top of page
  • Anna Lazorčáková

VIDEO Po štyri traktory a sypače. Zima v meste môže začať

Updated: Nov 27, 2020

Martin síce neprišiel na bielom koni, na zimnú údržbu sú ale správcovia ciest pripravení. V Starej Ľubovni sa o údržbu chodníkov a miestnych komunikácií starajú Verejnoprospešné služby (VPS).



Verejnoprospešné služby majú pod palcom 31 kilometrov chodníkov a 26 kilometrov ciest.


V uplynulých dňoch aj vzhľadom k priaznivému počasiu realizovala mestská firma VPS rekonštrukciu chodníka a novovybudovaného parkoviska pri Materskej škole na Tatranskej ul. A na rade bolo odpratávanie lístia na Námestí gen. Štefánika, jednotlivých sídliskách a priebežne i v celom meste. Pracovníci VPS-ky začali už aj s umiestňovaním vianočnej výzdoby na stĺpy verejného osvetlenia.



A pripravení sú aj na zimnú cestnú údržbu, na starosti majú 31 km chodníkov a 26 km mestských ciest. „V zásobách máme pripravený inertný materiál, 400 ton drobných kamienkov 4-8 milimetrov a 50 ton posypového materiálu 2-4 milimetrov. Cestársku soľ tohto roku nemáme, o naskladnení sme zatiaľ neuvažovali. V prípade potreby ju vieme doobjednať. Na zimu sú prichystané aj stroje. Šiesti zamestnanci sa postarajú o pravidelne strojové odhŕňanie, ak bude potrebné, posilníme vedenie techniky o ďalších troch ľudí. Na dočisťovanie chodníkov a miestnych komunikácií nasadíme 15 pracovníkov. Nahodiť treba už len pluhy a môžeme ísť do terénu,“ povedal Ľubomír Krett, riaditeľ VPS.

Vo vozovom parku má mestská spoločnosť štyri traktory s radlicami, štyri sypače, jedno UNC-čko a malú frézu.

Obyvatelia alebo vodiči sa v prípade neupraveného mestského chodníka alebo cesty môžu obrátiť na dispečing Verejnoprospešných služieb. „Počas zimného obdobia je zabezpečená nonstop služba na telefónnom čísle 052/432 11 86. Obrátiť sa na ňu je možné aj v prípade akýchkoľvek potrieb alebo nejasností, “ uzavrel riaditeľ VPS.


ANKETA

MIESTNI NEOČAKÁVAJÚ TUHÚ ZIMU

Anna

- Tuhé zimy a veľa snehu už dlho neboli.

Teraz sú skôr silné mrazy, s ktorými príde ľad. Anna

- Nemyslím si, že bude tuhá zima.

Nemám rada zimu, mám rada teplé počasie.



Patrik

- Nemám rád sneh, mám radšej teplo.

Ale ešte môže prísť zima.

Najhoršie je, keď mráz štípe na rukách. Ružena

- Chcem zimu a veľa snehu.

Ľuba Keď je pekné leto, nech je aj pekná zima.



– Vtedy sa môže hovoriť o zime, keď je veľa snehu.

Keď je také počasie ako teraz, potom sú len choroby.



Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 43 (18. november 2020)


A. Lazorčáková,

foto: autorka










bottom of page