top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Obchodný dom Rozvoj sa mení k lepšiemu

Updated: Jul 7, 2020


To, že Obchodný dom (OD) Rozvoj už roky volá po rekonštrukcii, je každému jasné. Na frekventovanej Obchodnej ulici si mnohí všímajú nielen jeho vzhľad, ale hlavne zdevastovanú terasu. Navyše, v čase dažďa z nej voda preteká do spodných priestorov. Tomu by ale mal byť koniec!


OD Rozvoj postavený ešte v časoch socialistickej výstavby, je v rukách vyše desiatky súkromných majiteľov, o to komplikovanejšia je dohoda na rekonštrukciu. Už v letnom období sa ale predsa dohodli niektorí majitelia priestorov a zrekonštruovali schody vedúce k predajni Tamatex, navyše v pláne majú obnoviť aj časť budovy. Ďalší piati sa teraz pustili do obnovy terasy. „Rekonštrukcia sa plánovala už vyše troch rokov, na opravu nás vyzývalo už aj Mesto. V prípade viacerých vlastníkov je ale dohoda, pochopiteľne, ťažká. Respektíve, hľadanie kompromisu. Vieme, že budova je už v havarijnom stave, mne zateká do predajne potravín. Teraz sa, dúfam, podarí pohnúť s problémom,“ vyjadril sa jeden z majiteľov spodných častí obchodného domu Vladimír Majerčák, ktorý má, tak ako viacerí záujem, aby jeho predajne vyzerali dobre a neboli terčom kritiky. Na budúci rok preto plánuje zrekonštruovať kompletne aj predajne potravín, zeleniny a mäsových výrobkov v suteréne. Nateraz je ale v pláne terasa, ktorá by sa mala kompletne vydláždiť a zrekonštruovať by sa malo jej čelo i spodné podklady. Za obeť padla síce nejaká zeleň na pešej zóne, existuje však dohoda so spoločnosťou Ekos na jej spätnej výsadbe. 

Rekonštrukcia terasy nie je lacnou záležitosťou, podľa našich informácií by mala majiteľov vyjsť na 40 tisíc eur, ktoré percentuálne zložia podľa podielu majetku. Práce budú trvať zhruba tri týždne.„Po vybúraní pôvodnej zvetranej dlažby terasy s podkladovými vrstvami sa celá terasa preizoluje zváranou PVC-fóliou s nutným oplechovaním a na to sa uloží betónová dlažba na nastaviteľné plastové terče,“informoval nás o najbližších prácach Juraj Pisarčík z dodávateľskej firmy PJ-STAV z Kežmarku.

No a všetci, ktorí dlho volali po obnove OD Rozvoj, sa môžu tešiť, na budúci rok sa zrealizuje oprava stropu a stien podchodu. Navyše, ak sa k tomu pridá ďalšia plánovaná rekonštrukcia časti budovy, kde sídli predajňa Tamatex a čínsky obchod i spodných predajní, Rozvoj už nemusí byť Popoluškou v centre mesta.


Foto: Mario Veverka


bottom of page