Rovných 100 rokov uplynie 12. septembra 2023 od ružbašskej kráľovskej svadby, kedy si povedali svoje ÁNO Renier de Bourbon, princ Dvoch Sicílií a grófka Karolína Zamoyská, dcéra majiteľov hradu Ľubovňa Andreja a Karolíny Zamoyských.
Tak ako to už bežne býva, svadobný stôl sa doslova prehýbal pod rôznymi dobrotami, kde sa podávali talianske cestoviny, rôzne druhy mäsa, veľmi vzácna zmrzlina či čokoládová torta. A práve táto torta nebola jedinou tortou, lebo sa na svadobnom stole vynímala ešte jedna monumentálna kráľovská torta.
Sladké svadobné dobroty
A práve tá bola vytvorená v tvare veže a až po čase sa podarilo Františke Marcinovej, kurátorke výstavy Le monde & La ville, ktorá je na hrade Ľubovňa venovaná práve ružbašskej kráľovskej svadbe, určiť, že ide o svadobnú tortu. Veď na fotografii „táto veža” pripomínala všetko možné, len nie svadobnú tortu. Túto teóriu potvrdil krátky výskum, ktorý určil, že takéto torty sa v 19. stor. a v prvej polovici 20. stor. pripravovali na kráľovské svadby. Hlavne na anglických kráľovských svadbách sa skveli nevídané, viac ako metrové, bohato zdobené torty.
Torta kráľovnej Viktórie je vzácna dodnes
Medzi prvé monumentálne a hlavne zdokumentované svadobné torty patrila torta kráľovnej Viktórie (1819 - 1901). Táto trojposchodová torta vážila neuveriteľných 135 kg a dodnes sú na trhu zberateľov na predaj kúsky tejto torty. Sú vkusne zabalené v krabičke s menami mladomanželov, ale vnútro tak chutne už asi nevyzerá. V porovnaní so svadobnou tortou budúcej kráľovnej Alžbety II. (1926 – 2022) bola svadobná torta kráľovnej Viktórie skromná. V roku 1947, keď sa vydávala následníčka anglického trónu Alžbeta za Filipa Mountbattena, ich svadobná torta merala úctyhodných 2,7 metra a vážila 227 kg. Všetky tieto torty boli zdobené anglickou technikou, tzv. over piping, kde sú vytvorené viaceré rady zložitých detailov napodobňujúcich stuhy a girlandy vytvorené z krému. Torty sa pripravovali niekoľko týždňov pred svadbou, lebo pred ich upečením bolo potrebné na vyzdobenie vytvarovať z fondánu stovky delikátnych kvetov. A takéto nádherné torty pripravovala brigáda zložená z viac ako päťdesiatky šikovných cukrárov!
Torta hodená na nevestu?
Z histórie svadobných tort sa dozvedáme, že pôvodné svadobné torty boli slané a už Rimania, približne pred 1 900 rokmi piekli svadobné koláče zo pšenice a soli. Počas obradu ženích zjedol časť bochníka a zvyšok rozlomil nad hlavou svojej nevesty. Bolo to považované za znamenie šťastia a zároveň požehnanie na dlhý spoločný život a narodenie množstva detí. Táto tradícia, i keď trochu pozmenená, sa v našich končinách praktizuje ešte aj pri dnešných sobášoch.
Poschodová svadobná torta existuje už od stredoveku. Piekla sa z pšenice, lebo tá bola symbolom plodnosti a prosperity. Ako pozostatok kedysi vykonávaných obradov plodnosti sa svadobná torta hádzala na nevestu, ale dnes si tento zvyk už ťažko vieme predstaviť. Poschodové svadobné torty sa museli pripravovať niekoľko dní vopred. A pretože neexistovali plastové obaly a ani prístroje moderného chladenia, svadobné torty sa potierali bravčovou masťou, aby sa zabránilo ich vyschnutiu. Masť sa zoškrabovala tesne pred podávaním, neskôr sa do nej pridával cukor, aby sa zlepšila jej chuť a aby sa mohla ponechať na svadobnej torte ako ozdobná poleva.
Neskôr sa začali vyhotovovať biele sladké polevy a krémy, tak ako ich poznáme dnes, lebo biela svadobná torta bola symbolom čistoty. Na ich výrobu sa mohol použiť len ten najdrahší čistý rafinovaný cukor. Čím bola teda torta belšia, tým bohatšia bola rodina nevesty, keďže cukor bol v tom čase hnedý. Preto takéto viacposchodové čisto biele torty sa piekli skoro výlučne na kráľovské svadby.
Replika ružbašskej
Ružbašská kráľovská svadba nebola výnimkou, lebo takúto nádhernú kráľovskú tortu mali aj na svadbe v Ružbachoch. Pri rekonštrukcii svadobnej sály na účely výstavy na hrade Ľubovňa nepripadalo do úvahy, aby svadobný stôl ostal bez tak dôležitého svadobného elementu, akou je svadobná torta. Túto úlohu dostala na starosť chýrna medovnikárka Zdenka Sirotová zo Zvolena. Tá sa medovnikárstvu venuje už niekoľko rokov a na konte má už aj úspešne zahraničné súťaže, kde reprezentovala slovenské národné remeslo, akým medovnikárstvo rozhodne je. Pečenie svadobnej torty z medovníkového cesta pre potreby výstavy bolo vyhodnotené ako najideálnejšie. Klasická svadobná torta by nevydržala dlhodobo v expozícii a riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík trval na tom, aby vystavená torta bola jedlá. A stalo sa tak, lebo celá torta sa dá jesť, okrem vnútorných bambusových paličiek v rohoch vežičiek, ktoré zabezpečujú jej stabilitu. Na upečenie tejto kráľovskej svadobnej torty bolo potrebných 4 kg múky, 2,5 kg práškového cukru, 1 kg medu, 25 vajec a korenia do perníka, ktorého množstvo a zloženie ostáva profesionálnym tajomstvom každej dobrej medovnikárky.
Tortu piekla s vodováhou
Samotná príprava šablón k pečeniu, pečenie, zdobenie a celkové spájanie torty trvalo cukrárke dva týždne, a to pri jej dennej práci okolo 8 - 10 hodín. Pri výrobe torty bolo dôležité, aby bolo všetko dobre zamerané, každá malá odchýlka by mohla spôsobiť, že by torta bola na pohľad šikmá. Po postavení druhého poschodia sa dokonca premeriavala rovnosť vodováhou. Torta má tri poschodia a prvé - kopula veže, bola na realizáciu najkomplikovanejšia. Celková váha torty dosiahla 9 kg pri výške 81 cm. Samotné prenesenie torty do výstavnej miestnosti nedalo medovnikárke spať niekoľko dní, pretože sa obávala, ako tak krehká torta vydrží ťažko dostupnú hradnú cestu. Všetko sa ale šťastne skončilo a dnes sa každý návštevník hradu Ľubovňa môže, takpovediac, zúčastniť kráľovskej svadby, na ktorej nechýba pravá kráľovská torta.
Katarína Chapuis Šutorová, foto: archív Z.S.
(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 22, 7. júna 2023)
Comentários