top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Hrad Ľubovňa bol vysvietený namodro aspoň symbolicky

Updated: Jun 25, 2020


Deň autizmu_Ľub. múzeum

Svetový deň povedomia o autizme, ktorý pripadá na 2. apríl, mal v Starej Ľubovni pripomínať aj hrad Ľubovňa. Podobne ako pamiatky v iných kútoch sveta mal byť zahalený do modra. Úmysel prekazili technické problémy.


Aj u nás bola snaha zapojiť sa do celosvetovej kampane Rozsvieť modrú modrým rozžiarením hradu. Pre atypické osvetlenie nepomohla ani objednaná špecializovaná firma. „Máme kvalitnú, silnú optiku, ktorá každú fóliu rozpaľovala, takže sme z bezpečnostných dôvodov od toho upustili. Nechceli sme, aby došlo k zničeniu osvetlenia alebo ešte k horšiemu, požiaru,“ vysvetlil riaditeľ Dalibor Mikulík. Zapojili sa ale symbolicky a na sociálnej sieti uverejnili fotomontážnu snímku hradu a pripojili sa k osvete.


Pomáhajú aj takto V ostatnom roku prehliadku hradu pre Špeciálnu základnú školu (ŠZŠ) sv. Anny pripravili presne deťom s poruchou autizmu na mieru. Tentoraz to pre momentálnu situáciu nebolo možné. „So školou spolupracujeme veľmi radi, pretože kultúrne dedičstvo patrí všetkým, bez rozdielu a obmedzení,“ povedal D. Mikulík. Rôzne projekty pre znevýhodnené skupiny ľudí pripravujú už takmer desať rokov.


ŠZŠ sv. Anny vyzvala cez sociálnu sieť, aby sa ľudia odfotili v modrom a nahrali fotografiu do pripravenej udalosti „Zažiar aj Ty v modrom“. „Mali sme na tento deň pripravený program, ale koronavírus nám to prekazil. Odložili sme premietanie filmu o autizme, po ktorom mala nasledovať diskusia s odborníkmi a rodičmi,“ zhrnul riaditeľ jedinej školy v okrese, ktorá sa venuje žiakom s autizmom, Ján Rusiňák.


V nasledujúcich dňoch budú pripravovať aspoň podklady pre vizualizáciu hradu, aby žiakom s autizmom zjednodušili vstup do nového priestoru. „Verím, že budúci rok nám to vyjde. Oslovíme aj mesto a budeme robiť všetko preto, aby sme vytvorili tradíciu dňa povedomia o autizme pre deti, ktoré sa na tento svet pozerajú inak,“ dodal J. Rusiňák.


foto: ĽM


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 13 (7. apríl 2020) 


bottom of page