


Lukáš Dufala
- Pochádzam z obce Jakubany, kde študujem deviaty ročník na základnej škole. Od svojich šiestich rokov sa venujem karate. Priviedol ma k tomu môj otec, ktorý sa mu v minulosti taktiež venoval. Navštevujem klub ŠKM-KK Stará Ľubovňa pod vedením hlavného trénera Františka Vorobeľa. Práve on vo mne od začiatku videl perspektívu a akýsi talent pre tento šport. Moja prvá súťaž bol Slovenský pohár detí a žiakov v Sabinove, kde som obsadil 2. priečku v disciplíne Kumite. Ako dieťa som to nijako extra nevnímal, no môj tréner a rodičia boli veľmi nadšení. Tým som odštartoval taký osobný „súťažný maratón“ a môžem povedať, že pomaly každý víkend bol strávený v hale na súťažiach, kde som získaval veľmi pekné a cenné umiestnenia. Za najväčšie úspechy považujem 1. miesto na Majstrovstvách Slovenskej republiky 2014 a na Grand prix Slovakia 2015, 2. miesto na Majstrovstvách Slovenskej republiky 2016 a tiež na Majstrovstvách Slovenskej republiky 2017, 3. miesto na Majstrovstvách Slovenskej republiky 2019 a na Majstrovstvách SR 2022. Samozrejme, že som v tomto športe zažil aj zlyhanie, resp. vyhorenie, kedy som sa zamýšľal, či to ďalej má zmysel. Čím viac som súťažil, tým menej úspechov som získaval. Avšak, bolo to len obdobie, ktoré po pár mesiacoch prešlo, a o to viac ma motivovalo drilovať na sebe. Myslím si, že takéto situácie a pocity k športu patria a je len na nás, ako sa k tomu postavíme a čo všetko si z toho obdobia zoberieme. Osobne ma to veľmi posunulo. V budúcnosti by som si chcel urobiť trénersky kurz, kde môžem trénovať, motivovať a odovzdávať svoje skúsenosti mladším generáciám. Verím, že náš klub má budúcnosť a mladé talenty, ktoré to môžu dotiahnuť ďaleko. 


Oliver Solecký
- Som z Plavnice, kde som žiakom 7. ročníka základnej školy a okrem toho navštevujem tiež ZUŠ J. Melkoviča. Venujem sa hre na gitaru, avšak rád skúšam aj rôzne iné strunové nástroje. Čo sa týka mojich úspechov zo súťaží, v minulom roku som absolvoval súťaž Smižianska gitara, kde som vyhral zlaté pásmo a cenu poroty. Pred touto súťažou som trénoval iba necelé dva týždne, pretože som mal zlomenú ruku a s tou sa na gitare hrať nedá, skúšal som to. Zúčastnil som sa tiež súťaže Gitarová Prievidza, kde som obsadil 1. miesto. Pre mňa sa každá výhra ráta a posúva ma ďalej. Momentálne som začal skúšať hrať aj so školskou kapelou na ZUŠ, teším sa, že sa opäť naučím niečo nové. Okrem gitary rád športujem, venujem sa cyklistike, futbalu, tenisu, lyžovaniu aj bežkovaniu. V škole mám rád matematiku a geografiu, chodím aj na olympiády, kde sa mi darí umiestňovať aj v obvodných kolách. Rád by som k mojim úspechom pridal aj ďalšie umiestnenia, možno aj z medzinárodných súťaží, teraz na jar. Pracovať na sebe treba vždy, nikdy nie sme dokonalí. 

Klaudia Šprochová 
- Keďže nemám krídla, moja chôdza zanecháva stopy. Ani netuším, kedy a ako sa to udialo, ale už pol roka navštevujem Gymnázium Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. Buď ma básne vyhľadali zámerne, alebo som sa im len neúmyselne priplietla do cesty, ale verím, že to nebola náhoda. Popri písaní sa už 10 rokov venujem tancu a hraniu na hudobné nástroje. Mojím prvým úspechom v literárnom svete bolo ocenenie Turčianskej knižnice v Martine, kde mi udelili 2. miesto za vianočnú báseň. Vtedy sa moje pocity premenili na túžbu tvoriť ďalej. Neskôr sa mi podarilo získať 1. miesto v Literárnom Lučenci či Literárnej cene Čakanky. Naposledy ma prekvapili 1. miestom zo Žilinskej knižnice za Literárnu cenu Janka Frátrika. Mala som možnosť zapojiť sa aj do knižného projektu Starej Ľubovne, kde boli uverejnené moje básne v slovenskom, ale aj v rusínskom jazyku. V domácej zbierke nájdete aj čestné uznania a neocenené básne. Ony ma naučili zvládnuť pády a pokračovať ďalej. Najsilnejším momentom tohto celého bolo nájsť sa v časopise Spolku slovenských spisovateľov - Literárnom týždenníku. Popri písaní sa už 10 rokov venujem tancu a hraniu na hudobné nástroje.  

bottom of page