top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Ivana Brillová: Odkaz našich predkov spočíva v jednoduchosti

Updated: Dec 20, 2020

S hrdosťou a pýchou po celom Slovensku prezentuje rusínsky folklór, do ktorého je podľa vlastných slov zamilovaná. Mnohí ju zaregistrovali v tretej sérii obľúbenej šou Zem spieva, jej sugestívne podaná balada zarezonovala u divákov. S tými má Ivana Brillová skúsenosti, pohybuje sa v prostredí komerčnej televízie.


Rodáčka zo Šarišského Jastrabia sa ako študentka rozhodla odísť do Bratislavy. Vníma ju ako veľkú dedinu, ak niekoho spozná, je veľká pravdepodobnosť, že ten človek pozná nejakého jej kamaráta. Rodina a priatelia z východu jej síce neskutočne chýbajú, no hlavné mesto si veľmi obľúbila. ,,Keď som tu prišla na vysokú školu, nikoho som nepoznala. Zrazu som sa ocitla v rusínskom súbore, kde boli ľudia milí a dobrosrdeční, a zrazu som mala pocit, že som doma,“ prezradila Ivana, ktorá študovala na ekonomickej univerzite, neskôr pôsobila v Hospodárskych novinách a následne sa zamestnala v Televízii Markíza, kde je doteraz.


NA SKORÉ RANNÉ VSTÁVANIE SA DÁ ZVYKNÚŤ

Od roku 2018 pracuje na pozícii asistentky dramaturga Telerána a o rok neskôr sa z nej stala aj redaktorka. Táto práca je pre ňu zaujímavá svojou nevyspytateľnosťou. ,,Aj napriek tomu, že si scenár či reportérsky vstup pripravíte ako najlepšie viete, čaro živého vysielania vie niekedy úplne zmeniť plány. Za dva roky som tu spoznala toľko ľudí, čo sa mi nepodarilo za celý život. Skvelí hostia, ľudia a stretnutia, z ktorých vzniklo nejedno priateľstvo,“ prezradila Ivana, ktorá sa považuje za extroverta a impulzívneho človeka, takýto typ práce jej preto veľmi vyhovuje. ,,Denne informuje o aktuálnych témach, takže aj ja musím byť aktuálna a sledovať všeobecné dianie doma a v zahraničí.“ Síce ranné vstávanie nikdy nebolo jej obľúbenou časťou dňa, zvláda ho. ,,Vždy som hovorila mamke, že si nájdem takú prácu, kde nikdy nebudem vstávať skôr ako ona. Mamina mávala budíček okolo štvrtej. No, nikdy nehovor nikdy a ja som ho začala mávať pred štvrtou,“ zasmeje sa.


V ŠOU ZEM SPIEVA ZAUJALA UKRAJINSKOU BALADOU

Ak niekto niečo robí s láskou a má k tomu úctu, urobí to najlepšie ako vie, tvrdí Ivana. Odkaz, ktorý nám tu prostredníctvom folklóru zanechali naši predkovia, podľa nej spočíva v jednoduchosti. ,,Ľudia kedysi nepotrebovali mohutné stavby či drahé oblečenie. Potrebovali lásku a rodinu, čo v dnešnej dobe nie je samozrejmosťou. Sú to drahokamy, ktoré si vyžadujú opateru. Keď sa ten drahokam zašpiní, namiesto toho, aby ho ľudia očistili a vyleštili, kúpia si nový. Lásku a rodinu si za peniaze však nekúpime,“ myslí si a dodáva, že dôležitým poslaním dnešnej doby je fakt, aby mladšie generácie dokázali pristupovať k tradíciám s rešpektom, láskou a úctou. ,,Kto nepozná minulosť, nepochopí budúcnosť, a to platí aj v tomto smere. Myslím si, že aj o dvadsať či sto rokov tu budú jednotlivci, ktorí sa budú intenzívne venovať folklóru a vďaka nim budú tradície a naše dedičstvo stále žiť,“ hovorí folkloristka, pre ktorú malo účinkovanie v tretej sérii Zem spieva hlbší význam. Aj keď sa natáčanie vzhľadom na aktuálnu situáciu pozastavilo, pieseň Katarína stále rezonuje u mnohých divákov.

,,Príprava na vystúpenie bola náročná, celý čas som rozmýšľala, čo by som mohla zaspievať. To najlepšie som mala ale pod nosom, keďže sa táto balada v našej obci udomácnila,“ prezradí Ivana, ktorá na pódium vystúpila bosá, s vážnou tvárou celú pieseň zaspievala bez hudobného sprievodu. ,,Príbeh je o dievčati, Kataríne, ktorú jej mama v dobrej vôli poslala na zábavu. Tá sa tam stretla s mládencom, s ktorým sa zblížila... Prichytil ju ale jej brat, ktorý to doma povedal mame,“ priblížila I. Brillová v skratke.



Predtým, než si pieseň zamilovali diváci, si ju najprv zamilovala ona. „Doma sme taká spievajúca família a na jednej rodinnej oslave si môj dedko začal pospevovať Katarínu. V nemom úžase som pieseň obdivovala a odvtedy som dedkovi stále hovorila, aby mi zaspieval jeho obľúbenú pieseň o dievčati, ktoré sa prespalo.“

POMOC RODINY

Obľúbenou časťou kroja je pre Ivanu čepiec, z piesní Na Jastrebskej ozimine a životným vzorom mama. ,,Nepoznám láskavejšieho človeka. Spolu s ockom, babkou Máriou a dedkom Valentom mi dali nádherné detstvo, za čo im budem navždy vďačná.“

Ivana je čerstvou mamičkou, no ani to jej nebráni v tom, aby sa venovala tomu, čo ju baví. ,,Keď máte po boku človeka, o ktorého sa môžete oprieť, dá sa to. Mám skvelého manžela, ktorý ma podporuje, no ešte stále si vytvárame ako rodina svoj režim. Naše staré mamy zvládali všetko a nepomáhali im žiadne práčky či sušičky. Kde je vôľa, tam sa dá zvládnuť všetko,“ dopovie i to, že síce dokončuje ďalšie projekty, čaká ju semifinále Zem spieva a naplno sa venuje rodine, nevie sa ale dočkať návratu na pódiá.

,,Pozdravuju tiž všetkych mojich krajanoch a krajanky od Ľubovni, a tišu ša, ket ša budeme moči spoločni viditi na koncertoch,“ posiela odkaz v rodnom jazyku Ivana Brillová.




Natália Havrilová, foto: archív: I.B., facebook/Zem spieva

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 46 (8. december 2020)


bottom of page